Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Στο τρίκυκλο δεν ήταν ο... Παράβας!-Βασίλης Σκουρής









“Με τη λογική Μητσοτάκη, εγώ που γεννήθηκα το 1978 δεν θα πρέπει να νοιάζομαι για τη δικτατορία των συνταγματαρχών” δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Ίσως ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ να μην γνώριζε ότι -παλαιότερα- ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ως εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο ακριβώς επιχείρημα. “Εγώ δεν ήμουν τότε γεννημένος” είχε πει χαρακτηριστικά όταν είχε “στριμωχτεί” να απαντήσει για την απριλιανή χούντα του 1967.
Η άποψη ότι οι νέοι δεν πρέπει να ασχολούνται -και δεν ενδιαφέρονται- για όσα προηγήθηκαν της γέννησής τους δεν αντέχει σε καμία ασφαλώς κριτική, δεν διαθέτει την παραμικρή λογική. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να συζητούμε και να βγάζουμε διδάγματα για το 1821, για το 1940, ακόμα και για τη δολοφονία Μπακογιάννη, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που την ευκαιρία να επιτεθούν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλέβοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση ...εκκλησία! Δεν θα ενδιέφερε, επίσης, στελέχη της ΝΔ το “ξαναγράψιμο” των βιβλίων της ιστορίας ή, πολύ περισσότερο, η αναθεώρηση της ιστορίας, ένα φαινόμενο που παρατηρείται μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα, με πολλές ιστορικές αλήθειες να αμφισβητούνται και να διαστρεβλώνονται.
Θέλω να πιστεύω ότι η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την δολοφονία Λαμπράκη ήταν μια ατυχής στιγμή. Πολύ περισσότερο που στη Θεσσαλονίκη σήμερα επωάζεται και πάλι το αυγό του φιδιού και που παρακρατικές οργανώσεις επιχείρησαν να “σακατέψουν” τον 78χρονο (τι παλληκάρια αλήθεια) Δήμαρχο της πόλης για τις απόψεις που έχει. Και βεβαίως, ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν ήθελε πολύ να καταλάβει πως τα τρίκυκλα στην δολοφονία Λαμπράκη δεν ήταν ο ...Σταύρος Παράβας, αλλά ο Γκοτζαμάνης και τα παλληκάρια του. Άλλωστε, ο εκ των πρωταγωνιστών της αποκάλυψης του παρακράτους στη δολοφονία Λαμπράκη, τότε δημοσιογράφος της “Αυγής” Γιάννης Βούλτεψης, ως εκπρόσωπος τύπου αργότερα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θα του είχε διηγηθεί πολλές φορές την ιστορία.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι με ένα “λάθος, δεν ήθελα να πω αυτό”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε ξεμπερδέψει. Αντ’ αυτού, τα στελέχη του κόμματός του που ανέλαβαν να τον... καλύψουν(!), μάλλον έκαναν τα πράγματα χειρότερα.
Άφησαν, βλέπετε, να εννοηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να ασχολούμαστε όχι με την ιστορία γενικά, αλλά με την ιστορία που δεν τη συμφέρει. Με το μέρος εκείνο της ιστορίας που έχει “ανοιχτούς λογαριασμούς” μαζί της. Και αυτό πιστέψτε μας, είναι το χειρότερο. Γιατί καταλαβαίνεις πως δεν βγήκαν ακόμα τα σωστά συμπεράσματα από μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας, τόσο σκοτεινή που ανάγκασε τον τότε πρωθυπουργό (και το 1974 ιδρυτή της ΝΔ) Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναρωτηθεί “ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο”!
ΥΓ1: Η δολοφονία Λαμπράκη είναι αυτή που κατ’ εξοχήν μας διδάσκει για τα μέτωπα που πρέπει να ανοίγουν με την ακροδεξιά, για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται υπέρ της δημοκρατίας, ώστε να αντιμετωπίζετε το παρακράτος.
ΥΓ2: Όσοι επιτίθενται στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωσή του για τη δολοφονία Λαμπράκη, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και οι συνεχιστές της ιστορίας του μάρτυρα γιατρού και βουλευτή της Αριστεράς.
ΥΓ3: Την πραγματικότητα την αλλάζεις, μόνο εάν την κατανοείς. Αναγκαία συνθήκη -όχι, όμως, και ικανή...
ΥΓ4: Πόσο “άριστος” μπορεί να είναι ένας, π.χ., έλληνας απόφοιτος του Χάρβαρντ, αλλά να μην γνωρίζει εάν στη χώρα του έγινε δικτατορία ή πώς δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης, γιατί και από ποιους έγινε (και από ποιους προδόθηκε) η Επανάσταση του ‘21, γιατί έγινε ο εμφύλιος ή η μικρασιατική καταστροφή; (Σημείωση: Στα περισσότερα από αυτά ...ούτε εγώ ζούσα!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου