Με το μισό βλέμμα στην Γαλλία και με το άλλο μισό στην ελληνική επαρχία, η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναζητήσει εσπευσμένα Plan B για την αντιμετώπιση του κοινωνικού σοκ που προκαλεί η ακρίβεια – ενός σοκ, που έχει πια αποκτήσει χαρακτηριστικά κρίσης διαβίωσης και απειλεί με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.
Το Πάσχα γίνεται το επόμενο μεγάλο crash test των κοινωνικών αντοχών και αντιδράσεων, καθώς οι ανατιμήσεις στο εορταστικό τραπέζι προεξοφλείται ότι θα είναι διψήφιες και οι εξορμήσεις των γαλάζιων βουλευτών στις περιφέρειές τους θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την ένταση της κοινωνικής δυσφορίας.
Σε άμεσο χρόνο η κυβέρνηση επενδύει σε δύο μέτρα που θα ενεργοποιηθούν εντός της εβδομάδας – το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση των 13 ευρώ στα καύσιμα και την χορήγηση της «επιταγής ακρίβειας» των 200 ευρώ στους πιο ευάλωτους πολίτες που προγραμματίζεται για την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στο Μαξίμου, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μέτρα που δεν μπορούν να αλλάξουν την μεγάλη εικόνα, την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 8,9% και οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος διαγράφονται ακόμη πιο ιλιγγιώδεις μετά την νέα έκρηξη των τιμών χονδρικής τον Μάρτιο.
Ο μεγάλος φόβος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πολιτικό επίπεδο είναι μια διοχέτευση της λαϊκής δυσφορίας σε νέα «κανάλια» αντισυστημισμού, ειδικά μετά την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται πια στα δεξιά της ΝΔ.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Γαλλία έφερε μεν σχετική ανακούφιση στο Μαξίμου, τα ποσοστά όμως και της Λεπέν και του Μελανσόν χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη ως «συναγερμός» και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα – εξ ου και ο πρωθυπουργός επέλεξε να επισείσει ξανά την απειλή των «δυνάμεων του λαϊκισμού» ζητώντας συνδρομή από την Ευρώπη.
Το μήνυμα Μητσοτάκη ότι εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις γα την κρίση της ακρίβειας η κυβέρνηση θα στραφεί σε εθνικές λύσεις αποτυπώνει και την προσδοκία για πιο προωθημένες παρεμβάσεις από την Ε.Ε. στην σύνοδο κορυφής του Μαίου.
Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση ζητά δύο κινήσεις από την Ευρώπη, αφενός την αποσύνδεση των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και, αφετέρου, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέτρων κοινωνικής στήριξης από ένα κοινό ταμείο.
Το ιδανικό σενάριο για το Μαξίμου θα ήταν η αξιοποίηση των αδιάθετων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους περίπου 230 δις ευρώ, για την αντιμετώπιση της κρίσης της ακρίβειας.
Δοθέντος όμως του ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν συγκεντρώνουν υψηλές πιθανότητες υλοποίησης, το κυβερνητικό Plan B στρέφεται πλέον αναγκαστικά στην χρήση κονδυλίων από το εθνικό «μαξιλάρι» των 40 δις ευρώ.
Στα σενάρια που εξετάζονται στο Μαξίμου η πρώτη επιλογή είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε βασικά προϊόντα όπως τα άλευρα, τα δημητριακά και το ηλιέλαιο, ενώ συζητείται και η πλήρης χρηματοδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τα πολύ αδύναμα νοικοκυριά.
Καμία απόφαση ωστόσο δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Μαίου, ενώ όλα τα επιπλέον μέτρα τελούν υπό δύο προϋποθέσεις:
Να επιτρέψουν οι θεσμοί την αξιοποίηση χρημάτων από τον «κουμπαρά» των ταμειακών διαθεσίμων και να επιβεβαιωθεί η παράταση της πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το σύνολο του 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου