Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Όταν η Ν.Δ. λέει «μη διχάζετε» εννοεί «μην αντιστέκεστε στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» Πολύ γρήγορα το νεοφιλελεύθερο σχήμα του κ. Μητσοτάκη θα αρχίσει να ξετυλίγεται και να γίνεται πιο καθαρό στο λαό







Όπως λέει και ο ποιητής, «και τι δεν έκαναν για να μας θάψουν/ξέχασαν όμως πως είμαστε σπόροι».
Μέσα από σκληρές και πολλές φορές άνισες μάχες, η Αριστερά κατοχύρωσε ισχυρό ρόλο στα πράγματα. Έχουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη δράση μας, με τις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις, μέσα από ισχυρή Αντιπολίτευση σε όφελος του λαού και του τόπου.
Το πολιτικό μας πρόγραμμα έχει ήδη δηλωθεί μετά και την νικηφόρα προσπάθεια για έξοδο από τα μνημόνια.
Μετά και την εμπειρία της διακυβέρνησης, το πολιτικό πρόγραμμα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων αφορά σήμερα τη νεολαία, τον κόσμο της εργασίας, του μόχθου της δημιουργίας, του πολιτισμού. Αφορά ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, που πρέπει, στις νέες συνθήκες να παλέψουν και να αντισταθούν. Ήδη είναι διακριτή η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση δικαιώματα και κατακτήσεις. Ιστορική η επιταγή να σταθούμε όρθιοι.
Η Νέα Δημοκρατία ονομάζει σκόπιμα την αντιπαράθεση των δύο πολιτικών σχεδίων ως «διχαστική ρητορική». «Η εποχή του διχασμού και της πόλωσης έχει τελειώσει» ισχυρίζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Βεβαίως δεν υπάρχει «διχασμός» όπως τον εννοεί. Αυτό που υπάρχει είναι η σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων. Μια αντιπαράθεση, με ευδιάκριτα διαφορετικές προγραμματικές θέσεις, με σαφώς διαφορετικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που αφορά κρίσιμα ζητήματα για τη ζωή μας και το μέλλον της πατρίδας.
Η σύγκρουση αυτή, είναι δυναμική και συμβατή με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός με τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πώς εκδηλώνεται;
Από τη μία, έχουμε τη συμβολική τοποθέτηση του πρώην διευθυντή του ΣΕΒ και πρώην διευθυντή του γραφείου του κ. Στουρνάρα, στη θέση του συντονιστή των υπουργείων και πρώτου τη τάξει σύμβουλου του Πρωθυπουργού.
Από τη μία, δηλαδή, η θέση ενάντια στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υπέρ της πλήρους απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Από την άλλη, η άρση του υποκατώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11 μονάδες, η σταθερή και μεθοδική πολιτική ανάκτησης της εργασίας.
Από τη μία, η θέση της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Από την άλλη, η εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους.
Από τη μία, η θέση υπέρ της προληπτικής γραμμής, δηλαδή νέο Μνημόνιο, «η τρόικα που αν δεν είχαμε, έπρεπε να εφεύρουμε». Από την άλλη, η αταλάντευτα έμπρακτη θέση ενάντια στα Μνημόνια.
Μας προτρέπει η ΝΔ «Μην διχάζετε» και εννοεί «Μην αντιστέκεστε στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα»
Πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας μαζί με το πανεπιστημιακό άσυλο, βιάστηκαν να «κόψουν», το Τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Γιατί κανείς δεν λέει σήμερα, ότι το υπό ίδρυση τμήμα, δεν θα αφορούσε παραπάνω αριθμό εισακτέων στις Νομικές της χώρας, αλλά μονάχα τη διεύρυνση των γνωστικών πεδίων της Νομικής;
Γιατί πολύ απλά, η άποψη «ότι δεν χρειαζόμαστε κι άλλους δικηγόρους» είναι υποκριτική αφού όλοι ξέρουν ότι το Πανεπιστήμιο της Κύπρου περιμένει με ανοιχτές τις πόρτες για φοιτητές Νομικής. Η αλήθεια είναι ότι κινήθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα τα πολύ γνωστά κατεστημένα ακαδημαϊκών κύκλων που παραδοσιακά συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία και κυρίως με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού.  Γι’ αυτό έκλεισε το παράθυρο για τη Νομική Πατρών και όχι γιατί «δεν θέλουμε άλλους δικηγόρους».
Σε μια νύχτα, καρατομήθηκαν Γενικοί Γραμματείς για να μπει στο συρτάρι ο Νόμος Βερναρδάκη, περιφρονώντας ακόμη και διαδικασίες ΑΣΕΠ σε εξέλιξη και μάλιστα, πριν ακόμη έρθει το πρώτο νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για το «νέο μοντέλο κράτους». Για όποιον δεν κατάλαβε, κατά την παραδοσιακή τακτική της ΝΔ «κατοχυρώνουμε πρώτα τους δικούς μας ανθρώπους» και στη συνέχεια φέρνουμε νόμους που θα πιάνουν τους επόμενους.
Πολύ γρήγορα το νεοφιλελεύθερο σχήμα του κ. Μητσοτάκη θα αρχίσει να ξετυλίγεται και να γίνεται πιο καθαρό στο λαό.
Η νέα κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το έδαφος, να αναιρέσει τα θετικά μέτρα που προλάβαμε να πάρουμε στο μικρό διάστημα μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Ήδη διαφαίνεται διαπραγμάτευση με τυφλή υπακοή στους δανειστές. Το πολυδιαφημισμένο φορολογικό νομοσχέδιο, «σπάει» στα δύο κατ’ εντολήν των έξω. Ακούγεται η ακύρωση του δώρου Πάσχα, που εμείς θεσπίσαμε σαν μόνιμη παροχή. Ακούγονται διάφορα για περικοπές. Ακούγονται φωνές για μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, με διάφορες δήθεν δικαιολογίες για μειώσεις φόρων. Στην υγεία, κυριαρχεί το «θολό» επαγγελματικό μάνατζμεντ.
Θα επιμείνουμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στον αστικό ιστό της πατρίδας μας, όπου είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη μια εμβληματική μεταρρύθμιση με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης για την παράδοση της ΠΦΥ στα κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα, στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.
Θα επιμείνουμε στον στρατηγικό στόχο της Αριστεράς για οικοδόμηση και πραγματική ενίσχυση ενός δημόσιου συστήματος υγείας που θα εξασφαλίζει δωρεάν, την ισότιμη πρόσβαση, καθολική κάλυψη του λαού μας, και θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας.
Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα γενικότερα, για υπεράσπιση όλων των κατακτήσεων του λαού μας. Δεν θα αφήσουμε να κλείσουν οι χαραμάδες προόδου που ανοίχτηκαν, με την Αριστερά για πρώτη φορά στην κυβέρνηση.
Με τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις και συμμαχίες, με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, η Αριστερά, σταθερά υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, βρίσκεται παρούσα, αταλάντευτα απέναντι στον κοινωνικό και πολιτικό οδοστρωτήρα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.
«Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα…». Πεδίο συνάντησης των ζωντανών, των μαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων, οι αγώνες είναι μπροστά μας.
Θα τους δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα νικήσουμε!

*Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου