Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Αγνωμοσύνη!-Του Τάσου Παππά


 




 



Στη θέση των Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλου θα είχα στενοχωρηθεί, για να μην πω εξοργιστεί, με την απρεπή στάση της Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα και την κυβέρνησή μας. Τόσα έχουμε κάνει για να την ικανοποιήσουμε: 
δεν βγάλαμε κιχ για την πολιτική που μας υποχρέωσε να εφαρμόσουμε, 
ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις επιθυμίες της, 
υπηρετήσαμε με πάθος τη θεωρία του μονόδρομου,
 δεν κουραστήκαμε να συκοφαντούμε κάθε διαφορετική αντίληψη,
 ψηφίσαμε στη Βουλή τα πάντα, 
προσαρμόσαμε το Σύνταγμα και τους νόμους στις επιταγές της συγκυρίας, 
δεν διανοηθήκαμε να επικαλεστούμε τις επίσημες εκθέσεις του ΔΝΤ που αναφέρονταν στις κραυγαλέες αστοχίες των προγραμμάτων διάσωσης, 
με ευγένεια και τη δέουσα προσοχή θέτουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους αποφεύγοντας να ζητήσουμε (για να απαιτήσουμε ούτε λόγος) πράγματα που θα δυσαρεστούσαν τη γερμανική πολιτική τάξη, 
δεν υπάρχει ούτε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που να έχει ασκήσει κριτική στη στρατηγική που προωθεί η Γερμανία στην ευρωζώνη, 
υιοθετήσαμε ασμένως τις επιλογές της καγκελαρίας σε όλα τα διεθνή ζητήματα και γενικώς είχαμε και έχουμε συμπεριφορά καλού και υπάκουου μαθητή. 
Κι όμως, η κ. Μέρκελ, αντί να αναγνωρίσει όλα αυτά και να μας προσφέρει κάτι ως επιβράβευση, αναδεικνύει την Ισπανία «προτιμώμενο σύμμαχο» της χώρας της στην Ευρώπη και επιλέγει τον υπουργό Οικονομικών της, Λουίς ντε Γκίντος, για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Τέτοια αγνωμοσύνη! 
Δηλαδή, τι παραπάνω έκανε ο Ραχόι από τους Σαμαρά–Βενιζέλο. Κι αυτός τα ίδια επιτεύγματα έχει να επιδείξει: 
μεγάλη ανεργία, αποψίλωση μισθών και συντάξεων, εργασιακό μεσαίωνα, διαρθρωτικές απορρυθμίσεις και ύμνους στις πολιτικές λιτότητας. 
Οπως ο Ραχόι, έτσι και οι Σαμαράς-Βενιζέλος δεν δίστασαν να τα βάλουν με τους πολίτες επειδή στο παρελθόν ζούσαν παρασιτικά, ξοδεύοντας περισσότερα απ’ όσα είχαν δανειζόμενοι ασυστόλως.
 Εκτυφλωτικά παραδείγματα πολιτικού θάρρους και αντιλαϊκισμού. Επιπλέον, γιατί οι δικοί μας υπουργοί Οικονομικών, πρώην και νυν, δεν κρίθηκαν ικανοί να αναλάβουν ένα κορυφαίο πόστο στις Βρυξέλλες;

Τι παραπάνω έχει ο Λουίς ντε Γκίντος; 
Μήπως το ότι έχει χρηματίσει στέλεχος της αξιοσέβαστης και αείμνηστης επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers; 
Και οι εγχώριοι έχουν στο βιογραφικό τους ανάλογες θέσεις σε επιχειρήσεις και τράπεζες, με επίσης σπουδαίες επιδόσεις. Ομως, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, παρά τη δικαιολογημένη πικρία τους, πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες. Προς Θεού, μην πέσουν σε κατάθλιψη. Η πατρίδα ακόμη κινδυνεύει. Ο εχθρός καραδοκεί. Να προσπαθήσουν περισσότερο και κάποια στιγμή θα ανταμειφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου