Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Πού βρίσκεται το άβατο; Και πού η ανομία;













Βασίλης Πάικος

πηγή: athina984.gr


Επί δυο εικοσιτετράωρα προετοίμαζαν το έδαφος κάποια μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, για την περί ανομίας «επίκαιρη ερώτηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα. Εξαντλώντας ολόκληρα τα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων σε πλάνα προσήκοντα στην, περί ης ο λόγος, θεματολογία. Έτσι προκειμένου να φτιάξουν κλίμα. 
Κάτι μολότωφ από δω, κάτι πυρπολημένοι κάδοι από κει, κάτι καταλήψεις παρά πέρα, κάτι τα θορυβώδη σαββατοκύριακα των Εξαρχείων, κάτι πολιτικοί τσαμπουκάδες μεταξύ φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ και πάει λέγοντας. Και κερασάκι στην τούρτα ο Ρουβίκωνας, εννοείται. Σκηνές και «δρώμενα» που τα βλέπαμε, με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα δε, και με πολύ περισσότερη αγριότητα, ίδια κι απαράλλαχτα καμιά σαρανταριά χρόνια τώρα.
 Πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ υποψιαστεί καν την ύπαρξή του. Ας θυμηθούμε μονάχα από πότε ακούμε τον όρο «γνωστοί-άγνωστοι», ως αναφορά στα –κατά Τσιφόρο– «παλιόπαιδα τα ατίθασα». Αυτά πάνω-κάτω που συμβαίνουν σε όλες, χωρίς εξαίρεση τις ανοιχτές κοινωνίες, σε όλες, χωρίς εξαίρεση, τις ευρωπαϊκές (τουλάχιστον) Δημοκρατίες καθημερινά. Εκεί όπου δεν κυριαρχεί η στρατοκρατία ή η αστυνομοκρατία, εκεί όπου δεν λειτουργεί ως πολιτειακό ευαγγέλιο ο ακραίος κρατικός αυταρχισμός.
Και ήρθε η Παρασκευή της «Ώρας του Πρωθυπουργού» με την επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της ΝΔ. Ε λοιπόν τι το ‘θελε; Λες και πήγαινε γυρεύοντας, λες και ξυνόταν στη γκλίτσα του τσοπάνη. Το πολύ κακό τάιμινγκ που λένε; Ναι αυτό. Όποιος παρακολούθησε την σ’ επίπεδο αρχηγών συζήτηση, είδε και κατάλαβε.
Δεν ήταν μόνο, βλέπετε, τα πραγματικά δεδομένα, τα συντριπτικά συγκριτικά στοιχεία που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Που δείχνουν αποκαλυπτικά τους θεαματικά ανισοβαρείς δείκτες της ανομίας και της παραβατικότητας τότε και τώρα. 
Είναι και ότι τελευταία η ελληνική αστυνομία σημειώνει αλλεπάλληλες επιτυχίες. Μεγάλες επιτυχίες. Αυτή η αστυνομία την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει αδρανοποιημένη, ξεδοντιασμένη με πολιτική εντολή. Της οποίας όμως συγχαίρει τον αρχηγό! Και είναι, προπάντων, ότι καθημερινά αποκαλύπτονται κορυφαία δεδομένα ανομίας στο πολύ στενό περιβάλλον του αρχηγού της ΝΔ. Ενώ κάποια άλλα εγγίζουν ως κι αυτόν τον ίδιον.
Δεν ήταν λοιπόν η καλύτερη στιγμή για την κατάθεση της «επίκαιρης ερώτησης» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «ώρα του Πρωθυπουργού». Ίσως η χειρότερη;
Όμως ας επιχειρήσουμε να δούμε και την ουσία του πράγματος. Θα καθαρίσει, υπόσχεται ο Μητσοτάκης, το «άβατο» των Εξαρχείων, μέσα σε μια εβδομάδα από την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιον. Με ποιον ακριβώς τρόπο δεν μας λέει. 
Προφανώς με άγρια αστυνομικά ντου. Μιας και, κατά την άποψή του την επισήμως διατυπωμένη, «το κράτος έχει δικαιωματικά και νόμιμα, το μονοπώλιο στη βία». Αδιαφορώντας προφανώς αν θα χυθεί αίμα, πολύ αίμα. Ή αν θα υπάρξουν, ως «παράπλευρες απώλειες», πολλοί 15χρονοι Αλέξηδες. 
Ούτε, προφανώς, αναρωτιέται, γιατί δεν «καθάρισαν» τα Εξάρχεια ο Καραμανλής, ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου, ο Σημίτης. Εκείνοι που, βέβαια, δεν ήταν φίλοι των μπαχαλάκηδων. Ούτε διακατέχονταν από αριστερές ιδεοληψίες.
Και καλά με το άβατο των Εξαρχείων. Αλλά είναι άραγε αυτό πιο σοβαρό, πιο ενοχλητικό, πιο παραβατικό, πιο ντροπιαστικό και πιο προσβλητικό για το κράτος και για την κοινωνία από το άβατο της Siemens; Που αλώνιζε για χρόνια και χρόνια μιζάροντας ανενδοίαστα, και καταφανώς βλαπτικά για το κοινωνικό σύνολο, κόμματα και πολιτικούς; 
Πολύ συγκεκριμένα κόμματα, πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς; Ή από το άβατο των καναλαρχών; Που επί τριάντα χρόνια, με την ανοχή και με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στερούσε πόρους από τον ελληνικό λαό, με το τζάμπα που τα συγκεκριμένα κόμματα του είχαν εξασφαλίσει, λες κι ήταν περιουσία τους. 
Ή από το άβατο των τραπεζών, των διαρκώς ανακεφαλαιοποιούμενων από το υστέρημα των πολιτών, που παρείχαν τα δανεικά κι αγύριστα «του αέρα» σε κόμματα και ΜΜΕ; Σε πολύ συγκεκριμένα κόμματα, σε πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ. Ή από το άβατο του Ερρίκος Ντυνάν, του ιδρύματος που ξεπουλήθηκε μπιρ παρά, με αποκαλυφθείσες ήδη απίθανες μεθοδεύσεις, από υπουργικά στελέχη των κομμάτων του παλιού δικομματισμού;
 Όλ’ αυτά και πολλά ακόμη άβατα της ανομίας, της καραμπινάτης πολιτικής ανομίας, που έπρεπε να ρθει ο Τσίπρας στα πράματα για να καταπέσουν, για να καταστούν προσπελάσιμα.
Εντάξει να το καταλάβουμε. Μιας και κατέρρευσαν με πάταγο, το ένα μετά το άλλο, όλα τα αντιπολιτευτικά αφηγήματα της ΝΔ, εκείνα της καταστροφής και της, ως εξ’ αυτής, «αριστερή παρένθεσης», ο αρχηγός της καταφεύγει στο σταθερής αξίας δόγμα «νόμος και τάξη». 
Το διαχρονικά προσφιλές, άλλωστε, της πάσης δεξιάς. Αλλά για ποιον ακριβώς «νόμο», και για ποια ακριβώς «τάξη» μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τόσους σκελετούς στα ντουλάπια και στα υπόγειά του;
 Για ποιον νόμο και για ποια τάξη, επί τέλους, δικαιούται να μιλάει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου