Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Μέρα που είναι ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε πως θα έμοιαζε μία εξέγερση του μετριοπαθούς φιλελεύθερου χώρου


Dimitris Tsirkas

Μέρα που είναι ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε πως θα έμοιαζε μία εξέγερση του μετριοπαθούς φιλελεύθερου χώρου. Δεν θα είχε βία φυσικά, ούτε σπασίματα ή συγκρούσεις με την αστυνομία, αυτά είναι τα τοτέμ των αριστερών και των λαϊκιστών. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Αφορμή της εξέγερσης θα μπορούσε να είναι ο αυτοτραυματισμός του Μάριου Μπρουσκού Στυλιανόπουλου ή της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου πλησίον των Εξαρχείων.
Αμέσως μετά, τα μέσα του χώρου – η Athens Voice, το Πρώτο Θέμα, ο Φιλελεύθερος – θα εμφάνιζαν το γεγονός ως μία δολοφονική επίθεση αναρχικών εναντίον του Μάριου ή της Βίβιαν τη στιγμή που ετοιμαζόνταν να ξεκινήσουν μία καινοτόμα start - up που θα άλλαζε τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτή θα ήταν η σπίθα, ένα βουβό κύμα διαμαρτυρόμενων κεντρώων και φιλελεύθερων από το Κολωνάκι θα κατέβαινε μαζικά προς το Σύνταγμα, θα περικύκλωνε τη βουλή και όλα τα υπουργεία. Χωρίς συνθήματα ή διάθεση για σύγκρουση, θα στέκονταν εκεί ακίνητοι, φορώντας λευκά πουκάμισα και έχοντας κλείσει το στόμα με μονωτική ταινία. Κάποιοι κρατάνε ρεσό. Επικεφαλής, ο πρώτος μεταξύ ίσων, θα ήταν ο Γιώργος Καμίνης. Μόλις κατέφθανε η αστυνομία μία ομάδα πολιτών από το Free Thinking Zone θα έβαζε σελίδες από τον Φιλελεύθερο και το Athens Review of Books στις κάνες των όπλων των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί σαστισμένοι θα έκαναν πίσω. Όσοι δε διάβασαν το απελευθερωτικό μήνυμα των σελίδων παρατάνε τα όπλα τους και ενώνονται με το πλήθος.
Γρήγορα οι τάξεις των συγκεντρωμένων πυκνώνουν με ενισχύσεις αυτοδημιούργητων πολιτών από την Κηφισιά, το Ψυχικό, την Εκάλη. Έχουν πλέον καταλάβει όλο το κέντρο της Αθήνας. Περικύκλωσαν τα Εξάρχεια και διαβάζουν από ντουντούκες αποσπάσματα από βιβλία του Στέλιου Ράμφου και της Μιράντα Ξαφά για την κρίση. Οι θαμώνες των Εξαρχείων, αριστεροί, αναρχικοί και μπάχαλοι τρελαίνονται. Ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα ακράδαντα επιχειρήματα του Ράμφου και της Ξαφά καταφεύγουν ηττημένοι στον Λόφο του Στρέφη. Κάποιοι αυτοκτονούν.
Τα πράγματα ήδη δείχνουν πολύ άσχημα για την κυβέρνηση η οποία καταφεύγει στην προβοκάτσια για να διασωθεί. Καλεί τον Ρουβίκωνα να προκαλέσει επεισόδια στη συγκέντρωση των αυτοδημιούργητων πολιτών ώστε να δοθεί λαβή για την καταστολή της. Το συγκεντρωμένο πλήθος όμως αντιλαμβάνεται την προβοκάτσια. Μία ομάδα γυμνόστηθων πολιτών που έχουν γράψει στο στήθος τους με μαύρα γράμματα «όχι στη βία» περικυκλώνει τους προβοκάτορες. Στη θέα του γυμνόστηθου Πέτρου Τατσόπουλου τα μέλη του Ρουβίκωνα διαλύονται πανικόβλητοι. Η προβοκάτσια καταρρέει.
Μετά από αυτό η μοίρα της κυβέρνησης έχει σφραγιστεί, τα μέλη της αποδρούν στα κρυφά ζητώντας πολιτικό άσυλο στη Βενεζουέλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται στο Σύνταγμα εν μέσω μετριοπαθών πανηγυρισμών. Κατευθύνεται προς τη βουλή όπου σχηματίζει αμέσως κυβέρνηση αρίστων και μετριοπαθών αποτελούμενη από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κώστα Μπακογιάννη, τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον ΣΚΆΙ και τον Μάκη Βορίδη. Πρώτη απόφαση της κυβέρνησης με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι η μετονομασία της πλατείας Εξαρχείων σε πλατεία Αριστείας και της οδού Στουρνάρη σε οδός Μάριου Μπρούσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου