Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΛΕΝΕ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ(μια ανάλυση που πρέπει να διαβάσουν ΟΛΟΙ)









ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΛΕΝΕ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ
Αν θελήσει κάποιος να κατανοήσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, και τις μεταβολές της, ακούγοντας τα ΜΜΕ και τους αργυρώνητους αναλυτές προπαγανδιστές τους θα καταλήξει αβίαστα στο συμπέρασμα πως ναι μεν υπάρχουν δυσκολίες 
αλλά η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς. 
Πως πάμε καλά. 
Πως σε λίγο η κατάσταση που βιώσαμε, και βιώνουμε, όλοι οι εργαζόμενοι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες στην Ελλάδα από το 2010 και μετά σε λίγο θα είναι παρελθόν.
 Μια κακή ανάμνηση.
 Η Ελλάδα ξαναγεννιέται δυνατή και ακμάζουσα.
 Κάτι σαν την Ελλάδα του Σημίτη αλλά σε γερές βάσεις πλέον.
 Υπομονή χρειάζεται, λένε, κι όλα θα τακτοποιηθούν. 
Στα δημοσιονομικά τα πράγματα πάνε καλά μετά την κατάκτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους θα ταχτοποιηθεί. 
Η οικονομία πάει από το καλό στο καλύτερο. 
Με μοχλούς τον τουρισμό και τη COSCO η Ελλάδα έχει πάρει το δρόμο προς το ιστορικό πεπρωμένο της. προς το Σαγγάριο!
 Είναι όμως έτσι; 
Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα «σε τι κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία» μέσα από την παράθεση των επίσημων στοιχείων. 
Το ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να είναι ένας από τους δείκτες που φανερώνουν την πορεία της οικονομίας μιας χώρας, συνεχίζει να υποχωρεί για έβδομη συνεχή χρονιά μειούμενο και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 1,1% (διαγράμματα 1 και 2). 
 Διάγραμμα 1
 

Στα διαγράμματα που ακολουθούν βλέπουμε τους επιμέρους βιομηχανικούς δείκτες όπως δίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο: 




Τα μέχρι τώρα δεδομένα που παρουσιάσαμε δείχνουν μια μείωση του ρυθμού πτώσης αλλά και μια απόλυτη αδυναμία ανάκαμψης. Όλοι οι βιομηχανικοί δείκτες εξακολουθούν να είναι αρνητικοί και οι όποιες μειώσεις των ρυθμών πτώσης ακολουθούνται ή με μια σταθεροποίηση σε αρνητικό πρόσημο ή μετά από μια μικρή ανάκαμψη μια νέα πτώση. 
 Ας δούμε όμως τώρα και τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία και τις μεταβολές το πρώτα το γενικό δείκτη και κατόπιν αυτόν της εσωτερικής και εξωτερικής αγοράς.



Όπως είναι φυσικό και ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με το δείκτη παραγωγής. Απόλυτη αδυναμία ανάκαμψης και περάσματος σε θετικό πρόσημο. 
Κι όχι μόνο αυτό.
 Μετά τα πρώτα σημάδια ανακοπής της πτωτικής πορείας ακολουθεί νέα μείωση. 
Και η πορεία δείχνει να συνεχίζεται. 
Οι δείκτες παραγγελιών στη βιομηχανία είναι κι εκεί αρνητικοί (διαγράμματα 14, 15, 16) .
 Οι αρνητικοί δείκτες παραγγελιών φανερώνουν πως η βιομηχανική παραγωγή δεν μπορεί να ανακάμψει στο άμεσο μέλλον.

Ας συνεχίσουμε όμως με τα στοιχεία για το εμπόριο.
 Στα τρία επόμενα διαγράμματα βλέπουμε τους δείκτες όγκου στο λιανικό εμπόριο, 
στο χονδρικό εμπόριο και στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας.

Καθώς τα εισοδήματα αυτών που καταναλώνουν έχουν μειωθεί δραματικά η κατάρρευση των δεικτών στο εμπόριο ήταν αναμενόμενη. 
Τα δεδομένα που παρουσιάσαμε απλά το επιβεβαιώνουν. 
Περνώντας τώρα σε ένα σημαντικότατο οικονομικό κλάδο, αυτό των κατασκευών,
 βλέπουμε στο διάγραμμα 20, την συνεχιζόμενη κατρακύλα του.


Από παντού, από κάθε οικονομική δραστηριότητα, αναδύεται η ίδια εικόνα.
 Εικόνα κατάρρευσης. 
Η μείωση των ρυθμών κατάρρευσης οφείλεται πιθανά στο ότι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει σε ένα σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. 
Σε ένα σημείο δηλαδή στο οποίο η οικονομία θα φυτοζωεί δημιουργώντας, χρέη, φτώχεια και απελπισία. 
Επειδή αυτό είναι μάλλον αντιληπτό από πολλούς οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί εντείνουν την προπαγάνδα τους επικεντρωνόμενοι σε δύο τομείς για να αποδείξουν πως η οικονομία ανακάμπτει και πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την υποταγή και την μοιρολατρία. 

Οι τομείς αυτοί είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές. 
Αυτοί είναι ουσιαστικά και οι τομείς στους οποίους το ελληνικό κεφάλαιο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του για μια νέα θέση στον διεθνή καταμερισμό.
 Οι διθύραμβοι για την αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα έχουν κάποια πραγματική βάση; 
Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη του δείκτη του κύκλου εργασιών στον τουρισμό ανά τρίμηνο από το 2006 ως το 2014.
Τα δεδομένα του διαγράμματος μας αποκαλύπτουν πως ο κύκλος εργασιών στον τουρισμό βρίσκεται πολύ πίσω από τα υψηλά του 2008 ή του 2009. 
Το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι απλά καλύτερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013,
 λίγο καλύτερο από αυτό του 2012 αλλά χειρότερο από όλα τα προηγούμενα. 
Κανένα Success Story στον τουρισμό επομένως. 

Τα ίδια μπορούμε να διαπιστώσουμε και για τον τομέα των μεταφορών. 
Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε τους δείκτες του κύκλου εργασιών και στις μεταφορά όπου διαπιστώνουμε πως ο κύκλος εργασιών στις πλωτές μεταφορές μειώθηκε κατά 19,2% το 2014 σε σχέση με το 2013 ενώ οι χερσαίες μεταφορές μειώθηκαν κατά 38,3% κατά το ίδιο διάστημα.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται με τρόπο δραματικό στο πεδίο της ανεργίας.
 Η ανεργία έχει φτάσει στο εφιαλτικό 28% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ενώ η ανεργία των νέων, έως 29 ετών, βρίσκεται στο 48% παρά την αθρόα μετανάστευση (διάγραμμα 22 ). 

Πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα πως ενώ κατά το τελευταίο έτος η ανεργία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε αυτά τα δραματικά επίπεδα το ποσοστό του εργατικού δυναμικού μειώνεται συνεχώς. 
Αυτό δείχνει πως η ανεργία δεν υποχωρεί αλλά η σταθεροποίησή της στο 28% οφείλεται ή στη μετανάστευση ή στην απόσυρση ενός ποσοστού από την αγορά εργασίας ή και τα δύο. 
Η συνεχής μείωση του εργατικού δυναμικού είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη και δείχνει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία καθώς οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά πολύ (διάγραμμα 23) στο όνομα τάχα της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας προς όφελος των εξαγωγών.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου