Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Ολες οι δημοσκοπήσεις που μελετούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνουν ότι το αφήγημα περί «εξωγενούς κρίσης», που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, δεν περνά





 








Το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Μάιο, ασχέτως των διαψεύσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, εξακολουθεί να έχει θερμούς υποστηρικτές στο Μαξίμου. 

Εχει όμως και ισχυρούς πολέμιους – τουλάχιστον μεταξύ όσων διαβάζουν σε βάθος τις δημοσκοπήσεις και βλέπουν τα δύο στοιχεία που, σε εκλογικό χρόνο, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ όχι μόνον για την ΝΔ, αλλά προσωπικά πια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρώτο, και κυρίαρχο, είναι το κύμα της κοινωνικής δυσφορίας για την ακρίβεια, και κυρίως η διάσταση εκείνη που αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης. 

Ολες οι δημοσκοπήσεις που μελετούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνουν ότι το αφήγημα περί «εξωγενούς κρίσης», που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, δεν περνά καθώς το αίτημα για μείωση φόρων αποκτά καθολική και διακομματική μορφή.

Το δεύτερο μελανό σημείο για την κυβέρνηση είναι η σπουδή και η ορμή με την οποία η Ελλάδα τάθηκε στην πρώτη και σκληρή γραμμή του νατοϊκού άξονα κατά της Ρωσίας στην σύγκρουση με την Ουκρανία. 

Επίσης όλες οι μετρήσεις – ακόμη και εκείνη της Abacus την οποία αμφισβήτησε με οξύτητα ο ΣΥΡΙΖΑ – δείχνουν συντριπτικά ποσοστά διαφωνίας στην απόφαση για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ. 

Και το γεγονός ότι επρόκειτο για προσωπική απόφαση Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να διακηρύξει, μεγεθύνει ακόμη πιο πολύ τον εσωτερικό προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Για να ανατραπούν αυτά τα δυσμενή δεδομένα, δόθηκε οδηγία από το Μαξίμου προς όλους τους υπουργούς να βγουν μπροστά και να εξηγήσουν «σε βάθος» τις κυβερνητικές επιλογές. Παραπλεύρως, δόθηκε και γραμμή στα συστημικά μέσα ενημέρωσης να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

Ως προς το σκέλος της εκρηκτικής ακρίβειας, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν μάλλον πενιχρά. Οι κραυγές του Αδωνι Γεωργιάδη ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα θα ευνοούσε μόνον τους έχοντες... Καγιέν, απευθύνονταν πολύ περισσότερο στο σκληρό ακροατήριο των προσωπικών του ψηφοφόρων παρά στους μουδιασμένους κεντροδεξιούς και κεντρώους που ψήφισαν ΝΔ το 2019. 

Και οι αναρτήσεις του Ακη Σκέρτσου σύμφωνα με τις οποίες μια μείωση των φόρων θα στερήσει την χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας και θα οδηγήσει σε νέα Μνημόνια εμπεριέχουν άλματα λογικής και βασικών αρχών της οικονομίας.

Σε δεύτερο επίπεδα, επιστρατεύθηκαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να υποσχεθούν παρέμβαση και στις τιμές της βενζίνης μέσα στο νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

 Κατά τις πληροφορίες όμως, και πάλι αυτή η παρέμβαση δεν θα αφορά ευρέως τα μεσαία στρώματα παρά μόνον τις πιο ευάλωτες ομάδες και θα περιοριστεί πιθανώς σε ένα κουπόνι για βενζίνη ή σε επιστροφή φόρου για τους εισοδηματικά αδύναμους. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αυστηρά και η οριζόντια μείωση του ειδικού φόρου και πάλι αποκλείεται.

Στο δεύτερο μέτωπο, εκείνο των γεωπολιτικών εξελίξεων, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αιφνιδιαστεί από την ευρεία απόρριψη που συναντά μεταξύ των ψηφοφόρων η επιλογή να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργό νατοϊκή αιχμή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε, μάλλον αμήχανα ότι αυτή η διαφωνία της κοινής γνώμης «καταγράφεται από την κυβέρνηση» και υποστήριξε πως πρόκειται για απόφαση που «εκτός από ηθικά επιβεβλημένη είναι και εθνικά επωφελής». 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δώσει διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Και η «Καθημερινή» επιχείρησε να εντάξει την «προσωπική επιλογή Μητσοτάκη» στο πλαίσιο διεθνών και ηγετικών πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός», έγραψε, «αποφάσισε την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έπειτα από σειρά συσκέψεων και επαφών, με βάση και το κλίμα που διαπίστωσε ότι διαμορφωνόταν εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Ε., μέσω του Σαρλ Μισέλ».

Η εικόνα όμως που εξακολουθεί να εκπέμπεται είναι πως η Ελλάδα έσπευσε, χωρίς ανταλλάγματα, να ταχθεί στον πιο σκληρό δυτικό άξονα, να διαρρήξει πλήρως τους διαύλους επαφής με την Μόσχα, και να βγει εκτός κάδρου στην επόμενη μέρα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί ταυτόχρονα με τον Πούτιν και τον Μπάιντεν και αναδεικνύει την Τουρκία σε κεντρικό διαμεσολαβητή υπέρ της ειρήνης αλλά και της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή. 

Δεν είναι αυτό το καλύτερο πολιτικό φόντο για την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπως δεν είναι και η καλύτερη δυνατή πολιτική βάση για όσους εισηγούνται εκλογές-εξπρές τον Μάιο πριν έρθουν τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου