Σελίδες

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

«Επιστήμονες» στην αρπαχτή . Το σκάνδαλο του Παντείου


Ακούστε τον Χρήστο Ιωάννου,οικονομικό συντάκτη της Ελευθεροτυπίας ν αποκαλύπτει για το θέμα Βερνίκου,όσα δε μας είπαν τα κανάλια.
Ακούστε και φρίξτε για τον πρώην πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ,Πέτρο Χριστοδούλου κι ένα 
τουίτ του Μιχάλη Καρχιμάκη





«Επιστήμονες» στην αρπαχτή
Το σκάνδαλο του Παντείου

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
  (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Απάτες που θα ζήλευαν ακόμα και οι έγκλειστοι του Κορυδαλλού 
περιγράφει το πόρισμα για τα οικονομικά σκάνδαλα του Παντείου που κατατέθηκε 
-επιτέλους- 
στον εισαγγελέα και στη Βουλή:
 Επιφανείς καθηγητές και υπάλληλοι -κατά την περίοδο κυρίως της πρυτανείας του Αιμίλιου Μεταξόπουλου- ελέγχονται ότι διενεργούσαν απάτες με τρόπο όντως «επιστημονικό»: 
Τουλάχιστον 1,5 δισ. δραχμές χάθηκαν από τα ταμεία, 
ενώ έφθασαν στο σημείο να «εξαφανίσουν» 
ακόμα και τη δωρεά του ίδιου του πρωθυπουργού προς το ίδρυμα.



-Από το 1998 μέχρι σήμερα έγιναν πολλές προσπάθειες από τους εμπλεκόμενους 
να εξαφανίσουν στοιχεία, να κλείσουν στόματα, να ανασταλούν οι έρευνες.
 Οι περισσότεροι άλλωστε είχαν σημαντικές προσβάσεις στο ΠΑΣΟΚ.
 Μία από τους υπόλογους στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την έκθεση, 
είναι και η πρώην υφυπουργός Παιδείας, καθηγήτρια Ελένη Στεφάνου. 



-Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ελάχιστα είχαν -μέχρι σήμερα- αποκαλυφθεί στον τύπο. 
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, είχε δείξει εξαρχής ενδιαφέρον για το σκάνδαλο στο πανεπιστήμιο όπου ανήκε ως καθηγητής και επιθυμούσε τη διαλεύκανσή του.
 Ούτε καν φανταζόταν βέβαια ότι υπεξαιρούσαν ακόμα και τα χρήματα 
που δώριζε ο ίδιος για τη Βιβλιοθήκη του Παντείου.



*Οταν το 1998 πρύτανης έγινε ο Ηλίας Σιδηρόπουλος, ζήτησε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά του Παντείου, καθώς είχε σοβαρές ενδείξεις για ατασθαλίες. 
Πριν βρεθούν αποδείξεις ο Αιμ. Μεταξόπουλος είχε σπεύσει να μιλήσει για «συκοφαντίες».



Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου, κάποιος, 
προκειμένου να σπιλώσει τον Η. Σιδηρόπουλο, έπραξε το εξής: 
«Σε εικονικό τιμολόγιο μη υπαρκτής εταιρείας που φέρεται να της πλήρωσε τοΠάντειο 49.259.465 δρχ. για τοποθέτηση μαρμάρων, μαζί με το χρηματικό ένταλμα είναι συνημμένα και αποσπάσματα πρακτικών συνεδριάσεως του Πρυτανικού Συμβουλίου στις 20.1.1998., 
με το οποίο αποφασίζεται να προβούν στην ανάθεση του έργου χωρίς διαγωνισμό. 



Στη θέση του πρύτανη πλαστογραφήθηκε το όνομα του Η. Σιδηρόπουλου, 
παρ' ότι εκείνος ανέλαβε καθήκοντα 1.9.1998
 και πρύτανης σε εκείνη τη συνεδρίαση ήταν ο Αιμ. Μεταξόπουλος».



Οι πρωταγωνιστές



Ο καθηγητής Αιμίλιος Μεταξόπουλος εκλέγεται πρύτανης για την περίοδο 1996-1998 με απόφαση της 15.12.95 και οι καθηγητές Παναγιώτης Γετίμης και Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος είχαν εκλεγεί αντιπρυτάνεις με τριετή θητεία από την 9.12.1995.
 Με απόφασή του το πρυτανικό συμβούλιο ορίζει προϊστάμενο γραμματείας τον Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο και την Μαρία Αραπαντώνη στη θέση της προϊσταμένης λογιστηρίου. 
Οι δύο αυτοί θα αναδειχθούν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του. 



Τα χρηματικά εντάλματα και οι επιταγές μέχρι του ποσού των δύο εκατομμυρίων θα υπογράφονταν από τους Κουτσοδημητρόπουλο και Αραπαντώνη. 
Τα μεγαλύτερα ποσά από τον κ. Μεταξόπουλο και σε περίπτωση απουσίας του 
από τους αντιπρυτάνεις.



**Η πρώτη μεγάλη κομπίνα που είχε στηθεί ήταν η εξής: 
Ενώ από το νόμο όλα τα έσοδα του Παντείου έπρεπε να κατατίθενται σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, εκείνοι μέρος των εσόδων αυτών το τοποθετούσαν εξαρχής!



**Οι διαπιστώσεις των επιθεωρητών αφορούν έλλειμμα 1,5 δισ. δραχμών, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για πολύ μεγαλύτερη ρεμούλα η οποία απλώς δεν κατέστη δυνατό να αποδειχθεί. 

Από την κρατική επιχορήγηση είχαν αφαιρεθεί 597.499.000 δραχμές (κατά τα έτη 1994, 1995, 1996, 1997 και 1998) με εντολές κυρίως του Αν. Κουτσοδημητρόπουλου, ενώ έχουν «κάνει φτερά» εκατοντάδες εκατομμύρια από δωρεές, από χρήματα για προμήθειες, από υπερτιμολογήσεις και άλλα τεχνάσματα.



**Αλλη μεγάλη απάτη είναι ο λογιαριασμός των δωρεών στην Ιονική που ανοίχτηκε με απόφαση της 25.5.1993 και θα κινούσε τότε η αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού Ελένη Στεφάνου, 
με αντικαταστάτη τον Αιμίλιο Μεταξόπουλο. 
Οπως διαπιστώθηκε, στο λογαριασμό αυτό καταθέτονταν αντικανονικά χρήματα από τις επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού (μέχρι 30.8.1998 είχε φθάσει το ποσό των 256.525.000 δρχ.). 
Οπως αναφέρει το πόρισμα:
 «Για την εκταμίευση του ανωτέρω ποσού δεν τηρήθηκαν οι νομότυπες διαδικασίες και δεν παρακολουθούσε κανείς λογιστικά την κίνηση του χρηματικού αυτού κεφαλαίου».



Οι αντιπρυτάνεις που κατέστησαν υπόλογοι για το έλλειμμα αυτό μετά τον έλεγχο είναι οι: 

α) Ελ. Στεφάνου την περίοδο 15.5.-30.10.1993 για το ποσό των 9.495.850 δραχμές, 

β) Παν. Γετίμης την περίοδο 10.1.1994 - 21.12.1995 για το ποσό των 128.346.185 δραχμών και 

γ) Κ. Παπαθανασόπουλος για την περίοδο 22.12.1995 - 30.8.1998 
για το ποσό των 312.605.497 δραχμών.



* Οταν κλήθηκαν να καταθέσουν στους επιθεωρητές, ο Κ. Παπαθανασόπουλος ανέφερε ότι «υπέγραφα αυτές τις επιταγές προφανώς για να καλυφθούν δαπάνες επείγοντος χαρακτήρα
 που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό.
 Ουδέποτε πήρα χρήματα στα χέρια μου».



* Ο Π. Γετίμης κατέθεσε ότι «υπέγραφα επιταγές 
θεωρώντας πάντα ότι υπάρχουν τα νόμιμα παραστατικά... 
Αυτές τις επιταγές αφού τις είχα οπισθογραφήσει τις παρέδιδα στον Κουτσοδημητρόπουλο, 
στον οποίο είχα απόλυτη εμπιστοσύνη».



* Η Ε. Στεφάνου του είχε και αυτή «πλήρη εμπιστοσύνη».
 Οσο για την επιταγή 2.000.000 δρχ. που έχει εκδοθεί από το λογαριασμό στο όνομά της, 
«δεν τη θυμάται καθόλου, αλλά δεν αποκλείεται να την έχει υπογράψει».



Στο όνομα του Π. Γετίμη από το λογαριασμό αυτό είχαν εκδοθεί επιταγές ύψους 79.776.150 δρχ., στο όνομα του Κ. Παπαθανασόπουλου 182.557.729 δρχ., ενώ αρκετά εκατομμύρια είχαν εκδοθεί στο όνομα των υπαλλήλων Γ. Γράψα, Δ. Καπερώνη, Χαρ. Μπύτσικου και Μ. Αραπαντώνη. 
Ο Α. Κουτσοδημητρόπουλος παραδέχεται ότι έπαιρνε χρήματα τα οποία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούσε για πληρωμές διδακτικού προσωπικού, ισχυρισμοί που δεν αποδεικνύονται.



**Το πόρισμα βρίθει και αρκετών ιδιαίτερων περιπτώσεων, ενδεικτικών απείρου θράσους: 
Βρέθηκαν επιταγή του ποσού των 12.000.000 δρχ. με την υπογραφή του Κ. Παπαθανασόπουλου και δικαιούχο τον ίδιο, άλλη επιταγή για άλλα 12.000.000 δρχ. με δικαιούχο το Πάντειο να έχουν εισπραχθεί από το Νικόλαο Δεβερίκο, κάτοικο Γλυφάδας. Οι επιθεωρητές άρχισαν να αναζητούν το Ν. Δεβερίκο για εξηγήσεις, μέχρι που ανακάλυψαν ότι ήταν στη φυλακή!



*Εκτός από τον προϋπολογισμό και το λογαριασμό δωρεών του Παντείου, είχαν βάλει χέρι και στο λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών από τον οποίο εκταμιεύτηκαν παρανόμως 340.974.000 δραχμές.



«Αλλα κόλπα»



Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν, ότι οι μέθοδοι που μετέρχονταν οι παρανομούνττες ήταν ποικίλες:



α) Εκδίδονταν συστηματικά επιταγές πριν αποφασίσει το πρυτανικό συμβούλιο.



β) Εκδίδονταν επιταγές σε εικονικούς προμηθευτές.



γ) Πλαστογραφούνταν επιταγές.



δ) Γίνονταν διπλοπληρωμές.



ε) Εκδίδονταν χρηματικά εντάλματα εξοφλημένα χωρίς στοιχεία ταυτότητας ή με πλαστά στοιχεία.



στ) Εξοφλούνταν επιταγές με πλαστά εντάλματα.



**Από τις ένορκες καταθέσεις των υπαλλήλων του λογιστηρίου για την περίοδο 1995-1998 προκύπτει ότι «οι πάντες ενεργούσαν κατ' εντολή του προϊσταμένου της Γραμματείας Αν. Κουτσοδημητροπούλου ο οποίος "διαχειριζόταν" το αντίτιμο των επιταγών που εκδίδονταν σε διαταγή υπαλλήλων και παραγόντων και "τακτοποιούσε" έτσι όλες τις οικονομικές συναλλαγές του». 



Εικονικές εταιρείες



*Ο έλεγχος στα βιβλία του λογιστηρίου για την περίοδο 1996-1998 κατέδειξε ότι «είχαν εκδοθεί και είχαν καταχωρηθεί σε αυτά επιταγές στο όνομα παραγόντων (πρύτανη, αντιπρύτανη κ.λπ.) οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε εξόφληση αντίστοιχων χρηματικών ενταλμάτων».



*Επίσης, εκταμιεύονταν χρήματα σε εταιρείες και άτομα χωρίς εντάλματα και χωρίς καμία αιτιολογία, όπως 65.735.184 δρχ. στο όνομα του Ι. Χατζηδογιαννάκη, 26.926.054 δρχ. επ' ονόματι της SIMPLE SOFT, 11.705.000 δρχ. στο όνομα του Ι. Φραγκαντώνη κ.ά. που στο σύνολό τους φθάνουν τα 290.153.246 δραχμές.



*Στην SIMPLE SOFT, που φέρεται να προμήθευε ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά την περίοδο 1994-1998, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν και διάφορες αλλοιώσεις. Η εταιρεία -που σύμφωνα με το Πάντειο έχει εισπράξει από το ίδρυμα 289.942.879 δραχμές- κατέστρεψε πλήθος στοιχείων, ενώ βρέθηκε μεγάλος αριθμός παραποιημένων τιμολογίων.



*Επίσης, βρέθηκαν επιταγές στο όνομα του αντιπρύτανη πίσω από πλαστά τιμολόγια εικονικών προμηθευτών. Αλλοι δικαιούχοι επιταγών χωρίς αιτιολογία υπήρξαν οι Θ. Καρούνος, Γ. Ποταμιάνος, Α. Μαγειριώτης.



*Με τις εικονικές εταιρείες ουκ έστι αριθμός παρανομιών. Για παράδειγμα, όταν οι ελεγκτές αναζήτησαν την εταιρεία Εμπορίας Μαρμάρου Ν. Κωνσταντινίδης, από τον οποίο υποτίθεται ότι αγόραζαν μάρμαρα για τοΠάντειο, ανακάλυψαν ότι το όνομα αυτό και ο αναγραφόμενος ΑΦΜ αντιστοιχούσαν σε καθαριστήριο ταπήτων! Ο άνθρωπος, φυσικά, δεν γνώριζε τίποτα. Η εικονική αυτή επιχείρηση μαρμάρων έχει εισπράξει 9 εκατ. δρχ.!



*Εν τω μεταξύ, άρχισαν να κάνουν και προχειροδουλειές: Κάποιος Ν. Μιχελάκης φέρεται ότι έχτιζε, σοβάτιζε και τοποθετούσε πλάκες πεζοδρομίου και είχε πληρωθεί από το Πάντειο στις 14 Νοεμβρίου του 1997. 



Τα αρμόδια όργανα, ωστόσο, είχαν αποφασίσει να τον πληρώσουν για να κάνει αυτές τις δουλειές μισό χρόνο μετά! Επίσης, ο Ν. Μιχελάκης, ο χτίστης, αποδείχθηκε ότι ασχολείται με το εμπόριο τροφίμων και ότι την περίοδο που φέρεται να εργαζόταν για το Πάντειο ήταν έγκλειστος (και αυτός) στον Κορυδαλλό.



*Αλλος με το όνομα Ντοντόρος Ιωάννης, που φέρεται να τοποθέτησε μάρμαρα αξίας 17.750.475 δρχ., διαπιστώθηκε ότι ασχολείται με το εμπόριο κουταλιών και πιρουνιών.



*Ο Σταύρος Ζαμπέτας φέρεται να εξέδωσε τιμολόγια για οικοδομικά υλικά αξίας 22.792.650 δραχμών, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι τα οικοδομικά υλικά που πούλησε στο Πάντειο ήταν αξίας 529.820 δραχμών. Ο Α. Μπρούσαλης, που φέρεται να εξέδωσε τιμολόγια για ξύλινες κατασκευές αξίας 36.390.000 δραχμών, διαπιστώθηκε ότι ασχολείται με το εμπόριο καλλυντικών!



Η δωρεά του Κ. Σημίτη



Μια ημέρα, καθώς ο έλεγχος των επιθεωρητών στα βιβλία του Παντείου Πανεπιστημίου προχωρούσε και νόμιζαν ότι «τα είχαν δει όλα» ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι είχαν βάλει χέρι και στη δωρεά του πρωθυπουργού υπέρ της Βιβλιοθήκης:



*Το Πάντειο είχε εκδώσει από τις υπηρεσίες του χρηματικό ένταλμα 476/24.4.1996 συνολικού ποσού 11.799.796 δραχμών για την πληρωμή αναδρομικών αποδοχών του καθηγητή Κ. Σημίτη της περιόδου 1.1.1981 έως 30.11.1987. 



*Ο πρωθυπουργός, όμως, ένα μήνα πριν είχε παραιτηθεί -με δήλωσή του στη Σύγκλητο- των αποδοχών αυτών και ζήτησε να διατεθούν στην οργάνωση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. 



Ο Κ. Σημίτης είχε δωρίσει, για τον ίδιο σκοπό και μέρος των καθαρών αποδοχών του της περιόδου 1993 έως 1997, ύψους 14.195.219 δρχ.



Δεν θυμούνται



*Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν κατατέθηκε κανένα χρηματικό ποσό από τις δωρεές αυτές στο λογαριασμό του Παντείου στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως προβλέπεται από το νόμο. Αντί αυτού, εξοφλήθηκε το ποσό των 11.799.796 δρχ. με την έκδοση επιταγών σε διαταγή των υπαλλήλων και του αντιπρύτανη με το ένταλμα που είχε εκδοθεί στο όνομα του Κ. Σημίτη, δηλαδή το 476/24.4.1996! Το ποσό εισπράχθηκε στο όνομα του αντιπρύτανη Κ. Παπαθανασόπουλου και των υπαλλήλων Κουτσοδημητρόπουλου, Καπερώνη και Αραπαντώνη.



Η προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Παντείου Μ. Αραπαντώνη, ανέφερε στους επιθεωρητές: «... εγώ συγκέντρωνα το ποσό αυτό, το οποίο, μετά από εντολή του κ. Κουτσοδημητρόπουλου, διέθετα για την πληρωμή εκτάκτου προσωπικού της Βιβλιοθήκης και αργότερα για την πληρωμή προσωπικού το οποίο δεν μπορούσε να πληρωθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό...». 



Το πόρισμα αναφέρει, ωστόσο, ότι η Μ. Αραπαντώνη δεν έθεσε κανένα δικαιολογητικό υπ' όψιν των ελεγκτών που να αποδεικνύει ότι το ποσό της δωρεάς του πρωθυπουργού διατέθηκε -έστω και για άλλο σκοπό- νόμιμα. Επίσης, ούτε από το λογαριασμό της Βιβλιοθήκης προκύπτουν ανάλογες καταθέσεις. Ο κ. Κουτσοδημητρόπουλος και ο Δ. Καπερώνης, απάντησαν ότι... δεν θυμούνται τίποτε σχετικό!!



Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι η Μ. Αραπαντώνη, που διαχειρίστηκε 25.683.753 δραχμών της δωρεάς, «θα πρέπει να αποκαταστήσει το διαπιστούμενο έλλειμμα. Στις 17.12.2001 της επιδόθηκε μάλιστα πρόσκληση για να το πράξει εντός 48 ωρών και επειδή η προθεσμία παρήλθε, εστάλη η καταλογιστική απόφαση στη ΔΟΥ Ν. Σμύρνης όπου ανήκει, για επιδίωξη είσπραξης». 



Τουλάχιστον ο Αλέξανδρος Πάντος πρόλαβε και δώρισε την περιουσία του νωρίς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου