Σελίδες

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Το προβληματικό εν προκειμένω για τον Mitsotakis είναι ότι ενώ υποστηρίζει ότι δεν ξέρει για τις παρακολουθήσεις, εδώ και μήνες το #Μαξίμου συμπεριφέρεται σαν και να ξέρει και να θέλει να συγκαλύψει.


Thodoris Chondrogiannos


#PredatorGate: Η παρακολούθηση #Τέλλογλου / #Κύρτσου, το διπλό σκάνδαλο των υποκλοπών και γιατί άγνοια υποκλοπών από τον πρωθυπουργό δεν συγχωρείται.
Το νέο ρεπορτάζ του EURACTIV αποκάλυψε ότι ένας ακόμη δημοσιογράφος Anastasios Telloglou και ένας ακόμη ευρωβουλευτής George Kyrtsos τέθηκαν σε καθεστώς παρακολούθησης για λόγους «εθνικής ασφάλειας» από την #ΕΥΠ υπό τον πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis
👉
1️⃣
Η αποκάλυψη αποτελεί ακόμα ένα τεκμήριο ότι η #ΕΥΠ παρακολουθεί συστηματικά δημοσιογράφους & πολιτικούς που το Μαξίμου δεν βλέπει ως «εχθρούς του κράτους», αλλά ως «εχθρούς της κυβέρνησης». Ο Telloglou έκανε ρεπορτάζ που δεν άρεσε στο Μαξίμου. Παρακολουθούνταν. Ο #Κουκάκης έκανε ρεπορτάζ που δεν άρεσε στο Μαξίμου. Πάλι παρακολουθούνταν. Ο Kyrtsos είχε επικριτική στάση απέναντι στο Μαξίμου. Κι αυτός παρακολουθούνταν. Νωρίτερα και η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Stavros Malichudis.
2️⃣
Το ρεπορτάζ του EURACTIV έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη μαρτυρία του Telloglou, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο έγραψε ότι ο ίδιος και άλλοι τρεις δημοσιογράφοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας, επειδή ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο επίσης δεν άρεσε στο Μαξίμου
👉
3️⃣
Ανάλογες αποκαλύψεις έγιναν κι από τον Jean Souliotis στην «Κ», σύμφωνα με την οποία υπηρεσίες της #ΕΛΑΣ με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη συλλογή πληροφοριών, φέρονται να εμπλέκονται στην παρακολούθηση δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών
👉
🔴
Το συμπέρασμα είναι ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάτη αναπτύχθηκε ένα κανονικό σύστημα παρακολούθησης ρεπόρτερ, παράλληλα με ένα αντίστοιχο σύστημα υποκλοπών σε βάρος πολιτικών (#Κύρτσος, #Ανδρουλάκης, #Χατζηδάκης). Καθώς λοιπόν αποκαλύπτεται περισσότερο ένα σύστημα πολλαπλών (αν όχι μαζικών) παρακολουθήσεων και λιγότερο ένα «ατυχές κρούσμα», το ερώτημα είναι αν ο Mitsotakis μπορεί να συνεχίζει να περιχαρακώνεται πίσω από τη γραμμή άμυνας «δεν ήξερα».
❗
Το να μην ξέρει ένας πρωθυπουργός την παρακολούθηση ενός πολιτικού του αντιπάλου (#Ανδρουλάκη) από την ΕΥΠ που ο ίδιος έθεσε υπό τον άμεσο έλεγχό του είναι βαρύ. Κι αυτό γιατί προδίδει κακοδιοίκηση, μια δόση ανικανότητας ελέγχου, με αντάλλαγμα την αποφυγή της πολιτικής ευθύνης που συνεπάγεται η γνώση. Είναι ένα επιχείρημα που, αν είναι αληθές, τσαλακώνει. Γιατί οφείλεις να ξέρεις.
🔻
Όμως το επιχείρημα της άγνοιας έχει ένα κακό. Μπορείς να το επικαλεστείς μια φορά, όχι πολλές, γιατί μετά έρχεται η πολιτική ευθύνη λόγω της βαριάς άγνοιας. Δηλαδή το να μην ξέρει ο Mitsotakis και την παρακολούθηση #Ανδρουλάκη, και την παρακολούθηση #Χατζηδάκη, και την παρακολούθηση #Κύρτσου (κι άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων) δεν πείθει ως σοβαρό επιχείρημα από έναν σοβαρό προϊστάμενο μυστικών υπηρεσιών. Πλέον είμαστε σε αυτή τη φάση του σκανδάλου, όπου δεν συγχωρείται άγνοια εκ μέρους του πρωθυπουργού για τις πολλαπλές παρακολουθήσεις στη βάρδιά του.
4️⃣
Το ρεπορτάζ του EURACTIV, πάντως, επαναφέρει τη διττή φύση του σκανδάλου των υποκλοπών. Η μία πλευρά του είναι οι παρακολουθήσεις αυτές καθαυτές. Η άλλη είναι η συγκάλυψή τους.
🔎
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η COSMOTE επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο της #ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις #Τέλλογλου - #Κύρτσου, αμφισβητώντας τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης Αρχής, ενώ κι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκος φέρεται να εξέφρασε στην COSMOTE την άποψη ότι η διαδικασία ελέγχου της ΑΔΑΕ είναι παράνομη. Εδώ η απάντηση της εταιρείας, η πλευρά Ντογιάκου και η τοποθέτηση της ΑΔΑΕ για τις αρμοδιότητές της
👉
🔴
Το προβληματικό εν προκειμένω για τον Mitsotakis είναι ότι ενώ υποστηρίζει ότι δεν ξέρει για τις παρακολουθήσεις, εδώ και μήνες το #Μαξίμου συμπεριφέρεται σαν και να ξέρει και να θέλει να συγκαλύψει. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο 2021 η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο για την #ΕΥΠ, με σκοπό να αποκρύψει την παρακολούθηση #Κουκάκη. Μετά η #ΕΑΔ δεν έλεγξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της #Intellexa που εμπορεύεται το #Predator. Μετά η #ΕΥΠ κατέστρεψε τα αρχεία από τις υποκλοπές σε βάρος των #Ανδρουλάκη και #Κουκάκη. Μετά η κυβέρνηση δεν κάλεσε στην Εξεταστική Επιτροπή τους επιχειρηματίες #Λαβράνο και #Μπίτζιο που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και, τελικά, ούτε στο τέλος ο πρωθυπουργός πήγε στην #ΕΥΠ, για να ξηλώσει όποια υπηρεσία ή άνθρωπο προέβη (εν αγνοία του, όπως υποστηρίζει) στο μέγα ατόπημα της παρακολούθησης #Χατζηδάκη, ενός υπουργού του.
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο που λέει "YEURACTIV Sections EXCLUSIVE: Another MEP and journalist the latest victims of Greek Watergate' By Sarantis Michalopoulos EURACTIV.com : 16:08 (updted: : 17:00)"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου