Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Τι κατέβασε το Ποτάμι Ο Στ. Θεοδωράκης παρουσίασε ως κυβερνητικές θέσεις του κόμματός του ένα δικής του εμπνεύσεως συμπίλημα νεοφιλελευθερισμού και λαϊκισμού.





















http://www.efsyn.gr/?p=236522
Ενα ιδιότυπο μείγμα κεντρώου νεοφιλελευθερισμού και κοινότοπου λαϊκισμού παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης χθες στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ως κυβερνητικές προτάσεις του Ποταμιού.
 Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το κόμμα, με τη συμμετοχή των εξωκομματικών μελών της «Επιτροπής διαλόγου», με τον ίδιο τον εμπνευστή του κόμματος να δηλώνει ότι δεν θέλει τα μέλη του να γίνουν υπουργοί.

Η ομιλία του Στ. Θεοδωράκη συνοδεύτηκε βεβαίως από «μπηχτές» στην κυβέρνηση και επιθέσεις στην Αριστερά. 
«Φαίνονται οι ακροδεξιοί, οι σταλινικοί, οι απαίδευτοι, οι ανυποψίαστοι για το δράμα αλλά και τη δύναμη μιας κοινωνίας και αυτοί μαζί μας δεν θα κυβερνήσουν ποτέ», είπε ενδεικτικά, κατηγορώντας τους κυβερνώντες ότι «ήξεραν ότι πηγαίναμε στον γκρεμό, αλλά δεν ήθελαν να διακόψουν το πάρτι, γιατί περνούσε καλά η παρέα τους». 
Αναφορικά με την Αριστερά σημείωσε ότι ευρισκόμενη «στη δική της άγνοια, στη δική της αμηχανία, βρήκε καταφύγιο στο παρελθόν. Να γυρίσουμε πίσω, τότε που ξεκινούσε το πάρτι, να γίνουμε και εμείς οι ήρωες της μιας βραδιάς».

Ο Στ. Θεοδωράκης είπε ενδεικτικά σε άψογο λαϊκιστικό στιλ ότι «αυτοί που πιάνονται να κλέβουν δημόσια περιουσία ή πιάνονται με μίζες πρέπει την υπόλοιπη ζωή τους να τρώνε από τα συσσίτια. Δηλαδή να μένουν χωρίς καθόλου περιουσία». 
Παράλληλα όμως πρότεινε νεοφιλελεύθερες λύσεις, λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο να απαγορεύονται με συνταγματική διάταξη τα μη κρατικά πανεπιστήμια» και πως πρέπει «να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, και κυρίως οι ασφαλιστικές εισφορές, που εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές».

Πρότεινε δε το εκλογικό σύστημα «να γίνει αναλογικότερο, αλλά αλλά όχι απολύτως αναλογικό», να κινήσει η παρούσα Βουλή τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλάζοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας, να υπάρχουν μόνιμοι υφυπουργοί, αλλά και να ενισχυθεί ο ρόλος του πρωθυπουργού, δημιουργώντας «Πρωθυπουργικό Γραφείο με ευρείες αρμοδιότητες και εποπτικές εξουσίες». 
Σημείωσε δε ότι τα μέλη του Ποταμιού τάσσονται «υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ», ενώ αναφορικά με το χρέος υπερασπίστηκε τη μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, τη μείωση των επιτοκίων, τη διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ και την επίτευξη μιας ικανοποιητικής περιόδου αναστολής της εξυπηρέτησής του.

Νίκος Σβέρκος

1 σχόλιο:

  1. καλα υπάρχουν ανθρωποι που πάνε και τον ακούνε?????
    και τον ψηφίζουν κιόλας????
    ΑΠΥΘΜΕΝΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή