27 χρόνια μετρά η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα, ωστόσο στα τόσα χρόνια λειτουργίας της καμιά κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δεν κατάφεραν να βάλουν σε τάξη το αχανές τηλεοπτικό τοπίο. Οι επιχειρηματίες εκβίαζαν για χρόνια το πολιτικό σύστημα με την πρόφαση της τηλεοπτικής τους άδειας. Η πολύχρονη «ομηρία» τηλεοπτικών επιχειρήσεων και πολιτικού συστήματος φαίνεται να βαίνει στο τέλος της. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία προχωρά για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για να δώσει 4 άδειες.
Το σημερινό ριάλιτι
Σήμερα το πρωί οι καναλάρχες έφτασαν στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας, που βρίσκεται σε πάροδο της οδού Συγγρού στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός υπολογίζεται πως μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον 60 ώρες για αυτό και στήθηκαν δωμάτια για να φιλοξενήσουν τους εκπροσώπους που συμμετέχουν. Επειδή όμως απαγορεύεται να έχουν επικοινωνία με συνεργάτες τους ή με άλλους εκπροσώπους άλλων καναλιών, τους πήραν τα κινητά, έβαλαν ακόμη και χημικές τουαλέτες, έστησαν κρεβάτια, εταιρεία ανέλαβε το catering για την όλη διαδικασία! Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τα μέλη των συμμετεχόντων θα παραμείνουν στους καθορισμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους από αυτούς παρά μόνον με συνοδεία.
Σε δύο φάσεις
Η δημοπράτηση της κάθε μίας άδειας ξεχωριστά θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, 5μελής Επιτροπή του διαγωνισμού (που απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), θα αρχίσει από την τιμή εκκίνησης των 3 εκ ευρώ και θα αυξήσει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη).
Στη συνέχεια, η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (κατά την κρίση της και με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία αποδοχής/αδράνειας θα επαναλαμβάνεται. Όταν θα έχουν αποχωρήσει οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και θα έχουν απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη φάση. Σε αυτό το σημείο οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Η πρώτη άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.
Γιατί τέσσερις άδειες;
Η διαδικασία για τον διαγωνισμό που ξεκίνησε σήμερα, γίνεται εν μέσω αντιδράσεων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν μόνο 4 πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 8 ιδιωτικά κανάλια (ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Alpha, Mega, Star, ΑΡΤ TV, Μακεδονία, Epsilon). Γιατί 4 άδειες; Η κυβέρνηση έκανε μελέτη, την οποία αμφισβητούν οι καναλάρχες, σύμφωνα με την οποία η διαφημιστική αγορά της Ελλάδας αντέχει μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα, η κυβέρνηση θεωρεί πως με τον διαγωνισμό θα σπάσει το σύστημα διαπλοκής και εξάρτησης τηλεοπτικών καναλιών και κυβέρνησης.
Οι 11 έγιναν 8
Συνολικά βρέθηκαν 11 μνηστήρες να διεκδικούν τις 4 άδειες, αφού εκτός από τα 7 κανάλια που υπάρχουν ήδη (δεν κατέθεσε αίτηση το Μακεδονία), ενδιαφέρον επέδειξαν και άλλα τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα (Μαρινάκης, Σαββίδης, Καλογρίτσας και μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων). Από την πρώτη φάση κόπηκε το κανάλι ΑΡΤ (του πολιτικού Γιώργου Καρατζαφέρη) που δεν κατέθεσε το ποσό για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού κόπηκε το Mega Ελλάδας, η αίτηση του οποίου θεωρήθηκε άκυρη, καθώς τα οικονομικά του προβλήματα δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει στη διαδικασία του διαγωνισμού. Έτσι, οι αρχικά 11 υποψήφιοι έγιναν 9. Χθες, οι υποψήφιοι έπρεπε μέχρι τις 15.00 το απόγευμα να καταθέσουν την εγγυητική των 3 εκατομμυρίων, ποσό με το οποίο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Ο ΣΚΑΪ κατηγόρησε τον Epsilon ότι η εγγυητική του δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή, αφού η εγγυητική του είχε ισχύ μόλις 36 ημερών αντί 365 ημερών που προέβλεπε ο νόμος. Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την αντίδραση του ΣΚΑΪ και έθεσε εκτός και τον Epsilon, συνεπώς οι σημερινοί υποψήφιοι είναι 8:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (STAR)
ΑΝΤΕΝΝΑ TV
DIMERA MEDIA (ΣΑΒΒΙΔΗΣ)
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ (ALPHA)
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ (εταιρεία με έδρα την Κύπρο)
ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Μαρινάκης).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στους τόσους μήνες που διεξάγεται η διαδικασία τα κανάλια είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας ζητώντας ακύρωση του διαγωνισμού, ωστόσο απορρίφθηκαν κρίνοντας πως υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός, ενώ στο κενό έπεσε και η δικαιολογία των καναλαρχών πως δεν είναι νόμιμη σύμφωνα με την Ε.Ε. ο διαγωνισμός, αφού η Κομισιόν ανέφερε πως η κάθε χώρα ορίζει μόνη της το τηλεοπτικό τοπίο.
Κλείνουν κανάλια;
Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα της αδειοδότησης των καναλιών; Πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζονται, αυτό που είναι δεδομένο είναι πως δεν θα κλείσουν κανάλια! Ή τουλάχιστον δεν θα κλείσουν αμέσως. Πρωτίστως εκκρεμεί μέσα Σεπτεμβρίου μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας, αφού τα κανάλια ζητούν ακύρωση του διαγωνισμού την οποία θεωρούν πως έπρεπε να προκηρύξει η αρμόδια αρχή (ΕΣΡ) και όχι κυβερνητική υπηρεσία.
Σημειώστε δε πως όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα αφορά άδειες γενικού περιεχομένου, αφού η κυβέρνηση ανέφερε πως θα προκηρύξει και νέο διαγωνισμό για άδειες θεματικού περιεχομένου (π.χ. αθλητικό, ψυχαγωγικό κ.λπ.).Συνεπώς, το Mega και τα άλλα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια μπορούν απλώς να μετατραπούν σε ψυχαγωγικά συμμετέχοντας στον άλλον διαγωνισμό. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου επιμένουν σε κάθοδο καναλιών στο νησί για εκπομπή μέσω Κύπρου σε περίπτωση που δεν πάρουν άδεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου