Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων μπαίνει στην μεγάλη λίστα με τα προβλήματα που... "έρχονται απέξω" και δεν σχετίζονται με ευθύνες των υπουργείων και την ασκούμενη πολιτική.




 


 


 Η κυβέρνηση των 'εισαγόμενων' προβλημάτων (news247.gr)



Η κυβέρνηση των εισαγόμενων προβλημάτων

Αυτό τον χαρακτηρισμό θα μπορούσε κανείς να αποδώσει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού οι διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων, έλαβαν χθες -με τον πλέον επίσημο τρόπο- στην συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, μια θέση στην ...λίστα των μεγάλων προβλημάτων που οφείλονται στην διεθνή συγκυρία και όχι στην κυβερνητική διαχείριση

Πλάι στις ανατιμήσεις, τις αυξημένες τιμές ενέργειας, την αντιμετώπιση του Covid 19 αλλά ακόμη και τις υποκλοπές.

Το θέμα της διαθεσιμότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων -που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δικαιολογεί και την αύξηση κάποιων από αυτά- δεν σχετίζεται με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 Δεν αφορά τις πρόνοιες που δεν λήφθηκαν ή την εγχώρια νομοθεσία που δεν αντιστοιχεί με τις απαιτήσεις. 

Αντιθέτως είναι ένα πρόβλημα «εισαγόμενο»

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Θάνος Πλεύρης «το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών, που η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας».

Όμως η τακτική της αναγωγής κάθε ζητήματος σε «διεθνές» και «εισαγόμενο» πρόβλημα δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση. Αντιθέτως έχει γίνει μόνιμο σύστημα την τελευταία διετία απέναντι σε οτιδήποτε έχει ανακύψει. Πάγια καταφυγή προκειμένου να καλυφθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την πολιτική που ασκείται στο εσωτερικό της χώρας.

Εισαγόμενη η ακρίβεια...

Κραυγαλέο παράδειγμα το ζήτημα της ακρίβειας. Από τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021 που οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν να εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών η κυβέρνηση ξεκίνησε να μιλά για «εισαγόμενη ακρίβεια» συσχετίζοντάς της με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Αν και καμία πολιτική δύναμη στην αντιπολίτευση δεν αμφισβήτησε την επιρροή της διεθνούς κατάστασης στην διαμόρφωση των τιμών η κυβέρνηση επέμεινε να αποδίδει εκεί το όλο ζήτημα. 

Παρά το γεγονός ότι αρνείται πεισματικά την υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου μείωσης της φορολογίας προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και στον προϋπολογισμό του 2023 καταγράφθηκε τεράστια αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων λόγω το «φουσκωμένου ΦΠΑ». 

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι τα αυξημένα έσοδα οφείλονται στην …ενίσχυση της κατανάλωσης και στην καλή πορεία του τουρισμού. Μάλιστα η προσέγγισης αυτή έφθασε στο απόγειό της με την περίφημη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που την 1η Ιουνίου του 2022 υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον φθηνές χώρες στις τιμές των καυσίμων αρκεί να …μην πάρει κανείς υπόψη τους φόρους

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «αναγνωρίζουμε πλήρως ότι με τα καύσιμα υπάρχει πρόβλημα, όχι οφειλόμενο στην κυβέρνηση. Έχουμε πόλεμο στην γειτονιά μας, είναι δυνατόν η ζωή να παραμείνει όπως ήταν πριν;». 

Μάλιστα πρόσθεσε πως όσον αφορά την ακρίβεια στα καύσιμα «με τους φόρους είμαστε στην 4η θέση, αλλά εκεί ήμασταν πάντα, ποτέ δεν ήμασταν σε χαμηλότερη, έχουμε υψηλούς φόρους στα καύσιμα από την δεκαετία του 1990, δεν είναι καινούριο αυτό». 

Αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που αποδόθηκαν πλήρως στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ και στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. 

Αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση των χωρών με το πιο ακριβό ρεύμα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

 Η ίδια λογική επικρατεί ακόμη στην κυβερνητική επιχειρηματολογία αφού στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε το πρόγραμμα «Market Pass» που έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται «ακόμη ένα ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια».

...αλλά και οι υποκλοπές

Ακόμη όμως και αν κάποιος επιχειρήσει να δικαιολογήσει αυτή την τακτική με τις συνθήκες παγκοσμιοποίησης της οικονομίας που επικρατούν τις τελευταίες δεκαετίες, σίγουρα δεν μπορεί να πει το ίδιο και για …τις υποκλοπές. 

Αφού και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες της επικαλούμενη την διεθνή πραγματικότητα. 

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν στις 8 Νοεμβρίου. στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤΕΝΝΑ σημείωσε ότι «εντοπίζεται μία αδυναμία, η οποία έχει ευρωπαϊκή διάσταση διότι παράνομα λογισμικά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη».

Αντίστοιχη επιχειρηματολογία χρησιμοποιήθηκε και όταν η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προβλέφθηκε διάταξη που ορίζει ότι πρέπει να περάσουν 3 χρόνια προκειμένου κάποιος να πληροφορηθεί από την ΕΥΠ για τους λόγους της παρακολούθησής του, που αποκλείει την δυνατότητα να μάθουν οι πολίτες πριν από τις εκλογές τους λόγους που έγινε επισύνδεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη

Τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ευρυπίδης Στυλιανίδης όσο και ο φερόμενος ως εμπνευστής του υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξαν ότι η λογική αυτή …έρχεται από το εξωτερικό. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Ολλανδία και η Βρετανία όπου τα αντίστοιχα χρονικά περιθώρια είναι μεγαλύτερα και φθάνουν έως και τα 5 χρόνια.

Εξυπακούεται ότι η καταφυγή στα προβλήματα που προέρχονται από το εξωτερικό χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την κυβέρνηση σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Οιανεπάρκειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας δικαιολογήθηκαν κατ’ αποκλειστικότητα με την έλευση του Covid 19 στην Ευρώπη, όμως ακόμη και στις φάσεις ύφεσης του προβλήματος η αυξημένη θνησιμότητα που καταγράφθηκε στην χώρα επιχειρήθηκε να καλυφθεί πίσω από παραδείγματα άλλων χωρών ή από τον διεθνή καταμερισμό των εμβολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου