Σελίδες

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Η αυτοδυναμία τέλειωσε, ώρα για plan Β – ήτοι, για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ:

 

https://tvxs.gr/news/ellada/neo-senario-toy-maksimoy-sygkybernisi-nd-kinal-apo-tin-proti-kyriaki

Η αυτοδυναμία τέλειωσε, ώρα για plan Β – ήτοι, για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ: Αυτό είναι το νέο βασικό σενάριο για το Μαξίμου και πάνω σ’ αυτό πατά η νέα τακτική Μητσοτάκη μετά την στροφή 180 μοιρών της περασμένης εβδομάδας και το άνοιγμα του πρωθυπουργού σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

To τέλος της προοπτικής της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις – φανερές και κρυφές – που μελετούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

 Τα στοιχεία επίσης που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου όπως και τα μηνύματα από τις αγορές και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν ότι η κρίση της ακρίβειας, η μεγάλη πηγή φθοράς για την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να εκτονωθεί άμεσα αλλά, αντιθέτως, θα έχει μακρά διάρκεια. 

Εξ ου και αποφασίστηκε η αλλαγή τακτικής και η στροφή στις κυβερνήσεις συνεργασίας, η οποία αλλάζει και το πολιτικό σκηνικό.

Η νέα αυτή τακτική Μητσοτάκη έχει διπλή στόχευση: 

Κατ΄αρχάς, να εντείνει την πίεση προς το ΚΙΝΑΛ και να «ροκανίσει» τα ποσοστά του και, σε δεύτερο και τελικό επίπεδο, να καταστήσει μονόδρομο την συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων μετά τις εκλογές, όποτε κι εάν γίνουν αυτές.

Ως προς το πρώτο σκέλος η πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει καθαρή θέση στο νέο, τριπολιτικό πολιτικό σκηνικό θα  ενταθεί ασφυκτικά. 

Και όσο εκείνος επιμένει στην αυτόνομη πορεία τόσο το Μαξίμου θα του χρεώνει πρόθεση σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ με προφανή επιδίωξη να ενεργοποιηθεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να στραφούν ξανά οι κεντρώοι ψηφοφόροι προς την ΝΔ. Ενδεικτικό εδώ, είναι ίσως το σχόλιο στην στήλη «Θεωρείο» της Καθημερινής που γράφει: 

«Η πρόσφατη στροφή του πρωθυπουργού για την πιθανότητα συγκυβέρνησης λένε αρκετοί πως υποκρύπτει την ίδια τακτική που εφάρμοσε και με το Ποτάμι.

 Θυμίζω πως ο Μητσοτάκης ουδέποτε επιτέθηκε στο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, απλώς απορρόφησε σταδιακά την εκλογική βάση του».

Σε δεύτερο επίπεδο ο νέος σχεδιασμός του Μαξίμου λέει ότι ένα αποδυναμωμένο ΚΙΝΑΛ, με σχετικά χαμηλά ποσοστά στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά την συγκυβέρνηση με την ΝΔ – πιθανώς, και χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική. Επ’ αυτού, στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά και στην εσωτερική ανομοιογένεια του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στην συνδρομή του «δεξιόστροφου» τόξου του κόμματος.

Εδώ είναι επίσης ενδεικτικό το σημερινό πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος: «Συγκυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ βγάζουν οι δημοσκοπήσεις» γράφει η εφημερίδα, σπεύδοντας να υπενθυμίσει ότι «σε 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος».

Η τελευταία αυτή επισήμανση είναι συνέπεια της βασικής αγωνίας που συνοδεύει τον νέο σχεδιασμό Μητσοτάκη για συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ:

 Στο Μαξίμου φοβούνται μια ενδεχόμενη πρόταση Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση είτε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, είτε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ με άλλον πρωθυπουργό, και όχι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά ορισμένες πλευρές αυτό το σενάριο φαίνεται να πριμοδοτεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενεργοποιώντας ξανά τις προσωπικές του βλέψεις για την πρωθυπουργία – εξ ου και οι σταθερές, κριτικές τοποθετήσεις του έναντι της κυβέρνησης, αλλά και το μήνυμα που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα προς το κόμμα του καλώντας το να πάρει θέση για το πώς θα κινηθεί μετεκλογικά.

Για να παρακαμφθεί αυτή η προοπτική οι θιασώτες της «σταθερότητας Μητσοτάκη» προβάλουν ένα επιπλέον κίνητρο για το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να συνθηκολογήσει και να αποδεχθεί συγκυβέρνηση με την ΝΔ από τις πρώτες εκλογές: 

Το γεγονός ότι στις κάλπες της απλής αναλογικής το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη  θα έχει περισσότερους βουλευτές και μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη απ’ ό,τι στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.

Γράφει χαρακτηριστικά επ’ αυτού, το liberal.gr το οποίο απηχεί σταθερά τις θέσεις του Μαξίμου: «Από τις πρώτες εκλογές, αυτές με την απλή αναλογική, μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση. Πώς; Αν ο Ν. Ανδρουλάκης ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκυβερνήσουν για να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές. 

Εννοείται πως στις πρώτες εκλογές, λόγω του εκλογικού συστήματος, το ΚΙΝΑΛ θα διαθέτει πιο ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία από αυτή των δεύτερων εκλογών με ενισχυμένη αναλογική. Συνεπώς, είναι λογικό να κάνει αυτήν την πρόταση στη Νέα Δημοκρατία.

Το ζήτημα είναι αν ο Ν. Ανδρουλάκης θα έχει τα κότσια να πάρει τέτοια πρωτοβουλία. 

Να γίνει δηλαδή κυβερνητικό κόμμα με 30-40 βουλευτές, γνωρίζοντας πως στις δεύτερες εκλογές θα δεχθεί πίεση προκειμένου η χώρα να μη μείνει ακυβέρνητη. Εκτός, αν τις ευθύνες για τις δεύτερες εκλογές τις αναλάβει εξ ολοκλήρου η Νέα Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου