Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Σκέρτσος εναντίον Μπουκάλα περί “ανοσίας”- Γιατί έχει δίκιο ο αρθρογράφος της “Καθημερινής”


 https://www.anatropinews.gr/2021/09/26/skertsos-enantion-mpoykala-peri-anos/

Θυμίζουμε ότι στο στόχαστρο του αρθρογράφου και συμβούλου έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Γιώργου Παπαχρήστου, βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που σχολιάζοντας έκανε λόγο για πολυπράγμονα και άτυπο υπουργό Υγείας καταλογίζοντάς του ευθύνες για το ανεπιτυχές εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Μετά από όλα αυτά στο πρωθυπουργικό επιτελείο σήμανε συναγερμός και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος έσπευσε να απαντήσει προσωπικά στον Παντελή Μπουκάλα. Με άρθρο του στην “Καθημερινή” ο Σκέρτσος καταλογίζει «μεμψιμοιρία και πολιτική τύφλωση» στον Μπουκάλα.
Βέβαια ο αρθρογράφος της Καθημερινής δεν το άφησε να πέσει κάτω και ανταπάντησε αναφέροντας πως «ολόκληρος υπουργός Επικρατείας, ένας από τους πέντε-δέκα ανθρώπους που άρχουν σήμερα, δυσκολεύεται στην κατανόηση απλών φράσεων».


Ακολουθεί η απάντηση Μπουκάλα στον Σκέρτσο:
Υπουργικές παραναγνώσεις
«Διάβασα με έκπληξη στη χθεσινή “Κ”» (της Τετάρτης, 23.9) ένα πλήρως απαξιωτικό άρθρο για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, που περιείχε δυστυχώς και αρκετές –ελπίζω όχι σκόπιμες– ανακρίβειες από τον αρθρογράφο κ. Μπουκάλα». Αυτή ήταν η πρώτη φράση μιας «Αποψης» που δημοσιεύτηκε στην «Κ» στις 23.9. Με έκπληξη, λοιπόν, είδα κι εγώ ότι αυτός που μου έκανε την τιμή να απαντήσει στο άρθρο μου δεν ήταν ο υπουργός Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός ή ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.
Δεν μπορούσα βλέπετε να γνωρίζω την Τρίτη, όταν έγραφα το άρθρο μου, όσα θα δημοσίευε την Πέμπτη στα «Νέα» ο Γιώργος Παπαχρήστος. Οτι ο κ. Σκέρτσος «είναι άτυπος υπουργός Υγείας». Μα τότε ποιος ο ρόλος του λαμπρού κ. Πλεύρη;
Η δεύτερη έκπληξή μου ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη: 

Διαπίστωσα ότι ολόκληρος υπουργός Επικρατείας, ένας από τους πέντε-δέκα ανθρώπους που άρχουν σήμερα, δυσκολεύεται στην κατανόηση απλών φράσεων. Εγραφα λοιπόν: «Το 70% κάλυψης του εμβολιαστικού προγράμματος, απαραίτητο για το τείχος ανοσίας, προβλήθηκε σαν “ευκολάκι” από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τέλη Μαΐου. Σαν κάτι που θα μας το πρόσφερε το ελληνικό καλοκαίρι».
Τι κατάλαβε ο κ. Σκέρτσος; Κάτι που δεν το έγραψα ποτέ. Ιδού τι μου καταλογίζει: «Για την ιστορία, επίσης επισημαίνω ακόμη ένα αντιπολιτευτικό fake news που αναφέρει ο αρθρογράφος. Ποτέ δεν τέθηκε ως στόχος από το υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός του 70% έως τον Μάιο». Επειδή δεν κατάλαβε το απλούστατο, ότι το «τέλη Μαΐου» αναφέρεται στον χρόνο των πρωθυπουργικών δηλώσεων, όχι της επίτευξης του 70%, διακινεί την ψευδή είδηση ότι διακινώ ψευδείς ειδήσεις.
Μου καταλογίζει επίσης «μεμψιμοιρία και πολιτική τύφλωση». Ο λόγος; Εγραψα ότι «έχουμε καθηλωθεί στο ανεπαρκέστατο 56,7%». Δεν επινόησα εγώ το ποσοστό. Το ανέφερε ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Μάριος Θεμιστοκλέους στις 20.9: «Περισσότεροι από 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% του γενικού πληθυσμού». Δεν επινόησα επίσης την 21η θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό κάλυψης με μία τουλάχιστον δόση. Ο μεμψίμοιρος ECDC το ανακοίνωσε.
Ο,τι και να γράψω, είναι βέβαιο, δεν θα κλονιστεί η πεποίθηση του υπουργού πως η κυβέρνηση αριστεύει και εμβολιαστικά. Θυμίζω ωστόσο τον «μεμψίμοιρο» και «πολιτικά τυφλό» πρωτοσέλιδο τίτλο της «Κ» στις 16.9: «Επικίνδυνο τέλμα στους εμβολιασμούς».

To άρθρο του Παντελή Μπουκάλα στην “Καθημερινή”

Σαν να ’χει περάσει μια δεκαετία από τον καιρό που η πολιτική μας ηγεσία καυχιόταν πως η Ελλάδα αποτελεί ασυναγώνιστο υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας γενικά και στην προώθηση..του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά.

 Μόνο που δεν βρισκόμαστε παρά ελάχιστους μήνες μακριά από το μυθικό, το παραμυθένιο «τότε». Ενα τότε βουλιαγμένο από την αυταρέσκεια και την πόζα, στη διάρκεια του οποίου διευκολύναμε την καύχησή μας με τη συνήθη μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής.

Πρώτον, συγχέαμε επισήμως ή ημιεπισήμως (διά των φιλικών μας ΜΜΕ) τον αριθμό των εμβολιασμών με τον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων· κι αν μας έλεγαν οι δύσπιστοι ότι κάναμε λάθος, πετάγαμε ένα ενοχλημένο «εκ παραδρομής» και πηγαίναμε παρακάτω. 

Και δεύτερον, παρουσιάζαμε τις επιθυμίες μας σαν υλοποιημένη πραγματικότητα. 
Το 70% κάλυψης του εμβολιαστικού προγράμματος, απαραίτητο για το τείχος ανοσίας, προβλήθηκε σαν «ευκολάκι» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τέλη Μαΐου. Σαν κάτι που θα μας το πρόσφερε το ελληνικό καλοκαίρι.

Και επειδή για τα «ευκολάκια» δεν χρειάζεται προεργασία, σύστημα και επιμονή, η επιτελική ραστώνη δαπάνησε το θερινό τρίμηνο χωρίς σοβαρή προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
 Ούτε καν ένα-δυο διαφημιστικά σποτάκια, να καλυφθούν κάπως τα έξοδα της γνωστής λίστας Πέτσα.
 Μπήκαμε έτσι στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και αντί του σίγουρου, του δεδομένου 70%, έχουμε καθηλωθεί στο ανεπαρκέστατο 56,7%.

 Ο ένας στους δύο και κάτι παραπάνω. Μολαταύτα ο πρωθυπουργός (και από κοντά οι υπουργοί, οι σύμβουλοι, οι βουλευτές, οι μετακλητοί και όσοι εκ των δημοσιογράφων θα ήθελαν πολύ να γίνουν σύμβουλοι, βουλευτές, μετακλητοί, γιατί όχι και υπουργοί) συνεχίζει να δηλώνει με αναίτια περηφάνια ότι η κυβέρνησή του «πέρασε πάνω από τον πήχυ» στο πρόβλημα της πανδημίας. Οπως άλλωστε και στο πρόβλημα των πυρκαγιών.
Απόδειξη και το γεγονός ότι μετακίνησε τιμητικά τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στο τερπνότερο υπουργείο Τουρισμού, αντικαθιστώντας τον με τον κ. Θάνο Πλεύρη. 

Δεν θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερη επιλογή, και για να εμπνεύσει το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και για να πείσει όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερα οι εκ της συνωμοσιολογίας, του αντισημιτισμού και της θρησκοληψίας ορμώμενοι αντιεμβολιαστές δεν μπορεί παρά να νιώθουν τον νέο υπουργό σαν δικό τους άνθρωπο. 

Σε ένα τέρμινο, το πολύ σε δύο, θα σπεύσουν όλοι τους να εμβολιαστούν από ομοϊδεατική αλληλεγγύη.

‘Εχει ειπωθεί ή όχι ότι θα επιτυγχάναμε ανοσία 70% μέχρι το καλοκαίρι;

Στην αντιπαράθεση Σκέρτσου-Μπουκάλα, ωστόσο, δίκιο έχει ο αρθρογράφος της “Καθημερινής” και όχι ο υπουργός Επικρατείας. Και επ΄ αυτού υπάρχουν επίσημες δηλώσεις που διαψεύδουν τον πρώτο και επιβεβαιώνουν τον δεύτερο.

“Καθημερινή” 4.12.2020

Την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Θεμιστοκλέους προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ανέφερε: «Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».

Χρήστος Ταραντίλης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ιανουάριος 2021

Για τον εμβολιασμό, τόνισε πως“στόχος μέχρι τον Ιούνιο είναι να έχει πετύχει η κυβέρνηση το πολυπόθητο 70%, ώστε να εξασφαλιστεί η ανοσία”.

“Καθημερινή” 27.5.2021

«Μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει το 1,9 εκατ. ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας», τόνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι «αυτό βεβαίως εξαρτάται και από την συμμετοχή των πολιτών». 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε επίσης ότι αυτό «θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», υπογραμμίζοντας πάντως ότι «το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου