Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Η μάχη της ενημέρωσης είναι μάχη για τη δημοκρατία Πρόκειται για μία σκληρή και καθημερινή μάχη την οποία μπορούμε να κερδίσουμε με την στήριξη και την κινητοποίηση χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών

















Μάκης Κοψίδης

πηγή: kontranews.gr


Πρόκειται για μία σκληρή και καθημερινή μάχη την οποία μπορούμε να κερδίσουμε με την στήριξη και την κινητοποίηση χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών
Η υπεροπλία της ΝΔ στον τομέα της ενημέρωσης ήταν και είναι δεδομένη. Από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα δέχτηκε έναν καταιγισμό επιθέσεων σπίλωσης και κατασυκοφάντησης από την πλειονότητα των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων που δεν έχει προηγούμενο από την μεταπολίτευση.  

Με την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ η υπεροπλία αυτή ενισχύθηκε  σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημόσια ραδιοτηλεόραση που με την απευθείας καθοδήγησή της από τον Κυρ. Μητσοτάκη η ΕΡΤ διεκδικεί πλέον επάξια  τα πρωτεία της παραπληροφόρησης από τον ΣΚΑΪ. 

Η «γραμμή» Μαρινάκη- Μητοστάκη κυριαρχεί σ και σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που δεν είναι υπό τον  άμεσο έλεγχο του συγκεκριμένου «βαρόνου». 

 Κοινός τόπος του συστήματος παραπληροφόρησης είναι η απόκρυψη ή η ωραιοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, η διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η οικοδόμηση μιας πλασματικής εικόνας για τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μπαράζ ψεύδους και τα περί «σφαγών» στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον μετασχηματισμό του.

Στόχος όλης αυτής της επιχείρησης είναι η δημιουργία ενός κλοιού, ενός τείχους που θα αποκόπτει από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τα στρώματα που τον στηρίζουν αλλά γενικότερα τον λαό. Μακριά από κάθε έννοια δεοντολογίας, με το ΕΣΡ να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, τα fake news του επιτελείου Μητοστάκη κάνουν και θα κάνουν θραύση.

Η κατάσταση δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Άλλωστε μία από τις αιτίες της επικράτησης της ΝΔ είναι η πρωτοφανής στήριξή της από τα μέσα ενημέρωσης. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει καλές ανακοινώσεις. 

Το θέμα είναι που φτάνουν. Και πως φτάνουν. 

Η αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας  προϋποθέτει  οι δυνάμεις του ΣΥΡΖΑ, το σύνολο των κομματικών μελών να δώσουν την μάχη της δημοκρατίας στην πληροφόρηση. Γιατί μέσα από την στάση των  μέσων που καθοδηγούνται από τους Μαρινάκηδες και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πλήττεται πρώτα και κύρια  ένα ύψιστο δικαίωμα. Αυτό της δημοκρατικής ενημέρωσης. 

Η πάλη για την αντιμετώπιση των fake news, της διαστρέβλωσης και της συκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων είναι πρωτίστως πάλη για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Σε αυτόν τον αγώνα, στις δομές ενημέρωσης και στην κινητοποίηση των μελών που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σίγουρο ότι θα ανταποκριθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός δημοκρατικών πολιτών ανεξάρτητα με την πολιτική του τοποθέτηση. 

Πρόκειται για μία σκληρή και καθημερινή μάχη την οποία μπορούμε να κερδίσουμε με την στήριξη και την κινητοποίηση χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών. Θα είναι πρωτίστως μία νίκη της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου