Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ασκήσεις επί χάρτου-ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ



 
 
 
 








 



 



 

 




 



 
 
 
 
 

 

 
 




 

 









 
 

 
 






 
 
 

http://www.efsyn.gr/arthro/askiseis-epi-hartoy

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνούν (όχι κάτι σύνηθες τελευταία) πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση όλων των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, γιατί αν παραμείνει στην εξουσία το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. τα πράγματα θα επιδεινωθούν.
Η πρόταση έχει ορισμένα προβλήματα. Οι εισηγητές δεν ξεκαθαρίζουν ποιες κατά τη γνώμη τους είναι οι δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Δεν πρόκειται για κάτι αυτονόητο. Ας κάνουμε ορισμένες υποθέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή δύναμη; Με βάση την άποψη του κ. Βενιζέλου, ότι «μας χωρίζει άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ», και κρίνοντας απ’ όσα του έχουν σούρει διάφορα στελέχη του κόμματος για ολοκληρωτική αντίληψη, για πρακτικές που θυμίζουν Βόρεια Κορέα και για οργανωμένη προσπάθεια να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης, δεν θα μπορούσε να τον κατατάξει κάποιος στην κατηγορία αυτή.
Η Νέα Δημοκρατία είναι; Με βάση την εκτίμηση της κ. Γεννηματά, πως «με τη Δεξιά μάς χωρίζει άβυσσος», ούτε τη Νέα Δημοκρατία βλέπω να περνάει τις εξετάσεις.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες; Κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται, αφού και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και για το Ποτάμι το κόμμα αυτό είναι ένα συνονθύλευμα εθνικιστικών και λαϊκιστικών απόψεων με κλίση προς την άκρα Δεξιά. Το ΚΚΕ, το αφήνουμε απ’ έξω, γιατί ούτε το ίδιο θέλει ούτε οι άλλοι το θέλουν.
Είναι αμοιβαία τα αισθήματα αποστροφής. Με το Ποτάμι δεν υπάρχει θέμα, παίρνει άνετα το διαβατήριο, άλλωστε η Δημοκρατική Συμπαράταξη το φλερτάρει επιμόνως ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους ο τρίτος πόλος του λεγόμενου προοδευτικού Κέντρου. Ούτε λόγος βεβαίως για τη Χρυσή Αυγή. Η Ενωση Κεντρώων; Εδώ σας θέλω. Δύναμη είναι και μάλιστα υπολογίσιμη, αφού στις δημοσκοπήσεις πάει αρκετά καλά. Αν όμως είναι δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή θα σας γελάσω. Εξαρτάται από τις διαδρομές που κάνει η σκέψη του κ. Λεβέντη.
Επειδή όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, άντε και η Ενωση Κεντρώων, δεν μπορούν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το σενάριο μπάζει από παντού. Υποψιάζομαι, πάντως, ότι δεν κάνουν την παραπάνω ανάλυση η Φ. Γεννηματά και ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Εχουν αίσθηση του συσχετισμού δυνάμεων.
Ετσι, παρά τα όσα έχουν πει κατά καιρούς για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και τους ΑΝ.ΕΛΛ., πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.
Αν ισχύει αυτό, τότε προκύπτει ένα άλλο ερώτημα. Γιατί δεν στηρίζουν την υπάρχουσα κυβέρνηση, ψηφίζοντας μαζί της τα δύσκολα νομοσχέδια; Προφανώς γιατί ζητούν μερίδιο από την εξουσία. Λογικό και θεμιτό. Ωστόσο, ας το πουν ευθέως κι ας αφήσουν τα ρητορικά τεχνάσματα.
Εκτός αν υποστηρίζουν ότι εφόσον εμπλακούν αυτοί στη διακυβέρνηση θα εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική. Για να πειστούμε, όμως, θα χρειαστούμε αποδείξεις. Μέχρι τώρα δεν μας τις έχουν δώσει.

Ανάγωγα

Λένε συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Σ. Θεοδωράκης και ο Β. Λεβέντης, με διαφορετικά λόγια, ότι αφού ο Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει ας πάει σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, ας ζητήσει εκλογές.
Πώς καταλήγουν στην εκτίμηση ότι ο Τσίπρας δεν θέλει ή δεν μπορεί να συνεχίσει; Δεν μας το λένε, για να βγάλουμε άκρη. Ο Τσίπρας πάντως δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου