Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

BINTEO: Όταν τα μνημόνια προκαλούσαν ακόμη στον Βρούτση... σοκ και δέος


 BINTEO: Όταν τα μνημόνια προκαλούσαν ακόμη στον Βρούτση... σοκ και δέος
http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/3944-binteo-otan-ta-mnimonia-prokalousan-akomi-ston-broutsi-sok-kai-deos?a
Δύο χρόνια πριν. 29 Ιουνίου του 2011 και στη Βουλή γίνεται η συζήτηση για τον εφαρμοστικό νόμο με την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο εκπρόσωπος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης παίρνει τον λόγο και τα όσα είπε παρουσιάζουν, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Ξεκινώντας ο υπουργός Εργασίας, σήμερα, κύριος Βρούτσης την ομιλία του μιλάει για: "σοκ και δέος. Φέρνετε να ψηφίσουμε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέσα στο οποίο ενσωματώνετε άδικες, πρόχειρες αλλά το κυριοτερο αναποτελεσματικές φορολογικές διατάξεις. Το χειρότερο είναι ότι μπαίνουμε σε έναν νέο φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας. Η ελληνική κοινωνία θα μπει σε νέες θυσίες οι οποίες και πάλι δε θα οδηγήσουν πουθενά"
Προφητικός αν μη τι άλλο ο Γιάννης Βρούτσης. Στο μέλλον, ο Βενιζέλος που επέκρινε τόσο σκληρά έγινε συγκυβερνήτης της κυβέρνησης στην οποία είναι και ο ίδιος μέλος ενώ η ελληνική κοινωνία καλείται διαρκώς να κάνει νέες θυσίες, οι οποίες - σταθερά - δεν οδηγούν πουθενά...
Και συνέχίζει ο Βρούτσης: "κληρονομήσατε ένα μνημόνιο με επαχθείς όρους αλλά δε σταθήκατε εκεί, προχωρήσατε σε μειώσεις μισθών, συντάξεων, μείωση κοινωνικών δικαιωμάτων, πράγματα πρωτόγνωρα και όλα αυτά ήρθαν χωρίς να μας εξηγήσετε γιατί οι θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες"
Ακριβώς, τα ίδια με όσα έκανε και η κυβέρνηση Σαμαρά, δηλαδή. Κι αυτή μνημόνιο κληρονόμησε και αυτή δε στάθηκε εκεί αλλά προχώρησε σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και ποτέ κανείς δε μας εξήγησε γιατί οι θυσίες του ελληνικού λαού πηγαίνουν χαμένες.
Το 2011 ήταν της... μόδας στη Νέα Δημοκρατία η κενολογία - όπως αποδείχτηκε - περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και έτσι ο Γιάννης Βρούτσης σημείωνε από βήματος Βουλής: "συμβιβαστήκατε με την τρόικα, δεν κάνατε καμία επαναδιαπραγμάτευση. Ο κύριος Βενιζέλος μας λέει ότι βρήκε απέναντι του τοίχο και αυτό δεν τιμά την Ελλάδα και το ελληνικό κοινοβούλιο"
Τα όνειρα της επαναδιαπραγμάτευσης κόπηκαν μαχαίρι, βέβαια, λίγα μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και μάλιστα δια στόματος Σαμαρά...
Ο Βρούτσης, πάντως, ήταν σε κάποια σημεία του λόγου του, προφητικός:
 "Μιλάμε για φορολογικό ολοκαύτωμα. 
Θα έρθει οικονομικός και κοινωνικός όλεθρος. 
Υπάρχουν φωνές και απόψεις που λένε ότι ακόμη και να βεβαιωθούν φόροι, δε θα μπορέσουν να πληρωθούν. 
Δηλαδή ο φορολογούμενος δε θα μπορεί να ανταποκριθεί και αυτός θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης. Οι πολίτες έδειξαν ανοχή και καρτερικότητα αλλά είδαν στο τέλος αυτής της διαδρόμης ότι όλα αυτά είναι αδιέξοδα. Και εσείς απαντάτε με φορολογική αντεπίθεση. 
Δε θα έχει τέλος αυτή η διαδικασία. Φοβόμαστε μηπως φτάσουμε σε κοινωνική εξαθλίωση".
Όποιος τον άκουγε τον Ιούνιο του 2011 να τα λέει όλα αυτά, καταλάβαινε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να τα αλλάξει. Λάθος. Ο άνθρωπος, απλώς, περίεγραφε την πολιτική που θα ακολουθούσε και η επόμενη κυβέρνηση. Και έπεσε σε όλα μέσα.
 Και - όντως - φτάσαμε στην κοινωνική εξαθλίωση. Και, πράγματι, υπάρχουν σήμερα πολίτες που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα. Υπάρχουν και άλλοι που εισφοροδιαφεύγουν. Όπως η δικηγόρος σύζυγος του υπουργού, επί παραδείγματι, για όσους θυμάστε ένα παλιότερο θέμα που είχε αποκαλύψει Το ΧΩΝΙ (και για το οποίο είχαμε λάβει την απάντηση ότι η κυρία Βαγενά είναι... φτωχή).
Ο κύριος Βρούτσης έπιασε στο στόμα του και την ανεργία. Τι το ήθελε... "Βλέπετε τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, η ανεργία έχει φτάσει το 16%"! Πόσο είναι η ανεργία σήμερα, δύο χρόνια μετά, κύριε υπουργέ; Κοντά στο 30% μήπως;;;
Συνεχίζει ο Γιάννης Βρούτσης: "υπάρχουν δεκάδες οριζόντιες αντιλήψεις. Δε μπορεί να έρθει ένα φορολογικό και να μήν έχει κοινωνική αξιολόγηση. Είναι δυνατόν να επιβαρύνετε με φόρο όποιος έχει περισσότερα παιδιά;" Αυτό αναρωτιόμαστε και εμείς. Είναι δυνατόν; Τι λέτε για αυτό το θέμα σήμερα, αλήθεια;
Κλείνοντας ο 50χρονος πολιτικός την τότε ομιλία του επέκρινε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί: "έρχεται ασφαλιστικό νομοσχέδιο με περικοπές στις συντάξεις, έρχονται και εργασιακές αλλάγες δυσβάστακτες"
Αυτό που τότε δεν είχαμε αντιληφθεί ήταν ότι ο κύριος Βρούτσης, μάλλον εγκαλούσε το ΠΑΣΟΚ γιατί οι περικοπές στις συντάξεις ήταν μικρός και ο βιασμός των εργασιακών δικαιωμάτων... ήπιος. Διόρθωσε, όμως, ο ίδιος και η κυβέρνηση του τα... λάθη.
Και επειδή κάποιοι μπορεί να πουν ότι... υπερβάλλουμε και λίγο δείτε τα βίντεο. Να καμαρώσετε τον υπουργό Εργασίας σε στυλ... αντιμνημονιακό!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου