Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ήδη μία διεθνής «περσόνα» πριν ο Αλέξης Τσίπρας «κάνει το λάθος» ( “the choice of people in key posts,») -όπως ο ίδιος άφησε έμμεσα να εννοηθεί στον «Guardian»- να του εμπιστευθεί τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατά την πρώτη εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ιανουαρίου του 2015.
Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει πως η αξία της μετοχής του εκτοξεύθηκε μετά την «απόλυσή» του από την κυβέρνηση και την δεξιοτεχνική -από την πλευρά του- επικοινωνιακή διαχείριση της ασαφούς και μάλλον ανεφάρμοστης πρότασης του για το περίφημο «plan X».
«Γκουρού» της Nintendo και ειδικός της «Θεωρίας των Παιγνίων», ως ευφυής μαθηματικός και επισκέπτης καθηγητής των Οικονομικών σε μια σειρά καλά πανεπιστήμια από το Τέξας μέχρι το Σίδνεϋ και από το Τορίνο μέχρι το Σάσεξ, ο Βαρουφάκης «εξαργυρώνει» με εντυπωσιακό τρόπο όσα φέρεται να κατέγραφε στο smartphone του. Είτε στο Eurogroup της Ρίγας, είτε ίσως, σε κάποιες συναντήσεις και υπουργικά συμβούλια στην Αθήνα.
Η «ηθική πλευρά» του θέματος ελάχιστους ενδιαφέρει σε μια «εποχή τεράτων» όπου κυριαρχεί ο πολιτικός κανιβαλισμός και η μικροπολιτική σκοπιμότητα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν ενοχλείται από τη διαστρέβλωση της όποιας φήμης απέκτησε. Ίσως το επιδιώκει κιόλας.
Ούτε δείχνει να αναγνωρίζει πως το «λάθος» του Τσίπρα διεύρυνε τους ορίζοντές του και τον κατέστησε «κινηματογραφικό» αστέρα σε μια διεθνή πολιτική σκηνή που διψάει για «εξωτικές» φιγούρες. Ως τέτοια αυτοπροσφέρεται.
Και ο Άδωνις Γεωργιάδης, για παράδειγμα, πουλάει βιβλία (όχι δικά του) αλλά είναι αλήθεια πως ο Γιάνης Βαρουφάκης το κάνει πιο εκλεπτυσμένα κι απ΄ότι φαίνεται πιο εποικοδομητικά για τον ίδιο.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τον αποκάλεσε «γραφικό». Λάθος. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει σχέδιο. Ως εμπνευστής του όρου «δημιουργική ασάφεια» το «εγώ» του τρέφεται από την ασάφεια. Όσο λιγότερο δημιουργική τόσο καλύτερα. Αρκεί να προκαλεί πρωτοσέλιδα εναντίον του ανθρώπου που από γοητευτικό ακαδημαϊκό τον ανέδειξε σε ευρωπαϊκή πολιτική φιγούρα. Στόχος; Όχι μόνο η «γλυκιά εκδίκηση» για τον εξοβελισμό του το 2015, ούτε περισσότερα best sellers και περισσότερες διαλέξεις ανά την υφήλιο.
Ο στόχος είναι πολιτικός και διαθέτει συγκεκριμένο ορίζοντα.
Σεραφείμ Κοτρώτσος,
αναδημοσίευση από τη Νέα Σελίδα
Kirki, πιστευεις οτι υπαρχει καμμια ελπιδα για αλλαγη στην ευρωπαικη οικονομικη πολιτικη χωρις ρηξη;
ΑπάντησηΔιαγραφήολο αυτο το σοου του βαρουφακη ειναι παρα πολυ χρησιμο, τωρα που η ελλαδα και ο συριζα εκαψε την προοπτικη της ρηξης (γιατι μετα απο μια ή δυο 4ετιες τσιπρα, και μια ή δυο ακομα νδσοκ ίσως ξαναεμφανιστει πολιτικη δυναμικη αμφισβητησης), γιατι οσο κι αν ενοχλει εμας, ισως βοηθησει καποια αλλη χωρα της ευρωζωνης να κανει αυτο που εμεις δειλιασαμε.
Θεωρώ πως ψηθήκαμε αρκετοι και μάθαμε τα τελευταία χρόνια.Εγώ συνειδητοποιησα πως στο παρον σκηνικο ρήξη ίσον καταστροφή.Εδώ βλέπεις στην Αγγλια μια τόσο μεγάλη χώρα τί γινεται και ποσες επιπτώσεις θα υπάρχουν πολλώ δε σε μας που έχουμε και τόσα ανοιχτά θέματα.Ασε που αν ο Τσίπρας έκανε τη ρήξη θα τον έριχναν.Η αστική τάξη έχει μεγάλη δύναμη και εξουσία.Επίσης θα είχαν τη συμπαράσταση και των έξω.Ο Τσίπρας συνειδητοποίησε σε τι περιβάλλον βρίσκεται η χώρα και έπραξε σωστά.Οσο για το γενικότερο θεωρώ πως το να κάνεις ρήξη σε αυτή την Ευρώπη ειναι κατι παααρα πολύ δυσκολο.Ούτε οι μεγάλες χωρες-ΙΤΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ-δεν τον τόλμησαν.
Διαγραφήπεριμενω μια απαντηση. πιστευεις οτι υπαρχει καμμια ελπιδα για αλλαγη στην ευρωπαικη οικονομικη πολιτικη χωρις ρηξη;
Διαγραφήαν ναι, καντο μου λιανα. ευχαριστω.
γρηγορης.
Με ρήξη στο παρον σκηνικό,μονοι μας σα Ρομπέν των Δασών σημαίνει τεράστια δυστυχία.Ρήξη μαζί με αλλες χώρες υπάρχει ελπιδα.Αλλά αυτο δύσκολο έως αδύνατο το βλέπω.Εκεί που ελπίζω ειναι σε μια αλλαγή των συσχετισμών ΜΕΣΑ στην Ευρώπη.Δύσκολο πολύ το ξέρω αλλά τουλάχιστον όχι αδύνατον
ΑπάντησηΔιαγραφήτοτε αγαπητη κιρκη μπορει να σε πληγωνει η φλυαρια του γιαΝη ο οποιος ξεφτιλιζει την ελληνικη προσπαθεια του 2015 και μαζι της ξεφτιλιζεται κι ο ιδιος (αφου συμμετειχε επι μηνες), αλλα μαλλον σε βοηθα σε αυτη την αλλαγη συσχετισμων εντος ευρωζωνης. εγω το 2015 περιμενα κατα την ανοιξη ενα λαιτ μνημονιο και η προκυρυξη του δημοψηφισματος με εξεπληξε. πολυ περισοτερο με εξεπληξαν οσα ακολουθησαν. εκ του αποτελεσματος νομιζω οτι αλλαγη συσχετισμων μπορει να γινει μονο με μονομερεις ενεργειες που προκαλουν ρηξεις. δυστυχως για μας το μπρεξιτ εγινε εκτος ευρωζωνης, οποτε περιμενουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήγρηγορης.