Σελίδες

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις δίνουν νέα τροπή στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ το παρασκήνιο δείχνει ποιοι κάνουν τα πάντα για να μην πληγεί το καθεστώς Μητσοτάκη





Το ποιοι δημοσιογράφοι, νομικοί και πολιτικοί δίνουν μάχη για να έρθουν στο φως στοιχεία για τις υποκλοπές που έκανε το σύστημα Μητσοτάκη μέσω της ΕΥΠ είναι γνωστό.

 Η αποκάλυψη, όμως, της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, καθώς και όσα προηγήθηκαν αυτής της αποκάλυψης δείχνουν και ποιοι είναι οι κύκλοι που πάση θυσία προσπαθούν να εμποδίσουν τις έρευνες και την απόδοση ευθυνών, που φτάνουν μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πρωταγωνιστής στο εν λόγω σίριαλ εμφανίζεται ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Πρόκειται για τον ανώτατο δικαστικό παράγοντα, που εδώ και μήνες αρνείται να αναβαθμίσει τις έρευνες για τις υποκλοπές, με αποτέλεσμα οι εισαγγελείς Πρωτοδικών να πελαγοδρομούν και να διατάσσουν έρευνες με προδιαγεγραμμένο το αρνητικό τους αποτέλεσμα.

Το ιστορικό των κινήσεων Κύρτσου

Στις αρχές Δεκεμβρίου ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος επισκέφθηκε την ΑΔΑΕ μαζί με τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη προκειμένου να αιτηθεί να ενημερωθεί για το αν ευσταθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, το οποίο ανέφερε ότι  βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. 

Η πλευρά Κύρτσου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και άλλα στελέχη της Αρχής, στους οποίους γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κινηθεί νομικά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Κατέθεσε μάλιστα και αίτηση επίσπευσης της διαδικασίας, ενώ παρέθεσε και αναλυτικό νομικό σκεπτικό για τη νομιμότητα της διεξαγωγής έρευνας της ΑΔΑΕ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Η ΑΔΑΕ με κλιμάκιό της επισκέφθηκε την Cosmote στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ζητώντας να της παρασχεθεί ενημέρωση για το αν είχε υπάρξει άρση απορρήτου του τηλεφώνου του Γιώργου Κύρτσου. 

Τα στελέχη της ΑΔΑΕ βρήκαν την αντίσταση της νομικής συμβούλου της Cosmote, η οποία, έπειτα από επικοινωνία που φέρεται (euractiv.com) να είχε με τον Μιχάλη Τσαμάζ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, αρνήθηκε να παράσχει τέτοιου είδους ενημέρωση.

Εκτυλίχθηκε κατόπιν έντονος διαγκωνισμός ανάμεσα στους παριστάμενους. 

Η πλευρά της Cosmote μιλούσε για παράνομη ενέργεια, ενώ η πλευρά της ΑΔΑΕ προέβαλλε τις συνταγματικές προβλέψεις για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές της. 

Η νομική σύμβουλος της Cosmote επικοινώνησε τότε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκο, ο οποίος είπε ότι είναι παράνομο το αίτημα της ΑΔΑΕ.

Ο Ισ. Ντογιάκος ζήτησε μάλιστα να μιλήσει με στέλεχος της ΑΔΑΕ που ήταν παρούσα. Επανέλαβε τη θέση του και τότε η εκπρόσωπος της Αρχής ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αποστείλει γραπτώς την άποψή του. Ο Ισ. Ντογιάκος δεν την απέστειλε και το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ έκανε τον έλεγχο κανονικά.

Η παρακολούθηση Κύρτσου

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι, βάσει των στοιχείων που παραδόθηκαν στην ΑΔΑΕ, ο Γ. Κύρτσος παρακολουθούνταν για 18 μήνες. Η παρακολούθησή του έγινε με εννέα διατάξεις, κάτι που δεν συναντάται συχνά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΠ είχε διεξάγει χρόνια νωρίτερα παρακολουθήσεις για αντίστοιχο διάστημα μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις, όπως αυτή της «Greek Mafia», που οδήγησε στην εξάρθρωση ενός τεράστιου δικτύου οργανωμένου εγκλήματος στο οποίο δρούσαν από μαφιόζοι μέχρι επίορκοι αστυνομικοί.

Ποιος ήταν ο λόγος που παρακολουθούνταν επί τόσο μεγάλο διάστημα ο Γ. Κύρτσος, ένας ευρωβουλευτής της Ν.Δ. που διατύπωνε απόψεις επικριτικές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ευρωβουλευτής είχε υποστηρίξει πως η πρώτη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε για δηλώσεις του ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διεγράφη από τη Ν.Δ., είχε επισημάνει σε ανάρτησή του: «Σεπτέμβριος 2020: Τηλεφώνημα από Δημητριάδη. Σταμάτα κριτική για αστικές συγκοινωνίες. Απρίλιος 2021: Τηλεφώνημα από Μητσοτάκη. 

Εάν συνεχίσεις κριτική σε θέματα πανδημίας, θα διαγραφείς. Φεβρουάριος 2022: Διαγραφή αφού προηγήθηκε συκοφάντησή μου, αποκλεισμός από κρατική TV».

Εκθετος ο Ντογιάκος

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε δήλωσή του στο Documento την Παρασκευή επιβεβαίωσε την επικοινωνία του με τους νομικούς και τους εκπροσώπους της Cosmote και της ΑΔΑΕ, ισχυριζόμενος πως είχε δύο επικοινωνίες με τη νομική σύμβουλο της εταιρείας. 

Την πρώτη φορά, όπως υποστήριξε, ήταν θετικός στο να διεξαχθεί η έρευνα, ενώ τη δεύτερη φορά -αφού διάβασε τον νέο νόμο- ήταν αρνητικός. 

Είπε μάλιστα ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική και ότι δεν έδωσε γνωμοδότηση επί του θέματος.

Ο Ισ. Ντογιάκος φέρεται να μίλησε επί του θέματος τόσο με την ηγεσία της ΑΔΑΕ όσο και με την ΕΥΠ. Προκαλεί ερωτήματα αυτή η επικοινωνία του με την ελεγχόμενη ΕΥΠ, καθώς ο ρόλος της στο σκάνδαλο είναι εξαιρετικά κομβικός. 

Το τι συζήτησαν οι δύο πλευρές παραμένει άγνωστο.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως εκπρόσωπος της «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», είναι έκθετος τόσο λόγω της μεθόδευσης που του αποδίδεται όσο και του κέντρου που θα εξυπηρετηθεί από τέτοιες μεθοδεύσεις: 

της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παλεύει με νύχια και με δόντια να μην βγουν στην επιφάνεια αδιάσειστα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Γιατί παρακολουθούνταν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ανακοίνωσή σου απηύθυνε κρίσιμα ερωτήματα: «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε ακόμη έναν ευρωβουλευτή και ακόμη έναν δημοσιογράφο; […] 

Γιατί και πόσες φορές η εισαγγελέας της ΕΥΠ κυρία Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από τη συνταγματικά αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή;»

Η τρίτη παρακολούθηση του Τέλλογλου από την ΕΥΠ

Την περασμένη Παρασκευή αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ. Ωστόσο, δεν ήταν η μόνη φορά που η Υπηρεσία και κρατικές Αρχές έβαζαν στο στόχαστρο τον δημοσιογράφο, που με τα ρεπορτάζ του ανέδειξε πλείστες πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών. 

Υπενθυμίζεται ότι με άρθρο του στον ιστότοπο του Ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ» ο Τάσος Τέλλογλου είχε καταγγείλει τη φυσική του παρακολούθηση από άνδρες των κρατικών υπηρεσιών, με έναν εκ των οποίων ήρθε (με κινηματογραφικό τρόπο) σε απευθείας σωματική αντιπαράθεση.

Η τρίτη φορά που η ΕΥΠ ενήργησε ενάντια στον Τάσο Τέλλογλου ήταν τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, στις 17 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, κατά την επιστροφή του από τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, όπου βρισκόταν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. 

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Intellexa του Ταλ Ντίλιαν είχε αγοράσει την εταιρεία Cytrox με έδρα τη γειτονική χώρα, η οποία φέρεται ότι κατασκεύασε το κακόβουλο λογισμικό Predator.

 Ο δημοσιογράφος, όπως επιβεβαίωσε το insidestory.gr, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο αεροδρόμιο Μακεδονία και ενόσω ανέμενε την πτήση του για Αθήνα, έχασε για λίγα δευτερόλεπτα από τα μάτια του την τσάντα του, στην οποία είχε έναν υπολογιστή και σημειώσεις για το ρεπορτάζ του. 

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ένα άτομο που τον ακολουθούσε άρπαξε την τσάντα, ενώ κατόπιν συνάντησε τουλάχιστον άλλο ένα άτομο και έφυγαν μαζί από τον χώρο του αεροδρομίου. 

Όταν ο δημοσιογράφος αντελήφθη τι συνέβη, ήταν πλέον αργά. 

Ωστόσο δεν έμεινε άπραγος. 

Τα επόμενα 24ωρα, στα μέσα Νοεμβρίου, συνέχισε την έρευνά του, με σκοπό αυτή τη φορά να μάθει ποιοι του έκλεψαν την τσάντα, ενώ κατέθεσε και μήνυση κατά αγνώστων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για άτομα που δρούσαν για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Ο Τάσος Τέλλογλου κατόπιν προσέφυγε στην ΑΔΑΕ στις 29 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ. 

Η Αρχή με τη σειρά της ζήτησε να μάθει εάν οι Αρχές είχαν ζητήσει από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να γνωρίζουν τα στοιχεία κίνησης και θέσης του κινητού του τηλεφώνου.

Ο Χάρης Καστανίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, είχε πει τα εξής: 

«Δημοσιογράφος βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προερχόμενος από τα Σκόπια για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο προς Αθήνα και την ώρα της παραμονής του στο αεροδρόμιο άνθρωπος με καλυμμένο το πρόσωπο του υφαρπάζει την τσάντα που έχει μέσα κρίσιμες πληροφορίες από την έρευνά του. 

Αυτή είναι υπεξαγωγή εγγράφων και παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αυτό θα τιμωρηθεί ως πλημμέλημα».

Παραμένει άγνωστος μέχρι στιγμής ο λόγος παρακολούθησης του δημοσιογράφου, την οποία το insidestory χαρακτήρισε «αναμενόμενη» και «εξοργιστική», ζητώντας να γίνουν γνωστά η περίοδος και ο λόγος για τον οποίο παρακολουθήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου