Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, πάντως, που φτιάχτηκε με τον νόμο του «επιτελικού κράτους», δεν έδειξε ιδιαίτερη ενάργεια στο να ελέγξει διεξοδικά την Intellexa.

γ 











Οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής και διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συμπίπτουν στο εξής:
 Και οι δυο παρακολουθήθηκαν τόσο από την ΕΥΠ όσο και από χρήστη του κακόβουλου λογισμικού Predator. Και μάλιστα φαίνεται πως όταν το ένα σύστημα αποτύγχανε, τότε επιστρατευόταν το έτερο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Κουκάκης, λίγο αφότου απέστειλε αίτημα στην ΑΔΑΕ να ενημερωθεί εάν παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, δέχτηκε SMS με σύνδεσμο που ενεργοποιούσε το Predator. 

Αντίστοιχα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχτηκε ίδιο SMS, δεν το πάτησε και λίγο αργότερα ξεκίνησε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. 

Εύλογα θα υποθέσει κανείς ότι δεν πρόκειται περί σατανικής σύμπτωσης, αλλά ο ενδιαφερόμενος χρήστης των δυο συστημάτων είναι κοινός. 

Ως γνωστόν, απόλυτη πρόσβαση στην ΕΥΠ έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημα Μαξίμου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που κατέχει το Predator, η Intellexa, τονίζει σε όλους τους τόνους ότι διαθέτει το spyware μόνο σε κρατικούς φορείς. 

«Η Intellexa είναι μια εταιρεία με έδρα την Ε.Ε., αυστηρά ρυθμισμένη» αναφέρεται στον ιστότοπό της, ενώ προστίθεται πως «σήμερα βοηθάμε φορείς επιβολής του νόμου και υπηρεσίες ασφαλείας διεθνώς»

H ομάδα ανάλυσης απειλών της Google είχε αναφέρει σε έκθεσή της για το Predator πως, «σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι πιθανώς φορείς υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση που αγοράζουν αυτά τα exploits δραστηριοποιούνται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία». Η ομάδα αρχικώς εμφανιζόταν βέβαιη πως κυβερνητικοί φορείς αυτών των χωρών αγόρασαν το spyware.

Τα παραπάνω εξασφαλίζουν ότι η Intellexa διαθέτει το Predator μόνο σε κρατικούς πελάτες;

 Όχι απαραίτητα, ωστόσο το κόστος του μπορεί να αναληφθεί μόνον από βαθύπλουτους ιδιώτες (λέγεται ότι κοστίζει 15 εκατ. ευρώ). 

Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση:

 Είναι πιθανόν να συμβαίνει αυτό που ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Δεν ξέρω αν η ΕΥΠ έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει υπηρεσίες με σειρά τηλεφώνων».

Η σχέση με το Ισραήλ


Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως, σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, παρά το γεγονός ότι η Intellexa έχει έδρα στο εξωτερικό, «πηγές λένε ότι πολλοί από τους εργαζομένους της είναι Ισραηλινοί και η εταιρεία μπορεί να έχει ακόμη και προσωπικό στο Ισραήλ». 
Ο ισχυρός της άνδρας, Ταλ Ντίλιαν, ισραηλινής καταγωγής και πρώην πράκτορας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας καταγωγής του, έχει πια υπηκοότητα Μάλτας.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει εξαιρετικά αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στενεύοντας τα περιθώρια το spyware να πέσει σε «λάθος χέρια» όσων θα επιβουλεύονταν την ασφάλεια της χώρας (η NSO που έχει το παρόμοιο Pegasus εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ λόγω των σχετικών σκανδάλων). 

Έτσι μοιάζει για τα συμφέροντα της Intellexa απολύτως πιο ασφαλής η επιλογή να συναλλάσσεται απευθείας ή έμμεσα με κυβερνήσεις.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, πάντως, που φτιάχτηκε με τον νόμο του «επιτελικού κράτους», δεν έδειξε ιδιαίτερη ενάργεια στο να ελέγξει διεξοδικά την Intellexa

Χαρακτηριστικά το insidestory.gr ανέφερε πως οι άνθρωποι της ΕΑΔ συναντήθηκαν μόνο με δικηγόρους και λογιστές της εταιρείας και κανέναν υπάλληλό της. 

Παράλληλα, «οι ελεγκτές δεν φαίνεται να αναζήτησαν στοιχεία» για συμβάσεις που πιθανόν συνήψε με ελληνική εταιρεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου