Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Δ. Τζανακόπουλος:Είναι ηλίου φαεινότερον τι θα συμβεί με την ελληνική οικονομία αν δεν υπάρξει άμεσα μια στροφή και ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την αύξηση σε όλη την κλίμακα των μισθών, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και της κατανάλωσης.









Θέματα διαφθοράς:Χειμάρας, Μαραβέγιας και η υπόθεση του συντονιστή της Γραμματείας Στρατηγικού της Νέας Δημοκρατίας όπου μιλάμε για 420 απευθείας αναθέσεις, οι οποίες με βάση τα δημοσιεύματα αγγίζουν τα πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ. 

Μιλάμε για αδιανόητες καταστάσεις. 
Ορθότατα ο πρόεδρος του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για γαλάζιες ακρίδες. 

Αυτό το πράγμα δεν το έχει ξαναβιώσει η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πολιτική, το ελληνικό κράτος. Μιλάμε για εφόρμηση κανονική, για έφοδο στο δημόσιο χρήμα, η οποία υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. Και προφανώς αυτή είναι μεθοδευμένη από τον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη και το σύστημα του Μαξίμου.

Όλα αυτά προφανώς θα διερευνηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως διερευνήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ και σήμερα υπάρχουν 75 πορίσματα και δίκες εν εξελίξει για κακουργήματα στην υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος από το ΚΕΕΛΠΝΟ που ήταν το πάλαι ποτέ κέντρο της διαφθοράς. 

Σήμερα βέβαιη δημόσια διοίκηση λειτουργεί στο σύνολό της, με αυτόν τον τρόπο των απευθείας αναθέσεων και της μοιρασιάς εκατομμυρίων. 

Οκτώμισι δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4% του ΑΕΠ και η μισή συνταξιοδοτική δαπάνη ενός έτους έχουν δοθεί σε απευθείας αναθέσεις και σε πρόχειρους διαγωνισμούς μέσα σε δύο χρόνια.

Η ανάπτυξη που πέτυχε η κυβέρνηση για ενάμιση χρόνο σχετίζεται με την τεράστια ύφεση που σημειώθηκε την περίοδο της πανδημίας και τον lockdown και φαίνεται ότι επανερχόμαστε τώρα σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σχετίζονται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα και μόνο σχέδιο για την οικονομία. 

Το πώς θα πλουτίσουν φίλοι, ημέτεροι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Δεν δίνει δεκάρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της και γι αυτό το λόγο έχουμε επισημάνει ως παράδειγμα και την πρώτη εκταμίευση και τα πρώτα δάνεια που δόθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης που ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα πρώτα 450 εκατομμύρια δόθηκαν σε δεκατρείς εταιρείες ενω υπάρχουν στη χώρα 950.000 επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό σχέδιο, είναι σχέδιο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Είναι ηλίου φαεινότερον τι θα συμβεί με την ελληνική οικονομία αν δεν υπάρξει άμεσα μια στροφή και ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την αύξηση σε όλη την κλίμακα των μισθών, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και της κατανάλωσης. 

Η αναιμική ανάπτυξη σχετίζεται και με τις ενδείξεις που υπάρχουν για μείωση της κατανάλωσης και πολύ μεγάλο πληθωρισμό και τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα έχουμε σταθεροποίηση των τιμών σε αυτό το νέο υψηλό επίπεδο. 

Δηλαδή δεν θα υπάρξει ανατροπή της τάσης για να έχουμε επιστροφή των τιμών εκεί που βρίσκονταν πριν τη μεγάλη πληθωριστική κρίση. Και όσο αυτό συνοδεύεται από καθήλωση των μισθών και γενικώς των εισοδημάτων, έχουμε τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι μια οικονομία που θα έπρεπε να καθοδηγείται η ανάπτυξή της από τους μισθούς.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προχωρήσει σε διαρροές ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα επηρεάσει το σύνολο της κλίμακας. Εμείς μιλάμε για αύξηση η οποία θα συμπαρασύρει με τις συγκεκριμένες νομικές ρυθμίσεις που υπάρχουν, το σύνολο της κλίμακας των μισθών.

Ακατανόητο γιατί έπρεπε να γίνει διυπουργική σύσκεψη για την κηδεία ενός ιδιώτη και για ποιο λόγο δόθηκε τόσο μεγάλη δημοσιότητα, σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι μια διεκπεραιωτική κίνηση από την μεριά της κυβέρνησης με τους αρμόδιους υπουργούς. 

Η υποδοχή των αρχηγών κρατών θα γίνει όπως ορίζει το πρωτόκολλο για ιδιωτική επίσκεψη αρχηγού κράτους, χωρίς επισημότητες. Εμετικά και προσβλητικά για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και για την απόφαση του ελληνικού λαού το 1974, τα μηνύματα κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. 

Για ένα πρόσωπο το οποίο έχει συνδέσει την πορεία του με τις πιο σκοτεινές περιόδους της νεότερης Ιστορίας της χώρας, το ζήτημα αυτό έχει λήξει. 

Όποιος θέλει να το ξανανοίξει ας το ξανανοίξει ευθέως.

Ας μην ανοίξουμε ξανά την περίοδο της αποστασίας, τον τρόπο με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λειτούργησε σε συνδιαλλαγή με το παλάτι και το τι έγινε στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης 1990-93.Έχει τελειώσει το πολιτειακό στη χώρα από το 1974 και έχει γίνει δημοψήφισμα, έχουμε το θάνατο ενός ιδιώτη και δεν καταλαβαίνω όλη αυτή τη συζήτηση, την οποία δυστυχώς κι αυτό είναι το πολιτικό εδώ, δυστυχώς την τροφοδοτεί η κυβέρνηση.

Αναρωτιέται κανείς πόσο πιο δεξιά μπορεί να πάει αυτή η κυβέρνηση; Σε όλα τα πεδία της πολιτικής η Νέα Δημοκρατία, ήδη από την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και υπό την ηγεσία Μητσοτάκη, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Και αυτό που θα λέγαμε εναλλακτικής δεξιάς, εγώ θα τη χαρακτήριζα ριζοσπαστική δεξιά. 

Είναι αυτή η μορφή του τραμπισμού που εκφράζεται από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα μέσα στην κυβέρνηση, δηλαδή η συνύπαρξη των σκληρών νεοφιλελεύθερων και υπηρετών, του ΣΕΒ και των μεγάλων ολιγαρχικών συμφερόντων από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά των σκληρών ακροδεξιών του τύπου Πλεύρη, Γεωργιάδη, Βορίδη. 

Αυτό είναι το υβρίδιο της Νέας Δημοκρατίας. 

Κάθε μέρα η κυβέρνησή μας εκπλήσσει με τις επιδόσεις της ως προς αυτό ενώ η ιστορία του θανάτου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, είναι άλλο ένα σημάδι ότι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με ακραία δεξιά ακροατήρια καλά κρατούν και αποτελούν και βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει τον σκληρό πυρήνα της αλώβητο.

Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα συνεχιστεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αν θα συνεχιστεί η κατάρρευση των θεσμών, αν θα συνεχίσει το καθεστώς Μητσοτάκη ανενόχλητο να διαφεντεύει τη χώρα ή αν θα υπάρξει μια κοινωνική πλειοψηφία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των μισθών, την ανάταξη των δημοκρατικών θεσμών για να πάρουμε όλοι μια ανάσα. Αυτό είναι το πραγματικό πολιτικό δίλημμα. 

Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για δικαιοσύνη παντού, αποτυπώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάγκη εναλλακτικής λύσης και διεξόδου από όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κύριος Μητσοτάκης και το καθεστώς του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου