Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Με Ρουβά ή με Διαβάτη;-ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ


























 

 
 


Embedded image permalink


http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politismos&id=38290

«Με ποιον είσαι;» με ρωτάει ένας στα σόσιαλ ενώ συζητούσαμε περί Διαβάτη και Ρουβά (το καυτό θέμα των ημερών μετά τον Ρωμανό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).
Να το πάρουμε λογικά το πράμα: Τι είναι τέχνη; Για να το πω μ' ένα παλιό αστείο που ειπώθηκε σε συζήτηση για το ίδιο θέμα:
- Έχω μια φωτογραφία με μια γυμνή. Είναι τέχνη ή πορνογραφία;
- Αν είναι θολή, είναι τέχνη.

Το όριο της μετάβασης απ' το μη αισθητικό στο αισθητικό είναι αδύνατον να το ορίσουμε. Επίσης, ο ορισμός του «ωραίου» στην τέχνη δεν έχει βρεθεί ακόμα.
Επομένως, δεν ξέρω με ποιον είμαι αλλά σίγουρα δεν είμαι με τα βραβεία τέχνης. Δεν υπάρχει πιο γελοίο πράμα απ' το να «αντικειμενικοποιείς» κριτήρια και να μετράς με ψήφους κάτι που δεν έχει ορισθεί. Ειδικά στο θέατρο που είναι θνησιγενές απ' τη φύση του και κάθε παράσταση είναι διαφορετική απ' την άλλη, τι να μετρήσεις εκεί; Πώς να τα βάλεις σε καλούπια αυτά;
Ακόμη κι ένα αντικειμενικό κριτήριο, όπως τα εισιτήρια, και πάλι δεν αποδεικνύουν ότι μια παράσταση είναι σπουδαία. Αν ήταν έτσι, ο Σεφερλής θα έπρεπε να έχει μια αποθήκη τίγκα στα βραβεία.
Ούτε ο καλλιτέχνης μπορεί να μετρηθεί. Μπορείς να τον επιβραβεύσεις για μια συνολική προσφορά ίσως, αλλά δεν μπορείς να βγάζεις νικητές και ηττημένους για το κάθε καλλιτεχνικό προϊόν. Και στην τελική, ποιος είσαι συ για να το κάνεις; Πνευματικός γκουρού;
Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερού μου -και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά -και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας».
Για την ιστορία: Όταν ο Κώστας Βουτσάς τέλειωσε τη σχολή, επιτροπή έκρινε ότι δεν είχε καλή άρθρωση και τρεις φορές του αρνήθηκε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (για την οποία η Χρυσούλα Διαβάτη έσκουζε). Δεν άξιζε ο Βουτσάς να είναι ηθοποιός;
Όσο για τον Ρουβά, καλά κάνει και δεν δέχεται κανέναν να τον εμποδίσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, αλλά να δούμε και ποιοι τον βοηθούν να το πράξει. Όταν δίπλα σου έχεις ισχυρούς συμπαραστάτες και πίσω σου σούπερ ντούπερ μάνατζερ, όλα γίνονται κομματάκι ευκολότερα. Είσαι στα γρανάζια που καθιστούν κάποιον σταρ. Και το πρόβλημα μ' έναν σταρ είναι ότι όταν πας να τον δεις στις Βάκχες, δεν βλέπεις τον Διόνυσο, αλλά τον σταρ.
Υ.Γ: Ένα θεατρικό ντουέτο με Διαβάτη-Ρουβά τώρα θα σπάσει ταμεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου