Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κτήμα Τατοίου ως “Βασιλικά κτήματα”. “Ορισμένοι ενοχλούνται από αυτόν την ορολογία”, είπε μάλιστα με ύφος, “διορθώνοντας” ειρωνικά μιλώντας για “τον εθνικό δρυμό”.
Η οικογένεια Μητσοτάκη διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Γλύξμπουργκ. Τους χαραμοφάηδες που ο λαός έδιωξε με τις κλωτσιές στο δημοψήφισμα του 1974. Δεν πάει πολύς καιρός από την λαμπρή υποδοχή που επεφύλασαν στο Μαξίμου μαζί με την Μαρέβα στην Σοφία της Ισπανίας. (Προίκα στην παιδεία, όχι στην Σοφία, όπως θα θυμούνται οι πιο παλιοί).
Η αναφορά αυτή του Μητσοτάκη έχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.
Ο Κυριάκος είναι ο γιός του Κωνσταντίνου.
Του γνωστούν για δεκαετίες και ως “αποστάτη”.
Ήταν ο Ιούλιος του 1965 που το σύνθημα “Μητσοτάκη Κάθαρμα” δονούσε τους δρόμους της Αθήνας.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν εκ των πρωταγωνιστών της αποστασίας το 1965, όταν ο νεαρός τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος εξανάγκασε σε παραίτηση τον Γεώργιο Παπανδρέου με αφορμή την άρνηση του να δεχτεί την τοποθέτηση στο υπουργείο Άμυνας του εκλεκτού του παλατιού Γαρουφαλιά αντι του ίδιου.
Αμεσως ορκίστηκε κυβέρνηση με τις ευλογίες του Παλατιού με πρωταγωνιστές βουλευτές που αποχώρησαν- εξαγοράστηκαν από την Ένωση Κέντρου.
Φυσικά, ο πατήρ Μητσοτάκης κεντρική φυσιογνωμία σε αυτή την υπόθεση. Ακολούθησαν δυο χρόνια πολιτικής ανωμαλίας που οδήγησαν στην χούντα τον Απρίλιο του 1967.
Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.
Αυτό που δεν έχει φωτιστεί τόσο είναι τα όσα αποκαλύπτουν εγγραφα από το Αρχείο ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή που αφορούν την περιόδο 1975-1978.
Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται σε σχέδιο του για την ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, που προέβλεπε ακόμη και τη δολοφονία του.
Πρωταγωνιστής, ποιός άλλος, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο έμπιστος σε αυτόν υπασπιστής συνταγματάρχης Μιχαήλ Αρναούτης.
Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα της Καθημερινής:https://www.kathimerini.gr/…/otan-o-teos-vasilias…/
Επίσης, όπως μου θύμισε ο πάντα διαβασμένος Τσέκερης, το 1991 μια από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη- πατρός- ήταν να φυγαδευτούν νύχτα πολύτιμα αντικείμενα από το Τατόι και να παραδοθούν στον Κωνσταντίνο- τον τέως- στο Λονδίνο.
Εξι νταλίκες φορτωμένες με εννέα κοντέινερ βάρους 32 τόνων.
Ριφιφί είχε χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη πράξη.
Μάλιστα μέρος αυτών, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 στον οίκο δημοπρασιών Christie’s. ( https://www.tovima.gr/…/rififi-sta-therina-anaktora/ )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου