Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019

Η κλήση του Φρουζη από τη ΝΔ στην Προανακριτικη και η εξέταση που του κάνουν, έχει ένα και μοναδικό στόχο. Να του δηλώσουν ότι τον καλύπτουν άρα μπορεί να σιωπά
e


https://www.documentonews.gr/article/oi-klasikoi-ths-nd-froyzhs-kai-xristoforakos

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

Δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis και πολύ περισσότερο εμπλοκή πολιτικών προσώπων, καταθέτει στην προανακριτική ο Κωνσταντίνος Φρουζής και γελάνε και τα πλακάκια της πλατείας Μαρίενπλατς του Μονάχου, όπου πίνει το εσπρεσάκι του ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Οι ομοιότητες των σκανδάλων Siemens και Novartis είναι πολλές (η μίζα παραμένει μια μονότονη, πανομοιότυπη διαδικασία) και αφορούν κυρίως τους «αθώους» και πεφτοσυννεφάκηδες του πολιτικού συστήματος που τίποτε δεν είδαν, τίποτε δεν ξέρουν και φυσικά τίποτε δεν πήραν. Ομοιότητες παρουσιάζουν και οι δύο πρωταγωνιστές των πολυεθνικών που καταδείχτηκαν από μάρτυρες ως μεταφορείς μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους. 

Τόσο ο Χριστοφοράκος όσο και ο Φρουζής ανήκουν στην κατηγορία των εντερπρενέρ οι οποίοι μέσα από νούμερα και στατιστικές δημιουργούν τις καμπύλες στα διαγράμματα των εταιρειών οι οποίες αντιμετωπίζονται σχεδόν ως ερωτικές από τα κριτήρια της αριστείας του σημερινού πρωθυπουργού. 

Μέσα σε μερικά χρόνια ανέπτυξαν τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών τους δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα πλαίσιο κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής. Κάτι σαν τα παιδιά που η κάθε μάνα θα ήθελε για γαμπρό, αλλά σε επίπεδο οικονομίας. 

Τώρα αν, όπως λένε οι κακές γλώσσες των μαρτύρων, έδιναν και καμιά μίζα ταυτόχρονα, «έσωζαν και ζωές» όπως γλαφυρά μας πληροφόρησε ο ελεγχόμενος υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης. Φαίνεται όμως πως και τους δύο τούς ήθελε και τους περιλάμβανε στον κύκλο της η οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το μιντιακό σύστημα, πράγμα που αποτελεί άλλη μια ομοιότητα. Από τα τηλεφωνικά κέντρα Siemens του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα πλυντήρια-δωράκια στη σύζυγό του την εποχή του Χριστοφοράκου έως τα δείπνα που διοργάνωνε ο Φρουζής για να στηρίξει τον σημερινό πρωθυπουργό ως πρόεδρο της ΝΔ, η πορεία και κυρίως η ηθική τους δεν έχουν καμιά διαφορά. 

Ανάλογες ομοιότητες υπήρξαν και στο θέμα της κάλυψης των πρωταγωνιστών. Ο μεν Χριστοφοράκος την κρίσιμη περίοδο κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία και να καλυφθεί νομικά με τη συμμετοχή της ΝΔ, ο δε Φρουζής κατάφερε να κρυφτεί στην ασυλία που του προσφέρει η ΝΔ. Το κακό βέβαια είναι πως στην περίπτωση Φρουζή η ευθύνη δεν περιορίζεται στον φίλο και ομοτράπεζο Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά επεκτείνεται και επιμερίζεται σε ολόκληρο το κόμμα. 

Το φυσιολογικό θα ήταν το κόμμα της ΝΔ να κρατήσει τα προσχήματα για τον περιγραφόμενο πρωταγωνιστή του σκανδάλου, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί διώξεις. Τις διώξεις αυτές δεν τις έχει ασκήσει μόνο η Τουλουπάκη, αλλά τις έχουν επικυρώσει και τρεις ανώτατοι εισαγγελείς. 

Στα χέρια του Φρουζή έχει επιπλέον κατασχεθεί μαύρο χρήμα και υπάρχουν χιλιάδες έγγραφα που τον εμφανίζουν ως τον εγκέφαλο του σκανδάλου χρηματισμού. Το κυβερνών κόμμα, προφανώς υπό τις οδηγίες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει μετατραπεί σε υπερασπιστή του Φρουζή αποδεικνύοντας συνεχώς τον επικίνδυνο και ενοχοποιητικό εναγκαλισμό μαζί του. Στην προανακριτική δεν υπάρχει ούτε μία ερώτηση από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για το σκάνδαλο και την ευθύνη του Φρουζή που περιγράφει η δικογραφία.

 Δεν υπάρχει ούτε το πραγματικό γεγονός της δίωξης του Λοβέρδου η οποία εκ των πραγμάτων υπαγορεύει ερωτήσεις για το τι έγινε ή με ποιους έγινε. Ο Φρουζής αντιμετωπίζεται ως ένας τυχαίος μάρτυρας που δεν φέρει ευθύνη σκανδάλου αλλά την υποχρέωση να πει όσα θα δημιουργήσουν σύγχυση και υπόνοιες για τους διώκτες του ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη μια μέρα λέει πως οι εισαγγελείς διαφθοράς τον ρωτούσαν για πολιτικά πρόσωπα και την άλλη το αναιρεί. Δηλώνει πως είναι θύμα συνωμοσίας αλλά σε άλλη ερώτηση λέει ξεκάθαρα πως δεν βλέπει συνωμοσία. Ο Mr Novartis δεν είναι τρελός. 

Η παρουσία του στην προανακριτική δεν έχει σκοπό να φωτίσει την αλήθεια, η οποία μάλιστα θα καθιστούσε τον ίδιο ένοχο, αλλά τη δημιουργία τεχνητών ειδήσεων της ατάκας που θα μπορέσουν να αναπαραγάγουν τα φιλικά (από παλιά επιδοτούμενα) μέσα ενημέρωσης. Διαβάζεις ολόγυρα αυτές τις μέρες πως ομολόγησε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, φιλικές σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση, ύποπτα ραντεβού με δημοσιογράφους. Οσα άθλια υπονοεί αλλά δεν λέει γίνονται ρεπορτάζ βεβαιότητας και αναπαράγονται ως «αποκαλύψεις Φρουζή». 

Γιατί το να συναντιέται το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Φρουζή στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως προέδρου του ΣΦΕΕ είναι ύποπτο, αλλά το να ξοδεύει χρήμα για να εξυπηρετήσει τις προεκλογικές ανάγκες του Μητσοτάκη με ακριβά δείπνα και ακόμη πιο ακριβούς συνδαιτημόνες είναι μια κανονικότητα, βρε αδερφέ. Οι λόγοι που η ΝΔ φορτώνεται στην πλάτη της τον Φρουζή δεν περιορίζονται στην προσπάθειά της να στήσει μια υπόθεση σε βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Ξεκινούν από τη στενή προσωπική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αφρόκρεμα του σκανδάλου (φυσικά και με τον Φρουζή) και καταλήγουν σε αντανακλαστική λειτουργία αυτοπροστασίας. Είναι αφελής η αντίληψη πως ο Φρουζής βρίσκεται στην προανακριτική για να στηρίξει τα περί σκευωρίας. Στην επιτροπή τον κάλεσαν για να δηλώσουν πως τον στηρίζουν και πρέπει να τους εμπιστεύεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου