Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση της αλληλεγγύης, να βγαίνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος και να κουνάει παντιέρα ότι δεν θα δεχτεί πρόσφυγες, όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα









 Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση της αλληλεγγύης, να βγαίνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος και να κουνάει παντιέρα ότι δεν θα δεχτεί πρόσφυγες, όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Ό,τι πρόγραμμα κάνουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, κτλ. θα γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται, πρέπει να το καταλάβουν, δεν θα υπάρξει ούτε εκατοστό πίσω, ξεκαθάρισε.

Η αύξηση των αντιδράσεων για την παρουσία προσφύγων σε περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα είναι «είτε αποτέλεσμα διαδικασίας μιμητισμού, όπου διάφοροι ξενοφοβικοί, ρατσιστές, φασίστες παίρνουν ένα παράδειγμα που έγινε αλλού και το επαναλαμβάνουν στην δική τους περιοχή, είτε πρόκειται για κάποιου είδους οργανωμένο σχέδιο από σκοτεινές δυνάμεις», είπε ο κ. Βίτσας, αλλά «ό,τι πρόγραμμα κάνουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, κτλ. θα γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται, πρέπει να το καταλάβουν. Δεν θα υπάρξει ούτε εκατοστό πίσω».
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων σε όσα έγιναν στα Βίλια και όπως είπε, «να το ξεκαθαρίσω -και να το ξεκαθαρίσω και στη δήμαρχο: όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα, γιατί η φωνή μας έχει δίκιο.
 Δεν θα ζητήσουμε εμείς άδεια να πάμε στα Βίλια είτε από την Δήμαρχο είτε από το δημοτικό συμβούλιο. Πολύ ψηλά έχουν σηκώσει το μπαϊράκι», υπογραμμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι στην περιοχή κατοικούν και πολλοί Έλληνες που οι ίδιοι έχουν επιστρέψει από άλλες χώρες. 
«Θα βρουν αντίσταση και κοινωνική και κυβερνητική, δεν πρόκειται να τους περάσει. Τα προγράμματά μας θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν, γιατί έχουμε δίκιο, γιατί πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη. Το κοινό καθήκον του ελληνικού λαού είναι να απαιτήσουμε από την Ευρώπη έναν δίκαιο καταμερισμό αυτής της αλληλεγγύης και της συνευθύνης».
Υπογράμμισε επίσης ότι πέρα από τις όποιες θεσμικές αντιδράσεις της Δικαιοσύνης και των Αρχών, «μεγάλη σημασία έχει η αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας και πρώτα και κύρια των οργανώσεων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντίδραση» όπως τόνισε.
Για την Σάμο αντίστοιχα, τόνισε ότι στην πράξη οι γονείς που εμποδίζουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο «τιμωρούν τα παιδιά τους», ενώ «είναι αδιανόητο το τι διασπείρεται ως φήμη … 
Είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στην Σάμο και όταν έρθει η ώρα αυτά τα παιδιά να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα το συνεχίσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα», ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «θα λύσουμε και το ζήτημα της Σάμου, το έχω πει στη Βουλή, θα την εκκενώσουμε και θα χτίσουμε καινούργιο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».
«Αυτή την στιγμή, σε 54 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα υλοποιούμε πρόγραμμα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ένα πρόγραμμα και σε 6.000 κατοίκιες πρόγραμμα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», είπε ο κ. Βίτσας, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι «στα Γρεβενά και στη Βόλβη μένουν σε διαμερίσματα 1.700 άτομα, δεν έχει δημιουργηθεί πουθενά κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση της αλληλεγγύης … με ποια αρμοδιότητα θα ερχόταν ένα δημοτικό συμβούλιο και θα έλεγε “δεν τους δέχομαι” (και μιλάμε π.χ. για 90 ανθρώπους, στα Βίλια)… Τι πάει να πει “δεν τους δέχεται”; Την άδειά τους ζητάω; ... Θα βγαίνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα και θα κουνάει την παντιέρα ότι “εγώ δεν θα δεχτώ”, ή όπως είπε ο δήμαρχος Βόλου “θα χυθεί αίμα”… σιγά ρε μεγάλε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για την στάση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της που έκανε λόγο για λογική αφύλακτων συνόρων, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει καμία πρόταση τόσα χρόνια. Πήγε και στη Λέσβο. 
Δεν μπορούσε να πει τίποτα για την Μόρια, μόνο κάποιος έξυπνος είπε κάτι για τον βιολογικό καθαρισμό. Μίλησε για τη Σάμο, που έχουμε μιλήσει πρώτοι εμείς και έχουμε αναλάβει την ευθύνη, με τις δυσκολίες μας προσπαθούμε να το λύσουμε».
«Το ζήτημα που υπάρχει είναι διαχείρισης των συνόρων σε σχέση με το προσφυγικό και υπέρτατος νόμος σε αυτό είναι η Συνθήκη της Γενεύης. 
Άνθρωπος που κάνει αίτημα διεθνούς προστασίας εξετάζεται ατομικά. 
Όλα τα άλλα που λέει αφήνουν μία “ορμπανική” αντίληψη που αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους, ως εισβολείς που με κάποιο τρόπο πρέπει να τους απωθήσουμε. Δηλαδή τι να κάνουμε, να τους πνίξουμε; Δεν θα τους πνίξουμε. Τα παιδιά του Λιμενικού, της Αστυνομίας, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διακινδυνεύουν και την ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους … και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου