Σελίδες

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ μετά τη... λήξη της πανδημίας

 





https://www.avgi.gr/politiki/402410_synehizoyn-na-amfisbitoyn-oma-tis-methΤην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τοποθετεί στις ράγες η κυβέρνηση παρά το κύμα -πολιτικών, επιστημονικών και νομικών- αντιδράσεων που πυροδοτεί η επιβολή του μέτρου στους πολίτες άνω των 60 ετών. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακολούθησε το πνεύμα του πρωθυπουργού για απουσία ενδείξεων περί μεγαλύτερης θνησιμότητας στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη» ανέφερε ανεπηρέαστος από τον σάλο που έχει προκληθεί. Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης θεωρώντας ότι η νοσηλεία σε μία ΜΕΘ συνιστά μία «ιατρική πράξη», και μάλιστα «δεν έχουμε μία ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη».

Εκτός κάδρου υποχρεωτικότητας τα Σώματα Ασφαλείας

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, η εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων περί εμβολιασμένων εργαζομένων στα χριστουγεννιάτικα πάρκα αποτελεί ένα από τα πατήματα της επικείμενης κυβερνητικής απόφασης για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Ωστόσο οι ένοικοι του Μαξίμου αφήνουν εκτός κάδρου τα Σώματα Ασφαλείας και τις  Ένοπλες Δυνάμεις στον απόηχο και της προχθεσινής εξωφρενικής δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, αλλά από ηλικιωμένους.

O Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε τον προσανατολισμό για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας λέγοντας -έπειτα από σχετική ερώτηση- πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί στο σκέλος της πανδημίας. Φανερή δε είναι η διάθεση της Ν.Δ. να επωφεληθεί από την ανάλογη στάση του εν αναμονή καγκελαρίου της Γερμανίας  Όλαφ Σολτς, αλλά και από τις σχετικές παροτρύνσεις «για μία συζήτηση που πρέπει να γίνει» από την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Γιάννης Οικονόμου κόμπασε για το γεγονός ότι με την απόφαση για την υποχρεωτικότητα στους πολίτες άνω των 60 «είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και από ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλοι. Δεν υπάρχει ο προβληματισμός μόνο κεντρικά, στην Κομισιόν, παρακολουθούμε συνεχώς αρχηγούς κρατών που προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Η καυχησιολογία πλέον των ενοίκων του Μαξίμου τίθεται στο στόχαστρο των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα, που φροντίζουν να υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και κορυφαίων υπουργών (Πλεύρης - Βορίδης) για τις επιπτώσεις της υποχρεωτικότητας.

Επιστράτευση Βορίδη για απάντηση σε συνταγματολόγους

Αντίστοιχα ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι «πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση της δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση (σ.σ.: περί υποχρεωτικότητας)». Ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε και τις νομικές του γνώσεις στη διάθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να αντικρουστούν οι ενστάσεις των συνταγματολόγων. Αναφορικά με τις αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες άνω των 60 ετών ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν προτού προχωρήσει στην επιβολή του προστίμου.

«Υπήρξαν μέτρα περιορισμού, αποφυγής του συγχρωτισμού, μέτρα που δεν επέτρεπαν στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε σημεία συγχρωτισμού» υποστήριξε μεταξύ άλλων, προσπερνώντας π.χ. τις εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ένα σημαντικό τμήμα συνταγματολόγων τονίζει πως το μέτρο της υποχρεωτικότητας δεν ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικότητας.  Όπως εξηγούσε ενδεικτικά ο καθηγητής Συνταγματικού Δίκαιου στο ΕΚΠΑ Γιώργος Σωτηρέλης, έπρεπε να προηγηθούν άλλα μέτρα, να αποδειχθεί ότι αυτά δεν επαρκούν και μετά να φτάσουμε στο μέτρο της υποχρεωτικότητας στους πολίτες άνω των 60».

Με το βλέμμα στο «νέο ΕΣΥ»

Χθες ο πρωθυπουργός υποδύθηκε ξανά τον γιατρό καθώς στη συνάντησή του με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε εστίασε στην πρωτοβουλία του να καλέσει την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης τέσσερις αντί για έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ μετά τη... λήξη της πανδημίας. «Πρέπει πρώτα να νικήσουμε τον Covid, ώστε να ενεργήσουμε πιο συστηματικά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άλλα σημαντικά θέματα και να βελτιώσουμε το σύστημα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας το «νέο ΕΣΥ» με την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών.

Τζανακόπουλος: Πινοσετικής έμπνευσης επιλογή

Η οικονομική εξόντωση των συμπολιτών μας άνω των 60 δεν μπορεί να είναι η λύση στο μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. υπογράμμισε για το χαράτσι των 100 ευρώ ότι πρόκειται για μια βάρβαρη, πινοσετικής έμπνευσης επιλογή, η οποία δείχνει τα τεράστια αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου