Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι και θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας. Δεν το έχει κάνει καμία άλλη χώρα»





«Θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι και θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας. Δεν το έχει κάνει καμία άλλη χώρα». Αυτή ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε ποιός χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα.

 Μόνο που η πώληση τέτοιων λογισμικών ήδη απαγορεύεται και ακόμα 66 χώρες την αποδέχονται ως παράνομη.

Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης

Απέναντι στο ισχυρότατο επιχείρημα «η κυβέρνηση είτε χρησιμοποιούσε το Predator είτε οφείλει να γνωρίζει ποιός το χρησιμοποίησε», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «δεν ήμασταν εμείς και ψάχνουμε να βρούμε ποιός ήταν». Εφόσον δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει αποτελέσματα κάποιας έρευνας, για να ενισχύσει την υπερασπιστική του γραμμή παραπέμπει σε θωράκιση του νομικού πλαισίου, προκειμένου θεωρητικά η επανάληψη τέτοιων παρακολουθήσεων να είναι δυσκολότερη από εδώ και στο εξής.

 

Η τακτική αυτή, αν και δε δίνει απαντήσεις για το ποιός χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα, θα μπορούσε να δώσει στην κυβέρνηση μερικούς πόντους αξιοπιστίας πάνω στο θέμα. Όμως η εξαγγελία της ποινικοποίησης της πώλησης κατασκοπευτικών λογισμικών δεν μπορεί να γίνει, για τον πολύ απλό λόγο ότι ήδη ισχύει. Συνεπώς το επιχείρημα του πρωθυπουργού δεν είναι απλά αδύναμο, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως άγνοια είτε ως απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Τί όντως ισχύει

Στο άρθρο 292Α του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται με σαφήνεια ότι απαγορεύεται τόσο η χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 διαβάζουμε:  «Όποιος χωρίς δικαίωμα αποκτά πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, και με τον τρόπο αυτόν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση…» και ακολουθούν οι ποινές.

 

Όσο για την πώληση, στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου αναγράφεται: «Όποιος αθέμιτα διαθέτει στο εμπόριο ή με άλλον τρόπο προσφέρει προς εγκατάσταση ειδικά τεχνικά μέσα για την τέλεση των πράξεων της παραγράφου 1 ή δημόσια διαφημίζει ή προσφέρει τις υπηρεσίες του για την τέλεση τους, τιμωρείται με φυλάκιση…»

 

Συνεπώς θέμα ποινικοποίησης της πώλησης, όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τίθεται. Σύμφωνα με τον νομικό Βασίλη Σωτηρόπουλο, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι επιπλέον ισχυροποίηση του πλαισίου: «Η πώληση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ελλάδα ήδη απαγορεύεται. Αυτό που μπορεί ενδεχομένως να κάνει ο νομοθέτης είναι να εξειδικεύσει τη διάταξη, να την κάνει πιο αυστηρή, πιο λεπτομερή και να την προσαρμόσει ακόμη περισσότερο στα σύγχρονα δεδομένα».

 

Η Ελλάδα και άλλες 66 χώρες

 

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει απαγορεύσει την πώληση κατασκοπευτικών λογισμικών. Όμως η Ελλάδα είναι μία από τις 67 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Βουδαπέστης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο, ενσωματώνοντάς τη στο ελληνικό νομικό σύστημα με τον νόμο 4411 του 2016.

 

Έχοντας περιγράψει τα σχετικά εγκλήματα στα άρθρα 2-5, στο άρθρο 6 της Σύμβασης αναφέρεται: «Κάθε συμβαλλόμενο Μέρος θα λάβει τα νομοθετικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για να ποινικοποιηθεί στο εσωτερικό του δίκαιο, η άνευ δικαιώματος και από πρόθεση διάπραξη των κάτωθι:

 

α. Παραγωγή, πώληση, προμήθεια προς χρήση, εισαγωγή, διανομή ή άλλως διάθεση:

ι. μιας συσκευής, περιλαμβανομένου και ενός προγράμματος υπολογιστή, σχεδιασμένης ή προσαρμοσμένης πρωτίστως με σκοπό τη διά πραξη κάποιου εκ των εγκλημάτων που περιγράφονται στα ως άνω

Άρθρα 2 έως 5,
ιι. ενός συνθηματικού ή κωδικού πρόσβασης, ή άλλου παρεμφερούς δεδομένου, με την χρήση του οποίου είναι δυνατόν να αποκτηθεί πρόσβαση στο σύνολο ή μέρος ενός συστήματος υπολογιστή, με πρόθεση να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό της διάπραξης κάποιου εκ των εγκλημάτων που περιγράφονται στα ως άνω Άρθρα 2 έως 5, και
β. Κατοχή ενός αντικειμένου από τα αναφερόμενα στις παραγράφους α.ι και α.ιι ανωτέρω, με σκοπό τη διάπραξη κάποιου εκ των εγκλημάτων που περιγράφονται στα ως άνω Άρθρα 2 έως 5.
 
Από τις παραπάνω υποχρεώσεις, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πλήρως εκπληρώσει την ποινικοποίηση της απλής κατοχής τέτοιων λογισμικών. Εκεί φαίνεται ότι πατάει η νέα κυβερνητική εκδοχή.
 
Μετά τον Μητσοτάκη, η γραμμή Βορίδη
 
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο Μάκης Βορίδης παρουσίασε μια διαφοροποιημένη εκδοχή της κυβερνητικής γραμμής, ενδεχομένως επειδή στην κυβέρνηση διαπίστωσαν πόσο… offside βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του. Είπε λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών:
 
«Η παράνομη πράξη δεν είναι η κατοχή του (σ.σ παράνομου λογισμικού), είναι η υποκλοπή. Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι είναι μόνο γι’ αυτό. Κατοχή μόνο, μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη, δηλαδή “το πήρα αλλά δεν το χρησιμοποίησα”. Ακόμη δεν έχω κάνει παράνομη πράξη».
 
Ο κ. Βορίδης λοιπόν φαίνεται να πατά πάνω στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωση που έχει αναλάβει να ποινικοποιήσει και την απλή κατοχή κατασκοπευτικού λογισμικού. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι διαφορετικό από την εξαγγελία που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία αποδεικνύεται λανθασμένη ή ψεύτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου