Σελίδες

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Για να γίνει φανερό πόσο σημαντικό ζήτημα είναι για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία η υποκλοπή σε βάρος εκλεγμένου αξιωματούχου, πρέπει να θυμίσουμε ότι το κινητό της Εύας Καϊλή δεν είχε παγιδευτεί, παρ’ όλο που οι βελγικές Αρχές είχαν εντοπίσει την εμπλοκή της στην υπόθεση του Κατάρ













Στο σκάνδαλο των υποκλοπών έχουμε περάσει πλέον στη σφαίρα του παραλογισμού. Χτες ρεπορτάζ του Σαράντη Μιχαλόπουλου στο Euroactiv αποκάλυψε την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

Αυτό που θα περίμενε κανείς είναι η ΕΥΠ και η κυβέρνηση να απαντήσουν γιατί παρακολουθούνται οι Κύρτσος και Τέλλογλου.

Ποιοι είναι οι «εθνικοί λόγοι» που υπαγόρευσαν αυτές τις υποκλοπές; Αυτή θα ήταν η ερώτηση που θα ετίθετο σε οποιαδήποτε χώρα με πολίτευμα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Πόσο μάλλον, όταν η νέα αποκάλυψη έρχεται μόλις πέντε μέρες μετά το ρεπορτάζ του Documento που παρουσίασε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της υποκλοπής σε βάρος του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Για να γίνει φανερό πόσο σημαντικό ζήτημα είναι για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία η υποκλοπή σε βάρος εκλεγμένου αξιωματούχου, πρέπει να θυμίσουμε ότι το κινητό της Εύας Καϊλή δεν είχε παγιδευτεί, παρ’ όλο που οι βελγικές Αρχές είχαν εντοπίσει την εμπλοκή της στην υπόθεση του Κατάρ. Για να παγιδευτεί το κινητό της έπρεπε να είχε γίνει πρώτα άρση της βουλευτικής ασυλίας της.

Ο Ντογιάκος

Αυτά συμβαίνουν στο Βέλγιο, το οποίο γενικά δεν θεωρείται χώρα-πρότυπο για τις πολιτικές ελευθερίες, όπως ας πούμε οι Σκανδιναβικές χώρες. Στην Ελλάδα όμως του επιτελικού κράτους συμβαίνουν άλλα πράγματα.

Στο Euroactiv διαβάσαμε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, επιχείρησε να εμποδίσει την έρευνα της ΑΔΑΕ στην Cosmote ως… παράνομη. Τον κύριο Ντογιάκο ενημέρωσε για την έρευνα η εταιρία. Δηλαδή ένας εισαγγελέας και μια ιδιωτική εταιρία επιχείρησαν να εμποδίσουν μια Ανεξάρτητη Αρχή να πράξει αυτό του το Σύνταγμα καθορίζει ως καθήκον της.

Μιλώντας στο Documento, o κ. Ντογιάκος είπε ότι δεν εμπόδισε την έρευνα, αλλά.. εξέφρασε μη δεσμευτική γνώμη ότι η έρευνα της ΑΔΑΕ δεν ήταν σύννομη. Είναι πραγματικά απίστευτό να δηλώνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ότι εκφέρει απλώς… απόψεις για κρίσιμα ζητήματα του δημόσιου βίου.

Η στοχοποίηση

Από το σημείο αυτό, αρχίζει η κλιμάκωση του παραλογισμού. Η κυβέρνηση διαρρέει στους δικαστικούς συντάκτες ότι η ΑΔΑΕ παραβίασε το νόμο για το απόρρητο. Γίνεται μάλιστα λόγος για… δικαστικό ακτιβισμό. Η στοχοποίηση της ΑΔΑΕ συνεχίζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος σε δήλωση του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες. Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων».

Αργά το βράδυ διέρρευσε ότι «επίσημη γνωμοδότηση θα εκδοθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για το πότε επιτρέπεται να πληροφορείται η ΑΔΑΕ ή ενδιαφερόμενοι πολίτες ενδεχόμενη παρακολούθηση τους από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Δηλαδή το θέμα για την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη δεν είναι το γιατί παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά το αν η ΑΔΑΕ έχει δικαίωμα να διερευνήσει τις υποκλοπές. Το πρόβλημα τους δεν είναι το σκάνδαλο, αλλά η διαλεύκανσή τους. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα κοινής λογικής να αναρωτηθεί κανείς ποιος ο λόγος ύπαρξης της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών αν δεν μπορεί να ερευνήσει τις παραβιάσεις του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η ΑΔΑΕ

Το αυτονόητο ελέχθη τελικά από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος με τη στάση του συνεχίζει την παράδοση του Χρήστου Σαρτζετάκη. Ο κ. Ράμμος δήλωσε συγκεκριμένα: «Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος.Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».

Η δήλωση Ράμμου αποτέλεσε τη ορθολογική εξαίρεση μέσα στον καταιγισμό του παραλογισμού. Εννοείται ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχασαν ξαφνικά τα λογικά τους.

Το να μην τοποθετείσαι με λογικό τρόπο σε μια συζήτηση από την οποία το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι η ενοχή σου, αποσκοπεί στο να μη γίνει ποτέ αυτή η συζήτηση. Η εξουσία δεν θέλει να γίνει συζήτηση για τους λόγους της παρακολούθησης του Κύρτσου και του Τέλλογλου. Αυτό που θέλει είναι να συγκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Θέλει να σταματήσει η ΑΔΑΕ την έρευνα. Γι’ αυτό στοχοποιεί τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή. Και γι’ αυτό πουλάει τρέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου