Mε διλήμματα υπό την απειλή της χρεοκοπίας τον Μάρτιο , ο πρωθυπουργός κ Λουκάς Παπαδήμος στις συναντήσεις που είχε χθες με του κοινωνικούς εταίρους τους προέτρεψε να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μειώσεις μισθών προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της συγκράτησης της ανεργίας .
Ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε στους κοινωνικούς εταίρους την κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας:
"Στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα εστιαστεί στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15. Από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης του χρέους, αλλά εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Χωρίς την συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας".
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε με “τεχνοκρατικό” τρόπο και με ανοιχτά χαρτιά τους εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ για τις απαιτήσεις των δανειστών επισημαίνοντας ότι μεταξύ των θεμάτων που έχουν τεθεί προς επανεξέταση στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου είναι
« ο ελάχιστος μισθός ,
ο13ος και 14ος μισθός ,
οι αυτόματες ωριμάνσεις που συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας που οδηγούν σε σωρευτική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας .Είναι επίσης διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα »
Με δεδομένο το τελεσίγραφο της τρόικας ο κ. Παπαδήμος προέτρεψε να αρχίσει άμεσα ο διάλογος, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους. "Πρέπει -είπε- οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ο κόσμος της επιχειρηματικότητας, ο κόσμος της εργασίας, ο ελληνικός λαός γενικότερα, να έχουμε όλοι πλήρη και ακριβή επίγνωση της κρισιμότητας των περιστάσεων. Από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας εξαρτάται όχι απλώς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά και το ίδιο το μέλλον μας στο ευρώ".
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ενδεχομένως η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας θα είναι μια δύσκολη δοκιμασία για την ελληνική πλευρά. "Μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την αποτίμηση των εταίρων μας για το αν μπορούν να εξακολουθούν να στηρίζουν την οικονομία μας" είπε και πρόσθεσε:
"Υπάρχει ισχυρός σκεπτικισμός ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικα δεν θα είναι θετική".
Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρόεδρος του ΣΕΒ κ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έστειλε επιστολή –πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους για έναρξη του διαλόγου τη Δευτέρα καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου .«Έχει πλέον καταστεί σαφές – επεσήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος - ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας…
O ίδιος, στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, είχε και επισήμως θέσει ζήτημα μείωσης μισθών, τονίζοντας πάντως ότι ο ΣΕΒ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην θιγεί ο κατώτερος μισθός.
Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=169314
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου