Λίγο αργότερα, πήρε τη σκυτάλη ο τέως ΣΚΑΪ, νυν βουλευτής Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, που εξερράγη στο Twitter όπου κρέμασε το πρωτοσέλιδο:
“Η πιο αισχρή μορφή φασιστο-λαϊκισμού είναι το 'παιγνίδι’ με τα σύμβολα”, έγραψε ο “χρειάζεται μια σοβαρή Χρυσή Αυγή” πρώην δημοσιογράφος.
Και δεν τελείωσε εκεί. Πήγε στη Βουλή ο αθεόφοβος και από το βήμα κουνώντας την ΑΥΓΗ ούρλιαζε με πλέρια θεατρικότητα: “Αυτή είναι η οδός προς μια νέα δικτατορία”!
Γιατί μυγιάστηκε ο ΣΚΑΪ, που είδε στα τανκς του Παπαδόπουλου και του Παττακού αντανάκλαση στον Μητσοτάκη;
Γιατί ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι του Παπαδημητρίου επειδή μιλήσαμε για την 21η Απρίλη την ημέρα συμπλήρωσης 54 ετών από το πραξικόπημα; Δεν μπορεί να τους πείραξε το ειρωνικό χτύπημα, “ναι, αλλά η Χούντα έφτιαξε δρόμους”.
Συγγνώμη κιόλας
Το φιλοκυβερνητικό και χορτάτο από τη λίστα Πέτσα iefimerida.gr μας έδωσε μια εν μέρει εξήγηση.
“Ενώ η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αρκέστηκε(!) σε γραπτές δηλώσεις για τα 54 χρόνια από τη Δικτατορία του 1967, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΓΗ αφιέρωσε το εξώφυλλό της σε αυτήν, προκαλώντας αντιδράσεις” διαβάζουμε στο σάιτ.
Η ΑΥΓΗ, λέει, “ξάφνιασε” που αφιέρωσε ολόκληρη πρώτη σελίδα στο πραξικόπημα. Θα έπρεπε μάλλον να ζητήσουμε και συγγνώμη που θίξαμε τα τανκς και “ξαφνιάσαμε”.
Ο λαϊκισμός έφερε τη Χούντα
Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως τα sites και οι δημοσιογράφοι που υμνούν μέρα - νύχτα τον Μητσοτάκη θα το τερμάτιζαν, ήρθε η ίδια η Ν.Δ. να πάει τον ιστορικό αναθεωρητισμό σε άλλο επίπεδο και να μας λύσει όλες τις απορίες.
“Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων”, μας ενημέρωσε στην ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.
Οι αποστάτες και η “έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης”
Να αναφέρεται άραγε η Ν.Δ., στον διχασμό που προκάλεσε η αποστασία του πατρός Μητσοτάκη και των κρετίνων του Παλατιού, τότε που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές δονούσαν την Αθήνα με το σύνθημα “Μητσοτάκη, κάθαρμα”;
Ή στις εκλογές του '61, όπου, εις γνώσιν του Καραμανλή, χωροφύλακες, παραστρατιωτικοί, ΚΥΠατζήδες, με τους μετέπειτα πραξικοπηματίες να πρωταγωνιστούν, εφάρμοσαν το σχέδιο της βίας και της νοθείας εν μέσω αντικομμουνιστικού παραληρήματος;
Ή μήπως η έλλειψη πολιτικής συνεννόησης οφείλεται στους χιλιάδες αριστερούς, κομμουνιστές και δημοκράτες που κυνηγήθηκαν, χτυπήθηκαν ή βασανίστηκαν στα μπουντρούμια και στα ξερονήσια;
Όπως τότε
Στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. δεν πρωτοτύπησε. Το αφήγημα περί διχασμού και λαϊκισμού ήταν αυτό που κυριάρχησε στις τάξεις της Δεξιάς και των Αμερικανών τότε.
Όπως υπογράμμισε ο Αντώνης Λιάκος, αυτό λέει η Ν.Δ., ότι για τη Δικτατορία ευθύνεται ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ήταν δημαγωγός και προκάλεσε διχασμό και στην Ένωση Κέντρου, άρα έφερε την Αποστασία, και στον πολιτικό κόσμο και στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον ΑΣΠΙΔΑ που υποτίθεται ότι καθοδηγούσε.
Ούτε το σχήμα πως η Αριστερά έφερε την ανωμαλία είναι καινούργιο.
Όλη η χουντική παράνοια στήθηκε πάνω στον μπαμπούλα της κομμουνιστικής απειλής.
Ιστορικός αναθεωρητισμός σε άλλο επίπεδο
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπ' όψιν ότι 54 χρόνια είναι αρκετός χρόνος για να τοποθετηθεί κανείς χωρίς τις ιστορικές ενοχές. Η χρονική απόσταση και ο θάνατος των πολιτικών πρωταγωνιστών της εποχής είναι κομβικοί παράγοντες.
“Τι τον νοιάζει τον 17άρη τι έγινε το 1967” εξάλλου;
Ο ιστορικός αναθεωρητισμός έχει ως προϋπόθεση την ασφαλή χρονική απόσταση από τα γεγονότα, ενώ πιο εύκολα σχετικοποιούνται η Ιστορία και οι έννοιες ώστε να αντανακλούν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Ο λαϊκισμός και ο διχασμός έφεραν τη Χούντα, ο λαϊκισμός και η απλή αναλογική έφεραν τον ναζισμό.
Δεν μιλάμε γι' αυτά...
Ακόμα ένας παράγοντας που εξηγεί γιατί η Ν.Δ. δεν θέλει να μιλάμε για τα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας, που σκοπίμως έχουν μείνει στη σκιά:
Τα κεντρώα και μετριοπαθή στελέχη παραγκωνίζονται, ενώ κεντρικό ρόλο έχουν παράγοντες που μεγάλωσαν ιδεολογικά και πολιτικά στην Άκρα Δεξιά.
Ο αρνητής των νεκρών του Πολυτεχνείου και θαυμαστής του οικονομικού μοντέλου της Χούντας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης με ιστορία που όλοι γνωρίζουμε, ο υιός του Κ. Πλεύρη που ήταν άνθρωπος του καθεστώτος, κουμπάρος μάλιστα του Λαδά.
Κι αν σήμερα εμφανίζονται ως κεντροδεξιοί φιλελεύθεροι, η Ιστορία δεν διαγράφεται. Άλλωστε συχνά φροντίζουν να μας την θυμίζουν.
Και σε εμάς και στους ψηφοφόρους τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου