Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ρέστης-Πάλλης και εφοπλιστικές MKO

Το ΣΔΟΕ καίει τον εφοπλιστή και μεγαλομέτοχο στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» Αναστάσιο Πάλλη
 

Οι αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής προκάλεσαν αίσθηση. Οι αιτιάσεις του B. Ρέστη αποκρούονται με επίσημα έγγραφα

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» με το πόρισμα-καταπέλτης του ΣΔΟΕ που ανατρέπει τα δεδομένα της πολύκροτης υπόθεσης Καρούζου, φέρνοντας στο φως κύκλωμα φοροδιαφυγής με αγοραπωλησίες ακίνητων σε εικονικές τιμές μέσω υπεράκτιων και αλλοδαπών εταιρειών, πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης.


Θύελλα για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής
Στις 250 σελίδες του πορίσματος που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής» διαπιστώνεται
  φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων
ευρώ 
από μη καταβολή φόρων εισοδήματος για μεταβιβάσεις δύο ακινήτων στη Γλυφάδα,
χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά, νύξη, υπαινιγμός ή καταγγελία για εμπλοκή στην υπόθεση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ερευνώντας σε βάθος τις δύο αγοραπωλησίες ακινήτων, βρέθηκε μπροστά σε μια καλοστημένη... επιχείρηση φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού, τα ίχνη της οποίας χάνονταν μέσα σε έναν «λαβύρινθο» offshore εταιρειών που χρησιμοποιούνταν ως ενδιάμεσα υποκατάστατα για να προκληθεί σύγχυση σε ενδεχόμενο έλεγχο.
Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» με το πόρισμα-καταπέλτης του ΣΔΟΕ για την «υπόθεση Καρούζου - Ρέστη»
Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» με το πόρισμα-καταπέλτης του ΣΔΟΕ για την «υπόθεση Καρούζου - Ρέστη»
Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στα γραφεία των εταιρειών του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου επικεντρώνοντας την προσοχή του σε δύο πωλήσεις ακινήτων στη Γλυφάδα με βασικούς πρωταγωνιστές τις εταιρείες Karouzos Development και Karouzos Construction, 
οι οποίες πούλησαν τα ακίνητα στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ,
 που, όπως προέκυψε από τους ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, είναι εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. 

Με βάση την έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ που κοινοποιήθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά καταλογίστηκαν συνολικά πρόστιμα 31,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ για εικονικά φορολογικά στοιχεία σχετικά με την αξία των ακινήτων 
που αγόρασε από την Karouzos Construction.
Oπως αναφέρεται στο πόρισμα όλες οι κυπριακές εταιρείες που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες των ακινήτων, όπως είναι η Muchtone, η Celltek και η Hakkasan,
εντάσσονται στον ευρύτερο κύκλο συμφερόντων της ΦΑΝΤΟΜ.
Θύελλα για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής
Η διοίκησή τους είναι όμοια, έχουν τους ίδιους εκπροσώπους, πραγματικό δικαιούχο και διαχειριστές των τραπεζικών τους λογαριασμών στην Ελλάδα.
 Εχουν την ίδια διεύθυνση στην Κύπρο, τα συστατικά τους έγγραφα συντάχθηκαν από τον ίδιο δικηγόρο και την ίδια δικηγορική εταιρεία.
Το κουβάρι...
Μάλιστα, στο πόρισμα του ΣΔΟΕ αποκαλύπτεται ότι για τις αγορές των ακινήτων είχαν συναφθεί τραπεζικά δάνεια, αλλά η αγοράστρια εταιρεία κατέβαλε μέρος του τιμήματος πώλησης με επιταγές της τράπεζας First Business Bank, οι εντολές για την έκδοση των οποίων δόθηκαν από εταιρείες με έδρα τη Λιβερία και τα νησιά Μάρσαλ.
Στο ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Palis Foundation», πρόεδρος είναι ο Αναστάσιος Πάλλης κι επίτιμος πρόεδρος ο Βίκτωρ Ρέστης
Στο ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Palis Foundation», πρόεδρος είναι ο Αναστάσιος Πάλλης κι επίτιμος πρόεδρος ο Βίκτωρ Ρέστης
Το κουβάρι για τη δράση των εταιρειών άρχισε να ξετυλίγεται όταν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2010 έφθασαν στο ΣΔΟΕ έγγραφες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές για ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Η επιχείρηση εξαπάτησης του Δημοσίου με την εταιρεία του Καρούζου ως πωλητή και την εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ ως αγοραστή των ακινήτων, όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, γινόταν με συμβόλαια όπου η αναγραφόμενη τιμή του ακινήτου ήταν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη από την πραγματική. Η συνολική φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ, με τη ζημιά του Δημοσίου να είναι τουλάχιστον 8,7 εκατ. ευρώ.
Κωστας ΤΣΑΧΑΚΗΣ - Κωστας ΝΑΝΟΣ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Η ανακοίνωση του Ομίλου Ρέστη
Σε σημερινό (σ.σ. χθεσινό) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» συνδέεται ο κ. Βίκτωρ Ρέστης με φοροδιαφυγή 31 εκατομμυρίων ευρώ.
Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και για την αποκατάσταση της αλήθειας, από τον Ομιλο Ρέστη, διευκρινίζονται τα εξής:
- Εχει επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές μια διοικητική ποινή 31 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία FANTOM, που ανήκει στον Ομιλο Ρέστη. Η ποινή αφορά πράξεις και παρατυπίες που αφορούν τον κατασκευαστή των ακινήτων και πραγματοποιήθηκαν πριν από τη συμμετοχική ή διοικητική εμπλοκή του Ομίλου στην ως άνω εταιρεία.
Η εταιρεία έχει προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για το θέμα αυτό.
- Ο κ. Βίκτωρ Ρέστης δεν έχει καμία επιχειρηματική ή άλλη σχέση με κανένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο σκάνδαλο.
- Ο Ομιλος Ρέστη δεν εκφράζεται με «πρωτοπαλίκαρα», όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, αλλά μόνο με πρόσωπα που έχουν θεσμικό ρόλο στην εταιρεία.
- Αν η εφημερίδα αναζητούσε πληροφόρηση από τον Ομιλο Ρέστη για την υπόθεση, όπως υπαγορεύει ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θα είχε πληροφορηθεί τα πραγματικά περιστατικά.
- Ο Ομιλος Ρέστη εκφράζει τη λύπη του για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» και την επιδίωξη δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος του κ. Ρέστη. Θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του επιπροσθέτως, δε, ζήτησε να δημοσιευθεί η ανακοίνωση αυτή από την εφημερίδα.
Η απάντηση του «Εθνους»
Δικαιούχος των εταιρειών είναι ο Βίκτωρ Ρέστης, λέει το πόρισμα του ΣΔΟΕ
Στην ανακοίνωση του ομίλου Ρέστη τονίζεται πως η «διοικητική ποινή αφορά πράξεις και παρατυπίες που αφορούν στον κατασκευαστή των ακινήτων».
Ομως, στο έγγραφο της ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά που δημοσίευσε χθες το «Εθνος της Κυριακής» γίνεται σαφής αναφορά σε «ανακριβή φορολογικά στοιχεία» της εταιρείας «ΦΑΝΤΟΜ» που σχετίζονται με την αγορά δύο ακινήτων από τον όμιλο Καρούζου.
«Μία παράβαση διότι ζητήθηκε και λήφθηκε ανακριβές ως προς την αξία κατά 15 εκατ. ευρώ φορολογικό στοιχείο, συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου το οποίο είχε καταχωρηθεί ανακριβώς στα τηρούμενα φορολογικά βιβλία κατά παράβαση των διατάξεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση επιβολής προστίμου.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά και σε άλλη μία παράβαση και πάλι για ανακριβές ποσό (16,45 εκατ. ευρώ) σε συμβόλαιο για την αγοραπωλησία άλλου ακινήτου.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία ανέρχεται στα 31,45 εκατ. ευρώ.
Επίσης στην ανακοίνωση ο όμιλος Ρέστη ισχυρίζεται ότι η ποινή επιβλήθηκε «πριν από τη συμμετοχική ή διοικητική εμπλοκή του ομίλου στην εταιρεία - ΦΑΝΤΟΜ- ».
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι αγορές των δύο ακινήτων από τη «ΦΑΝΤΟΜ» έλαβαν χώρα στις 9 Μαΐου 2008 και στις 24 Οκτωβρίου 2008. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, μοναδικός μέτοχος της «ΦΑΝΤΟΜ» ήταν η εταιρεία «CELLTEK», της οποίας βασικός μέτοχος ήταν η εταιρεία «HAKKASAN».
Μάλιστα στο ίδιο πόρισμα περιλαμβάνεται έγγραφο της τράπεζας FBBank (ιδιοκτησίας της οικογένειας Ρέστη) με ημερομηνία 6 Μαΐου 2008, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «με δήλωση προς την τράπεζα του μοναδικού διευθυντή της εταιρείας Μάριου Λαζάρου, πραγματικός δικαιούχος της - HAKKASAN- είναι ο Βίκτωρ Ρέστης».
Ηταν δηλαδή δικαιούχος σε εμπλεκόμενη στις αγοραπωλησίες ακινήτων εταιρεία πριν από την ημερομηνία υπογραφής των συμβολαίων.
Στην ίδια ανακοίνωση του ομίλου προστίθεται ότι ο κ. Ρέστης «δεν έχει καμία επιχειρηματική ή άλλη σχέση με κανένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στο σκάνδαλο».
Το «Εθνος της Κυριακής» δεν έκανε καμία αναφορά σε κοινωνικές ή προσωπικές σχέσεις του κ. Ρέστη με εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο πρόσωπα, αλλά παρουσίασε τα στοιχεία του πορίσματος του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους σε συναλλαγές επί ακινήτων. Συναλλαγές στις οποίες πάντα κατά το πόρισμα συμμετείχαν εταιρείες στις οποίες ήταν «πραγματικός δικαιούχος» και ως αντισυμβαλλόμενος εμφανίζονταν ο όμιλος Καρούζου. Μιλάμε δηλαδή για επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο όμιλος Ρέστη δεν εκφράζεται με «πρωτοπαλίκαρα» αλλά μόνο με πρόσωπα που έχουν θεσμικό ρόλο στην εταιρεία.
Η αναφορά γίνεται για τον εφοπλιστή Αναστάσιο Πάλλη, ο οποίος, όπως προκύπτει από δικογραφία που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», ζημίωσε τον ΟΤΕ κατά 4 εκατ. ευρώ μέσω σύμβασης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προς τα κρατίδια Σάο Τομέ και Πρίνσιπε της Γουινέας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στην αγορά είναι ευρέως γνωστή η συνεργασία του κ. Ρέστη με τον κ. Πάλλη. Οι δύο άνδρες έχουν πολλές κοινές επιχειρηματικές συμμετοχές, τις οποίες μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν τις κρύβουν.
Παραδειγματικά και μόνο αναφέρουμε πως στο Ιδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Palis Foundation» συμμετέχει ο κ. Ρέστης.
Στο Ιδρυμα αυτό πρόεδρος είναι ο κ. Αναστάσιος Πάλλης και επίτιμος πρόεδρος ο κ. Βίκτωρ Ρέστης.
Να σημειώσουμε πως με μία επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος μπορεί να δει κανείς τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία έχει ως εξής:
- Αναστάσιος Πάλλης του Ισίδωρου, πρόεδρος, εφοπλιστής.
- Οδυσσέας Βουδούρης του Γεωργίου, μέλος, ιατρός - βουλευτής.
- Δημήτριος Βοϊδονικόλας του Θεοδώρου, μέλος - γραμματέας, αξιωματικός ε.α. Πολ. Ναυτικού.
- Γεώργιος Ραυτόπουλος του Νικολάου, μέλος - ταμίας, αν. αξιωματικός ε.α. Στρατού Ξηράς.
- Αλεξάνδρα Πάλλη σύζυγος Ισιδώρου, μέλος.
Επίτιμα Μέλη
- Βίκτωρ Ρέστης, εφοπλιστής, επίτιμος πρόεδρος.
- Ποταμιάνος Ανδρέας, εφοπλιστής, επίτιμο μέλος.

1 σχόλιο: