Του Γ. Λακόπουλου
Η Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε στην πολιτική μετά από μακρά απουσία και είπε σε μια από τις συνεντεύξεις της αυτές τις ημέρες; «Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα βγάλει την Άνοιξη».
Μόνο άπειρη δεν τη λες την «Ψηλή» για να πετάει τέτοιες χοντράδες. Είτε τα βρήκε με τον αδελφό της -στο επίμαχο θέμα του πολιτικού μέλλοντος του υιού της – είτε έπαθε Άδωνι- και ας της φέρνει αλλεργία η ιδέα της αντιπροεδροσύνης του παλιού πουλέν του Καρατζαφέρη, από έναν Μητσοτάκη.
Διότι αν υπάρχει ένα ερώτημα αυτού του είδους, μετά τις θερινές εξελίξεις και αυτές που αναμένονται ως τις αρχές του 2018 είναι άλλο: «Θα βγάλει την άνοιξη ο Κυριάκος;».
Αν εξαιρεθούν δυο τρεις μιντιάρχες και κάποιοι αρθρογράφοι- κολλητάρια του, που έχουν χάσει επεισόδια ίσως και τον ύπνο τους- και συνεχίζουν να πλασάρουν κολοκυθοκορφάδες για επικείμενη συντριβή του Τσίπρα και θρίαμβο του Μητσοτάκη – για να σωθεί το … αστικό καθεστώς- τα νέα από το μέτωπο δεν είναι καθόλου καλά για τον πρόεδρο της ΝΔ.
Αν η κατάσταση της χώρας συνεχιστεί προς το καλύτερο όπως δείχνουν τα πράγματα, ως την άνοιξη πολλοί Νεοδημοκράτες θα βάλουν το δάκτυλο επί τον τύπον τον ήλων: μήπως πρέπει να αλλάξουμε αναβάτη τώρα που προλαβαίνουμε, αφού το άλογο μας βγήκε κουτσό; Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα διαμορφώνονται ανησυχητικά για την Πειραιώς και το «σύστημα Κυριάκου»…
Πρώτον: Το μεγάλο εργαλείο των δημοσκοπήσεων που χρησιμοποιήθηκε ως τώρα κατά κόρον για να προβληθεί η ανωτερότητα του Κυριάκου έναντι του Τσίπρα, δύσκολα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί- χωρίς να κρεμάσουν ντενεκέδες σε κάποιους «δημοσκόπους».
Η πρώτη μέτρηση της περιόδου από μια από τις παλαιότερες εταιρίες -την ΑLCO των Παπαγόπουλων- τινάζει στον αέρα το «νταμπλ σκορ». Να δούμε τώρα αν θα μπορέσει ο Μαραντζίδης να .. τριπλασιάσει τη διαφορά, καθώς προς τα εκεί το πήγαινε.
Δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που γειώνει τις φρούδες ελπίδες του νεομητσοτακισμού. Ειχε προηγηθεί ο πολύπειρος Ντίνος Ρουτζούνης με την ΚΑΠΑresearch, στην τελευταία δημοσκόπηση της εαρινής περιόδου.
Δεύτερον: Η πραγματικότητα όχι μόνο δεν αποδέχεται πλέον την αναστροφή της από τα ΜΜΕ στη γραμμή των οποίων κινείται εξ αρχής ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά εδραιώνεται κατά τρόπο που γίνεται αντιληπτό από τους περισσότερους ότι η στρατηγική Τσίπρα βγαίνει και το σχέδιο Μητσοτάκη καταρρέει.
Το παιχνίδι παίζεται ακόμη στο γήπεδο του Πρωθυπουργού. Τα πράγματα εξελέγχονται πιο κοντά στην επιδίωξη για «έξοδο από το Μνημόνιο» και δρομολόγηση εξόδου από την κρίση και αφήνουν σε αμηχανία τον πρόεδρο της ΝΔ.
Η δεύτερη αξιολόγηση έδωσε πόντους στον Τσίπρα, οι αριθμοί διαμορφώνονται θετικά, η τρίτη αξιολόγηση θα απολήξει σε απογύμνωση της ΝΔ καθώς η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η τρόικα και την Πρωτοχρονιά θα σκάσει μύτη και ο Ντράγκι σαν Αη-Βασίλης με τα δώρα του.
Τρίτον: Στις 25 Μαίου το ΑΠ έγραφε: < Ο Μακρόν στην Αθήνα: ένας εφιάλτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη>. Πράγματι, η επίσκεψη και το περιεχόμενο της σακάτεψε πολιτικά τον πρόεδρο της ΝΔ και φάνηκε στη δήλωσή μετά την εθιμοτυπική συνάντησή τους. Ο Γάλλος προεδρος δεν στήριξε απλώς τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ακύρωσε και όλες τις δοξασίες του αντιπάλου του.
Αν συνεχίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη ρητορική της καταστροφής, ο Τσίπρας δεν θα έχει παρά να αντιπαραθέτει τις τοποθετήσεις Μακρόν, που υπήρξε κάποια στιγμή ίνδαλμα για τον Μητσοτάκη -και παραμένει για τον Θεοδωράκη. Για την ανάπτυξη, το ξεπέρασμα της κρίσης και τις προοπτικές της χώρας.
Αν οι σύμβουλοι του Κυριάκου τον πείσουν και αυτή τη φορά να πάει κοντά στα συμφραζόμενα της παρουσίας του Μακρόν στην Ελλάδα -ή του Ιταλού πρωθυπουργού και της Λαγκάρντ που επίκεινται -θα έχει χαθεί το μέτρο. Αν δεν χάθηκε ήδη με τις απόπειρες που προηγήθηκαν για να μειωθεί η αξία της επίσκεψης ή να δημιουργηθούν αντιπερισπασμοί -ακόμη και αστείοι σε κάποιες περιπτώσεις.
Τέταρτο: Ο δημοσιοσχεσίτης και φιλόδοξος Μακρόν, δεν επέλεξε τυχαία να οργανώσει στην Αθήνα την πρώτη έξοδό του από τη Γαλλία ως πρόεδρος. Δεν θα πήγαινε ποτέ σε μια χώρα χωρίς προοπτική και πολύ περισσότερο δεν θα αβαντζάριζε μια κυβέρνηση που «καταρρέει» κατά την εγχώρια μιντιακή αρλουμπολογία.
Αντίθετα βλέπει που πάνε τα πράγματα στην Αθήνα, γνωρίζει πώς τα βλέπουν και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στον κοινοτικό κέντρο και έσπευσε να καταθέσει τη συμβολή του στην ανοδική πορεία της Ελλάδας- για να επωφεληθεί ο ίδιος και η γαλλική οικονομία.
Να δούμε τώρα τι κλάμα θα ρίξουν οι φλούφληδες που πλάσαραν τόσο καιρό τη σαπουνόφουσκα: γιατί οι ξένοι να συμφωνήσουν οτιδήποτε με αυτή την κυβέρνηση και να μην περιμένουν την… επόμενη που έρχεται; Ο Γάλλος, που ξέρει ότι πουθενά στην Ευρώπη ο Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζεται σαν επί θύραις Πρωθυπουργός, τους «απάντησε».
Ή αλλάζει ή βουλιάζει
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται –ή η που εμπεδώνεται καλύτερα- ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να προσέξει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη γιατί μπορεί να είναι η τελευταία. Αν δεν αλλάξει θα βουλιάξει.
Αν συνεχίσει στη γραμμή που του υποδεικνύουν οι παλαιομοδίτες επικοινωνιολόγοι του και αν παραμείνει υπό την επήρεια του Άδωνι, ενδέχεται να του συμβεί την Άνοιξη αυτό που λέει η Ντόρα για τον Τσίπρα. Το «σύνδρομο Αβέρωφ» σέρνεται ήδη.
Το τελευταία διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποβάλει το προφίλ με το οποίο αναδείχθηκε και ενσάρκωσε ελπίδες ακόμη και εκτός της ΝΔ. Κινείται ως τυπικός πολιτικός της παλαιοΔεξιάς- με μπόλικο Άδωνι στην οπτική του και αδύναμη δημόσια παρουσία, την οποία επιδεινώνει το είδος της υποστήριξης που του προσφέρει ο πορτ παρόλ-του.
Δεν έχει αξιόπιστο επιτελείο, αφήγημα, στρατηγική, πολιτικό σχέδιο, πρόγραμμα και πολιτικά συνθήματα που να εμπνέουν, πρωτίστως τους νεοδημοκράτες. Προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό πολιτικής, με αποσπασματικές υποσχέσεις …μείωσης φόρων στον… τρίτο χρόνο της πρωθυπουργίας του – την οποία μπορεί να έχει κάνει εν τω μεταξύ ο Τσίπρας σ’ αυτή τη θητεία του- με χαρακτηρισμούς για τις …προθέσεις του Πρωθυπουργού και με επικοινωνιακές παραστάσεις για «εκλαΐκευση» του προφίλ του.
Εμφανώς πλέον η ρητορική του διαψεύδεται, έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα και τις εκτιμήσεις τη τρόικας και όλων των ξένων για την πορεία της χώρας. Όταν λέει ότι «χωρίς πολιτική αλλαγή δεν θα έχουμε ανάπτυξη» δείχνει να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς η ανάπτυξη είναι εδώ και μπορεί να πλησιάσει το 2% στο τέλος του χρόνου.
Ο Μακρόν κατεδάφισε τις εκτιμήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έβλαψε ανεπανόρθωτα την πολιτική του. «Η κρίση στην Ελλάδα ξεπερνιέται» εκτίμησε ο Γάλλος Πρόεδρος. Θα βρει από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος να πει ότι δεν ξέρει τι λέει;
Όταν ο Μακρόν ευχαριστεί ικανοποιημένος τον Αλέξη Τσίπρα «για τις μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν και υλοποιούνται», όταν λέει ότι «βλέπουμε τα πρώτα θετικά σήματα και επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη», όταν επικυρώνει ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν ένα πρώτο βήμα», όταν ζητάει από το Eurogroup «να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» και όταν βάζει φρένο στον παραλογισμό του ΔΝΤ, θα του απαντήσει ο Άδωνις ότι πετάει κοτσάνες;
Αν δεν αλλάξει μοντέλο αντιπολίτευσης ο Κυριάκος δεν θα εκτεθεί μόνο στους ξένους, αλλά καις στους οπαδούς της ΝΔ που θα αρχίσουν να σκέφτονται αν πρέπει να πάνε στις εκλογές με άλλον επικεφαλής.
Ήδη εκτίθεται όταν λέει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει περάσει από τη Βουλή τα πιο κρίσιμα μέτρα χωρίς να χάσει ουτε έναν βουλευτή- ενώ το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του τεμαχίζονταν σε πιο εύκολες δοκιμασίες.
Αλλα μήπως δεν εκτίθεται όταν για τις επενδύσεις λέει ότι πρέπει να υπάρχει «μια αποφασισμένη και τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πιστεύει και το οποίο θα είναι εθνικής ιδιοκτησίας», όταν η κυβέρνηση Τσίπρα αυτό ακριβώς κανει; Η «ιδιοκτησία» είναι το θέμα;
Χτυπάει τον αέρα
Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα του προέδρου της ΝΔ υπάρχει σε έναν στίχο του Σαββόπουλο που πάει γάντι στον Τσίπρα: «Επίθεση εναντίον μου με μαχαίρι/ χτύπαγε τον αέρα/ δεν ήμουν εκεί / τον συγχωρώ». Ήτοι αντιπαρατίθεται με έναν Τσίπρα που δεν υπάρχει πια.
Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ως το 2015, ούτε με την πρώτη κυβέρνηση με τις πολλές γραμμές και τις συγκρουόμενες ομάδες που προσπαθούσε να υλοποιήσει αδύνατα- και αδιανόητα -πράγματα. Εκείνος ο Τσίπρας έχει πλέον μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Άντε για να γράψει και καμία νουβέλα ο Βαρουφάκης…
Ο σημερινός Τσίπρας είναι αυτός που βγήκε από την κάλπη του Σεπτεμβρίου του 2015 και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς συνομιλητές του για τη συνέπειά του. Αν θέλει ο Κυριάκος να σκιαμαχεί με ένα φάντασμα δικαίωμά του. Αλλά η προφητεία της Ντόρας για την άνοιξη μπορεί να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενη για τον ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου