Σελίδες

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμαχεί με την ακροδεξιά. Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη;















 Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμαχεί με την ακροδεξιά. Η ΝΔ; (tvxs.gr)


Λογικό ήταν να βρεθούν στην κηδεία ενός υπερσυντηρητικού Πάπα: 

ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με την ακροδεξιά, άλλοτε  θαυμάστρια του Μουσολίνι και νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι. 

Στόχος της συνάντησης, η συμμαχία του ΕΛΚ με το υπερσυντηρητικό ECR( Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) εν όψει των ευρωβουλευτικών εκλογών του 2024.

Το ΕΛΚ, όπου ανήκει και η ΝΔ, διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πάρει αποστάσεις, δεν μπορεί να περάσει την πολιτική του όπως παλιότερα, όταν η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών είχε πλήρως ασπαστεί τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

 Συχνά, όταν οι τελευταίοι συντάσσονται με τους Πράσινους, την Αριστερά και τους κεντρώους, το ΕΛΚ  χάνει ψηφοφορίες σε κρίσιμα θέματα.

Έτσι έγινε πρόσφατα και με την καταδίκη του Κατάρ, όταν πέρασε η πρόταση της Αριστεράς( λόγω Παντζέρι-Καϊλή οι Σοσιαλδημοκράτες στην ψηφοφορία διχάστηκαν). 

Επί πλέον, αντίθετα με παλαιότερα, το ΕΛΚ ελέγχει μόνο 7 κυβερνήσεις (ανάμεσα τους Ελλάδας- Κύπρου) στα 27 κράτη μέλη.

Οι «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» του ECR είναι πολύ συντηρητικοί και καθόλου μεταρρυθμιστές. 

Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο βασικός όγκος των βουλευτών τους προέρχεται από την Πολωνία, όπου έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα εναντίον των αμβλώσεων και παραβιάζεται συστηματικά το κράτος Δικαίου. 

To ΕCR διαθέτει σχετικά μικρό αριθμό ευρωβουλευτικών εδρών (64 στις 703) αλλά -μέσω της Μελόνι- ελέγχει τη σημαντική κυβέρνηση της Ιταλίας  και συμμετέχει/υποστηρίζει άλλα κυβερνητικά σχήματα, όπως στη Σουηδία.

Το φλερτ ΕΛΚ- ECR ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022,  με την εκλογή ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου της Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία ανήκει στο ΕΛΚ και υποστηρίχθηκε από το ECR. 

Το καλοκαίρι ο Βέμπερ υποστήριξε δημοσίως το συμμαχικό σχήμα της Μελόνι με τον ακροδεξιό Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι, το οποίο κέρδισε τις ιταλικές εκλογές.

Μετά τη (δεύτερη) συνάντηση Βέμπερ-Μελόνι αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη, ένας ευρωβουλευτής του κόμματος της Μελόνι ( «Αδέλφια της Ιταλίας ») επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε μια «πιθανή συνεργασία » μεταξύ των δύο κομμάτων στις προσεχείς ευρωεκλογές. 

Ανάλογη δήλωση έκανε και το γραφείο της Μελόνι, ενώ το ΕΛΚ δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις. Η προς την  ακροδεξιά στροφή του Βαυαρού Βέμπερ, θα βρει αντίθετη την πιο φιλελεύθερη, κεντροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που παρουσιάζεται ως κεντροδεξιός, αλλά φλερτάρει ή και υιοθετεί ακροδεξιές θέσεις και πρακτικές. 

Ο ευρωβουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» του Κ. Βελόπουλου, ανήκει επίσης στην πολιτική ομάδα του ECR.

Στελέχη της ακροδεξιάς νεοδημοκρατικής συνιστώσας, όπως ο κ. Βορίδης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο. Αλλά όταν ρωτήθηκε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός πόσο κοντά βρίσκεται μαζί του, απάντησε: «καθόλου».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει προφανώς να αποφύγει τη χαλαρή ψήφο και να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους, τους οποίους απωθεί η ακροδεξιά. 

Αλλά μετά τις εκλογές και τη ρήξη στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η συμμαχία Μητσοτάκη- Βελόπολου ίσως αποτελέσει μονόδρομο, στην περίπτωση που ο πρώτος επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η Τζόρτζια Μελόνι  έχει να πεί τα καλύτερα για τον κ. Μητσοτάκη. «Με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχαμε ιδιαίτερα εγκάρδια και μακρά συνάντηση. Μοιραζόμαστε την προσέγγιση σε πολλά θέματα, καθόμαστε δίπλα, στο ίδιο “ θρανίο”, στις Συνόδους Κορυφής. Από την πρώτη Σύνοδο, κιόλας, αναπτύχθηκε μια στενή σχέση», δήλωσε στο τέλος της χρονιάς.

Πάντως ο κ. Θανάσης Μπακόλας, τέως ειδικός σύμβουλος Μητσοτάκη για τα ευρωπαϊκά θέματα, που εξελέγη το καλοκαίρι Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με «ανοιχτό μυαλό » μια πιθανή συνεργασία με το ECR της Μελόνι. 

Αραγε ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει την ίδια «ευρύτητα πνεύματος»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου