Πρόκειται για επιδότηση που καταβαλλόταν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις της παραμεθόριας περιοχής, η οποία είχε χαρακτηριστεί παράνομη κρατική ενίσχυση από την ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, όμως μετά την αναστολή των σχετικών περιορισμών λόγω πανδημίας και σχετική δικαίωση υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση είχε την ευχέρεια και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που το δικαιούνται μέσω του συμψηφισμού υφιστάμενων και μελλοντικών οφειλών σε Εφορία-ασφαλιστικά ταμεία.
Όμως, στις 18 Σεπτεμβρίου όταν εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τους όρους, οι επιχειρήσεις της περιοχής διαπίστωσαν ότι εξαιρούνται από το μέτρο όσες δεν είχαν προσφύγει εναντίον του Δημοσίου διεκδικώντας τα χρήματα !
Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση εντάσσονται μόνο οι μεγάλες και πολύ μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις που είχαν τη δυνατότητα δαπανηρών προσφυγών εναντίον του δημοσίου και όχι φυσικά οι μικρομεσαίοι που αποτελούν το 85 με 90% των δικαιούχων !
Υπολογίζεται ότι περίπου 100 από τα 170 εκατ. ευρώ των οφειλών θα φτάσουν στις λίγες επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες.
Γιατί άλλαξε την τελευταία στιγμή η ρύθμιση;
Η υπόθεση όμως έχει ακόμη μεγαλύτερο βάθος καθώς σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκου Αγγελίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ Θράκης, το αρχικό σχέδιο της ρύθμισης όριζε ανώτατο πλαφόν ενίσχυσης στις 200.000 ευρώ.
Όμως ο όρος αυτός αφαιρέθηκε την παραμονή της υπογραφής της ΚΥΑ, όπως αναφέρει, με παρέμβαση των βουλευτών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημήτρη Καιρίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου