Γιώργος Βεργόπουλος , Λευτέρης Στουκογεώργος
*Το παλιό πολιτικό σύστημα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που το στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε μια Λατινοαμερικανικού τύπου εκστρατεία ανατροπής της κυβέρνησης.
Η Λατινική Αμερική είναι δυστυχώς πλούσια σε εμπειρίες υπονόμευσης προοδευτικών κυβερνήσεων και ύφανσης συνωμοσιών. Εκεί πρωτοδοκιμάστηκαν, από τις διαδηλώσεις της κατσαρόλας μέχρι την ακραία σκανδαλολογία των ολοκληρωτικά ελεγχόμενων ΜΜΕ. Εκεί εμφανίστηκαν οι «δημοκρατίες της μπανάνας», όπου την κυβέρνηση διόριζαν οι πολυεθνικές.
Και, οποία σύμπτωση, μετά την υπονόμευση κάθε αριστερής ή προοδευτικής κυβέρνησης ερχόταν το ΔΝΤ να σαρώσει την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Αυτό το σενάριο ξεκάθαρα πια είναι σε εξέλιξη και στη χώρα μας. Αφού απέτυχε το πιο «θεσμικό» σενάριο, η αριστερή παρένθεση δηλαδή η ανατροπή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μέσω του μπλοκαρίσματος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, βγαίνουν πια τα μαχαίρια των παρακρατικών μεθοδεύσεων.
Στήθηκε λοιπόν μια ιστορία που ανακατεύει τη λειτουργία μιας τράπεζας, της Αττικής, με τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Το ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά δεν τους νοιάζει κιόλας.
Είναι σκάνδαλο που δεν αφέθηκε η Τράπεζα Αττικής να κλείσει όπως επιδίωκαν μερικοί στο τέλος του 15; Η ελληνική οικονομία μόνο ζημία θα είχε από το κλείσιμο μιας τράπεζας, πόσο μάλλον ο κλάδος των μηχανικών.
Είναι σκάνδαλο που έγινε πλειοδοσία για τις άδειες των καναλιών και κάποιοι πλειοδότησαν; Αν είχε αποφασίσει να πλειοδοτήσει π.χ. ο Βαρδινογιάννης, δεν θα πετούσε μύγα τώρα. Και δεν τον εμπόδισε βέβαια η κυβέρνηση να πλειοδοτήσει, απλώς έχει άλλα επιχειρηματικά σχέδια.
Είναι τυχαία η επίθεση στην Τράπεζα Αττικής που είναι η μόνη μη συστημική τράπεζα? Είναι σκάνδαλο που ένας από τους επιχειρηματίες – πλειοδότες έχει δάνεια από την Tρ. Αττικής; Λες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και διεθνώς λειτουργούν μόνον με τα ίδια κεφάλαια τους. Υπάρχει σκάνδαλο επειδή κάποιοι προβλέπουν ότι το κανάλι του κ. Καλογρίτσα θα είναι «φιλικό προς τον Συριζα»; Αρχικά αυτό το «φιλικό» μένει να αποδειχθεί. Το πιθανότερο είναι να είναι ουδέτερο, να καλύπτει πολιτικά όλο τον κεντρώο και αριστερό χώρο που κάλυπτε παλιά το Mega, με ισορροπίες που θα κυμαίνονται ανάλογα με την συγκυρία. Για το κανάλι ως επιχείρηση αυτό είναι το σωστό «πλασάρισμα»
Αλλά όταν όλα τα κανάλια σήμερα είναι «φιλικά» προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αυτό γιατί δεν είναι σκάνδαλο;
Το 1981, λίγο μετά την εκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου με 48% και τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε, από την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης μέχρι τις αυξήσεις στους πολύ χαμηλούς τότε μισθούς, η Καθημερινή δημοσίευσε ένα άρθρο της Ελένης Βλάχου. Το οποίο κατά λέξη έλεγε ότι το αποτέλεσμα του εμφυλίου 46-49 δεν ανατρέπεται με εκλογές.
Αυτή η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, τους θεσμούς, τα λοιπά κέντρα εξουσίας όπως τα ΜΜΕ, διακατέχει και σήμερα το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συμφέροντα πίσω του.
Φτάνουν λοιπόν σε σενάρια Μπανανίας. Μεθοδεύσεων για την υπονόμευση και ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης Τσίπρα έξω από την ομαλή λειτουργία της πολιτικής ζωής. Με τόνους λάσπης και καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας.
Το πραγματικό θέμα δεν είναι η Αττικής, ο Καλογρίτσας, ό,τι έψαχναν στη Νέα Υόρκη με περούκες, ό,τι βρουν να σηκώσουν αύριο. Το πραγματικό θέμα είναι αν η Ελλάδα θα γίνει Μπανανία, χωρίς αληθινό δικαίωμα του λαού να επιλέγει την κυβέρνηση του. Και σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε αποφασιστικά. Τα νομικά και διαδικαστικά των επιμέρους θεμάτων ας τα εξετάσουν οι θεσμικά αρμόδιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου