Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Πόθεν έσχες δικαστικών μόνο... «υφ’ όρον»




Η πρωτοφανής και επιθετική αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή τη διατύπωση της άποψης του Στ. Κοντονή για τις συνεχείς δικαστικές αντιδράσεις και τα εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου για την υποβολή πλήρους ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» των δικαστών, αλλά και την κριτική του για την ανεξήγητα μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης βουλεύματος στη ζοφερή υπόθεση με τους στημένους αγώνες, δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Η Δικαιοσύνη μπορεί να θεωρείται το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών αλλά η πεισματική επιμονή των λειτουργών της Θέμιδος στην αυτοεξαίρεσή τους από κανόνες και νόμους που αφορούν την ισονομία και την πλήρη διαφάνεια εντείνει πολλές και εύλογες ανησυχίες.
Τόσο η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, που στην ουσία ακυρώνει τον νόμο του 2015 για το «πόθεν έσχες» των δικαστών, όσο και η αναμενόμενη απόφαση μετά τη διορθωτική νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά ακυρώνουν για πολλοστή φορά τον πλήρη έλεγχο και τη διαφάνεια στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Οι ίδιοι οι λειτουργοί της, όπως αποφάσισαν μέσα στην κρίση ότι οι περικοπές και οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους ήταν αντισυνταγματικές και όπως διεκδίκησαν τα δικά τους αναδρομικά τους, τώρα αποφασίζουν ότι θα υποβάλλουν «πόθεν έσχες» με τους δικούς τους όρους.
Οι όροι αυτοί είναι, σύμφωνα και με την απόφαση 80 σελίδων του ΣτΕ:
1. Δεν θα δηλώνουν μετρητά και τιμαλφή μεγάλης αξίας «διότι προσβάλλονται έτσι τα προσωπικά δεδομένα των ίδιων και των οικογενειών τους».
2. Μετά από πέντε χρόνια για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου θα υπάρχει πλήρης παραγραφή αλλά και διαγραφή των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.
3. Αρνούνται τον πλήρη έλεγχο των ανώτατων δικαστικών και ζητούν δειγματοληπτικό έλεγχο.
4. Το 15μελές όργανο το οποίο θα κάνει τον έλεγχο των δηλώσεών τους θα πρέπει να συγκροτείται «τουλάχιστον κατά πλειοψηφία (!), συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων». Το ίδιο ισχύει και για σύζυγο δικαστικού/ής λειτουργού.
Με δυο λόγια, η υποχρέωση της Βουλής να ελέγχονται τα «πόθεν έσχες» των δημόσιων λειτουργών σε βάθος χρόνου από ειδική επιτροπή ειδικά σε ό,τι αφορά τους δικαστές θα... ορίζεται από τους ίδιους τους ελεγχόμενους. Το καθεστώς των εξαιρέσεων των λειτουργών της Δικαιοσύνης ειδικά για το «πόθεν έσχες» δεν είναι νέο.

Πρόθυμοι μεν... αλλά

Με διαφορετικές κάθε φορά αιτιάσεις, άλλοτε περί προσωπικών δεδομένων, άλλοτε περί προσβολής του κύρους του δικαστή κ.λπ., ναι μεν οι δικαστικές ενώσεις δήλωναν πρόθυμες για την υποβολή δηλώσεων, πλην όμως ζητούσαν ειδικές εξαιρέσεις και έθεταν πολλούς όρους με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει γίνει εφικτό αυτό που είναι υποχρεωτικό για όλους τους άλλους δημόσιους λειτουργούς.

1 σχόλιο: