Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η ΝΔ, η offshore, η σπασμένη τσαγιέρα και μικρές οικογενειακές ιστορίες



                                                                         Dimitris Tsirkas
Η ΝΔ, η offshore και η σπασμένη τσαγιέρα
Η ΝΔ έχει δώσει μέχρι τώρα, τρεις εξηγήσεις για την offshore της Μαρέβας Μητσοτάκη που αποκάλυψαν τα Paradise Papers. Ξεκίνησε με τη θέση ότι δεν είναι όλες οι offshore παράνομες, συνέχισε εξηγώντας ότι τα χρήματα στην offsore δεν είναι της κας Μητσοτάκη αλλά της εταιρίας που διαχειριζόταν, για να κλείσει με την αποστροφή ότι σε κάθε περίπτωση, η κα Μητσοτάκη ήταν σε διάσταση με τον πρόεδρο της ΝΔ την επίμαχη περίοδο.
Οι εξηγήσεις αυτές, ενώ αποσκοπούν να αρνηθούν ότι υπήρξε κάτι το μεμπτό από την πλευρά της κας Μητσοτάκη, είναι τόσο ασυνεπείς μεταξύ τους που εν τέλει επιβεβαιώνουν αυτό που επιχειρούν να διαψεύσουν. Θυμίζουν το παράδειγμα που αναφέρει ο Φρόιντ στην "Ερμηνεία των Ονείρων" για τον άνθρωπο που δανείστηκε μία τσαγιέρα από τον γείτονά του και την επέστρεψε σπασμένη. Προκειμένου ν' αποποιηθεί την ευθύνη έδωσε τρεις δικαιολογίες: 1) ότι επέστρεψε την τσαγιέρα ακέραια, 2) ότι ήταν ήδη σπασμένη όταν τη δανείστηκε, 3) ότι δεν τη δανείστηκε ποτέ.
Τη μία λοιπόν οι offshore κατά την ΝΔ, δεν είναι όλες παράνομες. Την άλλη τα χρήματα στην offshore δεν ήταν της κας Μητσοτάκη. Την τρίτη, ο κ. και η κα Μητσοτάκη ήταν σε διάσταση εκείνη την περίοδο οπότε ακόμα και αν υπήρξε κάτι μεμπτό, δεν αγγίζει τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που η ΝΔ αρνείται στην πρώτη δικαιολογία το υπονοεί ή έστω δεν το αποκλείει στην τελευταία. Από την κατηγορηματική άρνηση της πρώτης εξήγησης, ότι υπάρχει κάτι παράνομο, περνάμε στην αποποίηση της ευθύνης της κας Μητσοτάκη στη δεύτερη, για να φτάσουμε στην έμμεση αποδοχή ότι μπορεί και να υπήρξε κάτι το παράνομο, αλλά δεν αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η προσπάθεια της ΝΔ να αρνηθεί το σκάνδαλο με την offshore της κας Μητσοτάκη και να καταπνίξει την ενοχή της παράγει ένα σύμπτωμα, με την ψυχαναλυτική έννοια. Μέσα από τις αντιφατικές δικαιολογίες που τα στελέχη της χρησιμοποιούν ικανοποιείται κωδικοποιημένα και μία βαθιά επιθυμία τους. Επιθυμία την οποία πασχίζει να καταστείλει το υπερεγώ του πολιτικού καθωσπρεπισμού. Είναι αυτή που θέλει να φωνάξει ενώπιον όλων «Ναι φοροδιαφεύγουμε, χρηματιζόμαστε και διαπλεκόμαστε! Αλλά είστε τόσο ηλίθιοι που θα μας ξαναψηφίσετε».
Μικρές οικογενειακές ιστορίες
Το 2006 η σχέση των φίλων μας - ας τους πούμε Κυριάκο και Μαρέβα - ήταν σε κακή κατάσταση. Τόσο πολύ που σκέφτονταν ακόμη και τον χωρισμό. Πριν φτάσουν όμως στο οριστικό διαζύγιο αποφάσισαν να κάνουν μία ύστατη προσπάθεια να σώσουν τον γάμο τους για χάρη των παιδιών και της χώρας. Απευθύνθηκαν λοιπόν σε έναν ειδικό. Έναν σύμβουλο γάμου.
Εκείνος, αφού άκουσε προσεχτικά και τους δύο συνέταξε ένα πρόγραμμα που αν το ακολουθούσαν αυστηρά όχι μόνο θα έσωζαν τον γάμο τους αλλά θα ερωτευόντουσαν ξανά. Τόσο πολύ μάλιστα που δεν θα χόρταιναν να βγάζουν σέλφις μαζί σαν σχολιαρόπαιδα.
Ο σύμβουλος πρότεινε στο ζευγάρι της ιστορίας μας να κάνει ένα μικρό διάλειμμα οκτώ ετών από το γάμο. Στη διάρκεια αυτή συνέστησε στη Μαρέβα να ανοίξει offshore και να αγοράσει το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Στον δε Κυριάκο, να χαλαρώσει και να κάνει δώρο στον εαυτό του μερικές ηλεκτρικές συσκευές από γνωστή πολυεθνική - ας την πούμε Ζίμενς.
Πράγματι, το ζευγάρι ακολούθησε κατά γράμμα τις συμβουλές του ειδικού και έσωσε τον γάμο του. Το 2014 βρέθηκαν και πάλι μαζί, πιο ερωτευμένοι από ποτέ, με τον Κυριάκο να ετοιμάζεται να σώσει τη χώρα και τη Μαρέβα να τον υποστηρίζει κρατώντας το σπιτικό τους, βάζοντας πλυντήριο ή ηλεκτρική σκούπα.
Γι αυτό λοιπόν φιλές και φίλοι, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στον γάμο σας, μην απελπίζεστε. Όλα ξεπερνιούνται αν υπάρχει θέληση και μία offshore σε νησί της Καραϊβικής ή ένα τηλεφωνικό κέντρο από τη Ζίμενς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου