Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Οι εισαγγελείς δεν «έπνιξαν» τα θαλασσοδάνεια Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ-Δημήτρης Τερζής




 

Εβδομάδα πολιτικών αναταράξεων ενδέχεται να αποδειχτεί η Μεγάλη Εβδομάδα, με τις εισαγγελικές διώξεις που επίκειται να ασκηθούν εναντίον όσων εμπλέκονται στα θαλασσοδάνεια των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Το θέμα ήρθε χθες στη δημοσιότητα προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή του κάλεσε τον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει εξηγήσεις: «Αναμένουμε από τον κατά τα αλλά λαλίστατο κ. Μητσοτάκη αυτή τη φορά τουλάχιστον να μη μιλήσει για “σκευωρία” και να δώσει εξηγήσεις. Και κυρίως να μας πει αν σκοπεύει και πότε να επιστρέψει πίσω στον ελληνικό λαό τα χρωστούμενα ή αν θα συνεχίσει να πολιτεύεται “εις υγείαν των κορόιδων”».
Σύμφωνα με το χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», οι εισαγγελείς Διαφθοράς που ανέσυραν από τα συρτάρια την ξεχασμένη υπόθεση ολοκλήρωσαν την έρευνά τους και φέρονται να διαπιστώνουν ότι η επίμαχη τροπολογία δεν απαλλάσσει τους εν δυνάμει κατηγορούμενους από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.
Ευθύνες σε Τράπεζα της Ελλάδος και αρμόδια υπουργεία
Στο σχετικό πόρισμα που συντάχθηκε προκύπτουν ευθύνες για απιστία, κατάχρηση εξουσίας, ανύπαρκτο έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προκύψει στο μεσοδιάστημα μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή που διατύπωσε την άποψη ότι οι όποιες ποινικές ευθύνες προκύψουν από την έρευνα πρέπει να αποδοθούν.
Πρόκειται για συνολικά 15 δανειακές συμβάσεις από το 2000 έως το 2011 από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική (Πειραιώς), Eurobank και Marfin. Μεγάλο ποσό από τα δάνεια φέρεται πως δόθηκε από την Αγροτική Τράπεζα πριν αυτή περάσει στον όμιλο της Πειραιώς, το 2012.
Και ενώ τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν ληξιπρόθεσμα και δεν εξυπηρετούνταν και άρα έπρεπε να παραμείνουν στο «κακό» κομμάτι της Αγροτικής, αυτά μεταβιβάστηκαν κανονικά και με τον νόμο στην Πειραιώς. Κάπως έτσι έγινε διαχείριση του χρόνου μέχρι να φτάσουμε μερικούς μήνες αργότερα στην επίμαχη τροπολογία που λειτουργούσε απαλλακτικά για τα στελέχη των τραπεζών που ενέκριναν τις εν λόγω δανειακές συμβάσεις.
Επισφαλείς εγγυήσεις
Οι εγγυήσεις που δίνονταν από τα κόμματα ήταν η μελλοντική κρατική -ετήσια- χρηματοδότησή τους που έφτανε έως και το 2020. Μάλλον, κανείς δεν προέβλεπε τότε πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα καταβαραθρώνονταν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα έπαιρναν μικρότερα ποσοστά και κατά συνέπεια ανάλογη κρατική χρηματοδότηση.
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι των κομμάτων που διαχειρίζονταν τη διαπραγμάτευση φέρονται να εκχώρησαν την ίδια επιχορήγηση σε περισσότερες από μία τράπεζες. Καταλαβαίνει κανείς πως οι εγγυήσεις που προσέφεραν ήταν εξαιρετικά επισφαλείς, αλλά αυτό ουδόλως εμπόδισε τα τραπεζικά στελέχη να υπογράψουν τις σχετικές εγγυήσεις, την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος ως ο κατεξοχήν αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός σφύριζε αδιάφορα...
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από πέντε χρόνια ακριβώς, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013, η «Εφ.Συν.» με δύο συνεχόμενα πρωτοσέλιδα («Συγχωροχάρτι για τα γκρίζα δάνεια» και «Συγκάλυψη», 9 και 10 Απριλίου), κι ένα τρίτο («Μαύρη τρύπα στην Ιπποκράτους», 26 Απριλίου) αποκάλυπτε αφενός την τροπολογία-σκάνδαλο της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με την οποία απαλλάσσονταν από το αδίκημα της απιστίας τα μέλη των Δ.Σ. και στελέχη τραπεζών για τις δανειοδοτήσεις, αφετέρου τη μαύρη τρύπα των ταμείων του ΠΑΣΟΚ -με βάση εκθέσεις ελεγκτών λογιστών- που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.
Ηταν τότε η εποχή που οι οικονομικοί εισαγγελείς Γ. Πεπόνης και Σ. Μουζακίτης ολοκλήρωναν την έρευνά τους για τα δάνεια των κομμάτων και ο κλοιός έσφιγγε γύρω από τα πρωτοκλασάτα στελέχη, τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.


Η τροπολογία εκείνη είχε έρθει την κατάλληλη χρονική στιγμή και στη συνέχεια η έρευνα ξεχάστηκε στα συρτάρια όπως και τόσες άλλες κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.
Επίσης, στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «τόσο το ύψος των δανείων και η απουσία εγγυήσεων για την εξόφλησή τους, όσο και η τροπολογία του 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου για την απαλλαγή ευθυνών των τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονταν, συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα».
«Την περίοδο που οι Ελληνες πολίτες υπέφεραν από τα δεινά μιας βάρβαρης πολιτικής λιτότητας» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, «τα 2 κόμματα έβρισκαν ζεστό χρήμα και μηχανεύονταν τρόπους για τη συγκάλυψη αυτών των απαράδεκτων πρακτικών. Το πόρισμα της εξεταστικής της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ είναι αποκαλυπτικό. Εξίσου αποκαλυπτική, αλλά και προκλητική, είναι η διαχρονική σιωπή του παλιού πολιτικού συστήματος για το θέμα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου