Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Ρεσιτάλ παραπληροφόρησης από Ν.Δ. και μερίδα ΜΜΕ Υπό την σκέπη του ΕΟΦ το «επόμενο βήμα» για την ιατρική αξιοποίηση της κάνναβης * Διευκόλυνση επενδύσεων και αναπτυξιακών πρακτικών * Τέσσερα υπουργεία στον διυπουργικό συντονισμό: Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης

Όργιο παραπληροφόρησης και τεχνητών εντάσεων εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες από την αξιωματική αντιπολίτευση και φίλια στη γαλάζια παράταξη ΜΜΕ με φόντο το επικείμενο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι κάνουν λόγο για «ελεύθερη κάνναβη» και πλείστα άλλα δημοσιεύματα υπαινίσσονται ότι η καλλιέργειά της «ανοίγει» ανεξέλεγκτα σε ιδιώτες. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι είναι έτοιμα για «μπουνιές» και μεταφέρουν τον πολιτικό διάλογο στη σφαίρα του φθηνού λαϊκισμού απευθύνοντας ερωτήματα όπως «τι πίνετε και δεν μας δίνετε;». 
Παράλληλα, δηλώσεις βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. διαστρεβλώθηκαν, με στόχο να παρουσιαστούν ρωγμές στο κυβερνητικό μέτωπο. Εκείνο που σθεναρά αποσιωπάται όμως είναι η ουσία του θέματος και το πραγματικό περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, παρά τις σαφείς διευκρινήσεις που παρείχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Η ρύθμιση
Αφορμή για όλα αυτά στάθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού που αφορούσαν το «επόμενο βήμα» για τη δημιουργία σύγχρονου πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη και συγκεκριμένα τη «διευκόλυνση παραγωγικών επενδύσεων και αναπτυξιακών προοπτικών» σε αυτόν τον τομέα. 
Ο Αν. Ξανθός ήταν σαφής στις δηλώσεις του και κανονικά δεν άφηνε περιθώρια εναλλακτικών ερμηνειών, αφού συγκεκριμένα τόνισε ότι τα παραπάνω «είναι αντικείμενο διυπουργικής συνεργασίας, στην οποία το υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά με βάση τις δικές του αρμοδιότητες και ευθύνες». Ειδικότερα, στον διυπουργικό συντονισμό συμμετέχουν και τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι «η διυπουργική συντονιστική ομάδα έχει ήδη καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει τους ελέγχους και τις αδειοδοτήσεις που πραγματοποιεί ο ΕΟΦ και διατηρώντας τους περιορισμούς του κρατικού μονοπωλίου για την πρόσβαση των ασθενών στη χώρα, στα σχετικά σκευάσματα».
Ο υπουργός σημείωσε ότι «οι αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (ν.4139/2013) για το κρατικό μονοπώλιο είναι απολύτως απαραίτητες, δεδομένου ότι όταν αυτό θεσμοθετήθηκε δεν είχε λάβει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την προοπτική αξιοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης (καλλιέργεια, επεξεργασία, διάθεση σκευασμάτων)».
Δηλαδή, όπως επεξήγησε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, χρειάζεται «κατ’ εξαίρεση να δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση». Στο άμεσο μέλλον αναμένεται τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει «το ευνοϊκό κάτά κάποιο τρόπο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μια καθετοποιημένη, ας πούμε, μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις γαλάζιων στελεχών και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο Ανδρέας Ξανθός εκτίμησε ότι «γίνεται καθαρά για λόγους προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας κυρίως εστιών διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους, σε κάποια επιμέρους θέματα».
«Κακοποίηση της αλήθειας»
Προς επίρρωσιν αυτής της εκτίμησης του υπουργού λειτουργεί και το περιστατικό διαστρέβλωσης των δηλώσεων του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Κωνσταντίνου Κατσίκη. Την Τετάρτη, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο βουλευτής ερωτήθηκε για τη στάση του σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την κάνναβη. Σημειωτέον ότι στην ερώτησή του ο δημοσιογράφος παρέλειψε τον χαρακτηρισμό «ιατρική» ή «φαρμακευτική», καταλαμβάνοντας εξαπίνης τον βουλευτή και προκαλώντας σύγχυση. Αμέσως δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, δηλαδή ένα σχέδιο νόμου που να αφορά τη χρήση κάνναβης γενικώς. Η δήλωση δημοσιεύθηκε και ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση έσπευσαν να μιλήσουν για «μεγάλο προβληματισμό στο Μαξίμου», για μια κυβέρνηση που «μετρά απώλειες όλο και πιο συχνά», αλλά και για βαθύ «ρήγμα» ανάμεσα σε ΑΝ.ΕΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά, ο Κωνσταντίνος Κατσίκης προέβη στις απαραίτητες διευκρινίσεις, δηλώνοντας ότι υπήρξε «κακοποίηση της αλήθειας και διαστρέβλωση της πραγματικότητας» αναφορικά με την απάντησή του. «Απήντησα ότι 'είμαι αντίθετος σε αυτό' το γενικό ερώτημα που υπονοούσε αποποινικοποίηση προκειμένου να ικανοποιήσει πάθη εξαρτημένων από ουσίες και όχι ότι 'είμαι αντίθετος στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς'. 
Στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους δεν θα είχα αντίρρηση εφόσον και η ιατρική κοινότητα συναινούσε ότι συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών» υπογράμμισε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ.
Θέατρο παραλόγου από Ν.Δ.
Εντύπωση προκαλεί η ρητορική αντιπαράθεσης που υιοθετεί η Ν.Δ. Μετά την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε εξωγήινους κατά τη ψήφιση του νόμου για την ταυτότητα φύλου, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται με αφορμή τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, εκδίδοντας non paper με ένα ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Τι πίνετε και δεν μας δίνετε;».
Στο ίδιο non paper, η Ν.Δ. δηλώνει πως είναι αυτονόητο ότι θα εξετάσει το νομοσχέδιο για την κάνναβη, αφού προηγουμένως συμφωνήσουν για το περιεχόμενο τόσο οι κυβερνητικοί εταίροι «όσο και οι τάσεις τους που αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε».
"Μέχρι τότε ας απαντήσει τουλάχιστον η κυβέρνηση στο εύλογο ερώτημα των πολιτών 'τι πίνετε και δεν μας δίνετε'» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μια κυβέρνηση που: υπερφορολογεί τους πάντες και τα πάντα, φυλλορροεί υπό το βάρος της πίεσης των οικονομικών αδιεξόδων που ίδια προκάλεσε, αδυνατεί να προσελκύσει επενδύσεις» και «έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία, φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την κάνναβη».
Κρατώντας τον πολιτικό πήχη σε αντίστοιχα ύψη, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου δηλώνει την ετοιμότητα της γαλάζιας παράταξης να «παίξουμε μπουνιές» με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Η θέση της Ν.Δ. στη χρήση κάνναβης αποκλειστικά για θεραπευτικούς λόγους είναι αυτονόητη. Όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα το υπερψηφίσουμε, αλλά θα είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, μην ανοίξουν καμία πόρτα ο κύριος Πολάκης με τον κύριο Ξανθό στη γενική χρήση κάνναβης, γιατί εκεί θα παίξουμε μπουνιές», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Αθήνα 9,84.
Νόμιμη η χορήγηση ιατρικής κάνναβης από το καλοκαίρι
Η κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης και η χορήγησή τους σε ασθενείς είναι ήδη απολύτως νόμιμη στην Ελλάδα, έπειτα από την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, που υπεγράφη στις αρχές του καλοκαιριού.
«Οι ασθενείς μπορούν πλέον, ακολουθώντας τις απαραίτητες διαδικασίες, να προμηθευτούν σχετικά σκευάσματα, μέσω του κρατικού μονοπωλίου και του ρυθμιστικού πλαισίου που το διέπει», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός. Επιπλέον, «σκευάσματα που περιέχουν αποκλειστικά κανναβιδιόλη δεν θεωρούνται πλέον ναρκωτικά και δεν κατατάσσονται στους σχετικούς πίνακες».
Όπως ο ίδιος ο υπουργός επισημαίνει, «μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης φαρμακευτικού σκευάσματος κάνναβης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων». Ωστόσο, ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα, όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, αξιοποιώντας τη διαδικασία «έκτακτης εισαγωγής», να διασφαλίσει την πρόσβαση ασθενών σε φάρμακα που δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα. «Το μόνο που χρειάζεται είναι αίτημα χορήγησης από τον θεράποντα ιατρό», εξηγεί ο Ανδρέας Ξανθός.
Αποζημίωση φαρμάκων
Όσον αφορά την αποζημίωση των σχετικών φαρμάκων, ο υπουργός σημειώνει ότι «θα τηρηθούν οι διαδικασίες που ισχύουν και για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα». 
Μετά την υποβολή αδειοδότησης στον ΕΟΦ, διαμορφώνεται η τιμή του φαρμακευτικού σκευάσματος με βάση τις διατάξεις τιμολόγησης. Πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι «η διασφάλιση προσιτών τιμών για όλα τα αναγκαία και αποτελεσματικά φάρμακα, άρα και για όσα περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη». 
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινείται και η διακρατική συνεργασία ανάμεσα σε οκτώ χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, έπειτα από πρωτοβουλία του Αν. Ξανθού και στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση αποδεκτών και «δίκαιων» τιμών στα νέα και συνήθως ακριβά φάρμακα.
Όσον αφορά το θέμα της συνταγογράφησης, αυτή θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται και για τις άλλες ουσίες του Πίνακα Β', στον οποίο εντάσσεται η φαρμακευτική κάνναβη, οι οποίες απευθύνονται σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Όπως διαβεβαιώνει ο Ανδρέας Ξανθός, «θα ληφθούν υπόψιν οι ανάγκες συστηματικής χορήγησης των σκευασμάτων και η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία από τον θεράποντα ιατρό».
Όχι ναρκωτικό
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και μέχρι τις πρόσφατες παρεμβάσεις που προωθήθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, η κάνναβη ταξινομούνταν στον Πίνακα Α των ναρκωτικών ουσιών (με βάση την ειδική ταξινόμηση του ΟΗΕ), γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την ιατρική χρήση της, παρά τα επίμονα αιτήματα των ασθενών και μέρους της επιστημονικής κοινότητας.
Τον Ιούλιο του 2016 συστήθηκε ομάδα εργασίας με στόχο την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας, με επικεφαλής την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου. Μέλη της Ομάδας ήταν πανεπιστημιακοί ψυχίατροι, σύλλογοι ασθενών, νομικοί, συνεργάτες και προϊστάμενοι Διευθύνσεων των δύο υπουργείων.
Τον Φεβρουάριο του 2017 η ομάδα εργασίας παρέδωσε το πόρισμά της στον υπουργό Υγείας, που ακολουθώντας τις επιστημονικές υποδείξεις προέκρινε τη μεταφορά της από τον Πίνακα Α' κατάταξης των Ναρκωτικών ουσιών στον Πίνακα Β', με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου