Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Το φάουλ του Κυριάκου (τις ώρες του Ομπάμα)…







 





Μία μέρα πριν την άφιξη του Μπάρακ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συνομιλώντας με βουλευτές του κόμματος, επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ώστε να προβληθεί (προς αυτόν και μέσω αυτού στους εταίρους και δανειστές) η ύπαρξη συμπαγούς μετώπου εθνικής συνεννόησης για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υποδειγματικός ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέδειξε τις εθνικές θέσεις και πρόβαλλε την ταυτότητα του έθνους.
Θα περίμενε κανείς να κινηθούν όλοι στην ίδια κατεύθυνση. Άλλωστε, όλοι θα έπρεπε να μπορούν να…αντέξουν 36 ώρες και να αξιοποιήσουν για το καλό της χώρας την ανεκτίμητης πολιτικής αξίας ευκαιρία της παρουσίας του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.
Αντ’  αυτού, είδαμε από κόμματα και πολιτικούς αντιπολίτευσης γκρίνια, εσωστρέφεια και μιζέρια. Άλλος -που προφανώς αγνοούσε στοιχειώδεις κανόνες του εθιμοτυπικού πρωτοκόλλου- γιατί δεν εκλήθη στο δείπνο προς τιμή του Ομπάμα ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να…ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τις θέσεις του κόμματός του (!!!), άλλος γιατί ο Τσίπρας δεν καθόταν… ευπρεπώς στην πολυθρόνα του, άλλος γιατί πήγε ο Καμμένος στο αεροδρόμιο και όχι ο…Διαμαντίδης ή ο Σπανούλης.
Καθένας διαλέγει πόση φαιδρότητα αντέχει για τον εαυτό του. Και, εν τέλει, ίσως δεν έχει τόση σημασία τι είπαν όλοι αυτοί.
Έχει, όμως, πολύ μεγάλη αξία τι λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας.
Ε, λοιπόν, θεωρώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε φάουλ. Κι αυτό παρότι η Ν.Δ κινήθηκε σε γενικές γραμμές με τη δέουσα σοβαρότητα. Κι αν υποστηρίξει κανείς πως δεν έπραττε το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν εκείνοι στην αντιπολίτευση, θα συμφωνήσω εκ προοιμίου για να μην χάνουμε χρόνο.
Όμως, η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο αμερικανικό ραδιόφωνο National Public Radio (NPR) είχε σημεία που διέρρηξαν αυτό το μέτωπο που είχε ανάγκη η χώρα αυτές τις ώρες της επίσκεψης Ομπάμα.
Η Ν.Δ ζητά επιτακτικά εκλογές με το επιχείρημα πως η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει κακό στη χώρα. Δικαιούται να το πιστεύει και δικαιούται να ζητά εκλογές, παρότι γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορεί να τις προκαλέσει.
Όμως, ο Ομπάμα ήρθε στην Ελλάδα αποφασισμένος να προβάλλει και να υπερασπίσει την ατζέντα που έχει αυτή την ώρα έναντι των δανειστών της. Ήτοι, ελάφρυνση του χρέους, μικρότερα πλεονάσματα, ανάσχεση των πολιτικών λιτότητας, ανάπτυξη, επενδύσεις κ.ά.
Ακόμα κι αν η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης του (απερχόμενου) Ομπάμα αποδειχθεί μικρή, η ευκαιρία προβολής αυτής της ατζέντα διεθνώς είναι σημαντική. Ιδιαίτερα, όταν η ατζέντα αυτή δεν είναι ατζέντα μόνο του Τσίπρα αλλά και ατζέντα της Ν.Δ.
Αντ’  αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο NPR:
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να προωθεί την επιχειρηματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση ικανή να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».
«Εκτιμώ» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ «ότι σήμερα δεν διαθέτουμε μια τέτοια κυβέρνηση. Το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται σταθερά πάνω από 20%. Χιλιάδες ταλαντούχοι Έλληνες εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η γενική αίσθηση στην Ελλάδα είναι ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς ζητούμε άμεσα πολιτική αλλαγή. Η ΝΔ προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Το μήνυμά μας αντηχεί στο εκλογικό σώμα».

Εξέπεμψε, δηλαδή, διεθνώς την εικόνα πως ο Ομπάμα ήρθε σε μια χώρα πολιτικά ασταθή που οσονούπω μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές. Το μήνυμα αυτό εκθέτει και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο και, εν τέλει, εκθέτει τη χώρα. Είναι σαν να πουλάει θαλασσινά ένα μαγαζί και να βγαίνει στο δρόμο ένας από τους συνιδιοκτήτες και να φωνάζει με τη ντουντούκα πως τα μύδια είναι χαλασμένα και όποιος φάει θα πάθει τροφική δηλητηρίαση.
Το αίτημα για εκλογές (που, επιμένω, δεν μπορείς να προκαλέσεις) μπορεί να είναι χρήσιμο για να κρατάς τη συσπείρωση της εκλογικής σου βάσης στο 85% και τους βουλευτές σου σε «παύση γκρίνιας». Μπορεί επικοινωνιακά να τονίζει τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά και την ετοιμότητά σου να αναλάβεις πρωθυπουργός.
Όμως, αυτές τις ρημάδες 36 ώρες που έχεις τον Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα φοράς τη φανέλα και στέλνεις μήνυμα ότι σ’ αυτή τη χώρα και οι επενδυτές και οι τουρίστες αξίζει να έρθουν. Δεν επενδύεις εσύ στην αστάθεια την ώρα που σου δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ενισχύσεις το εθνικό σου brand name.
Ως προς αυτό, ο Κυριάκος έκανε φάουλ…
Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου