Σελίδες

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Αλέξης Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Αν δεν υπήρχε η διαπλοκή και η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης δεν θα ήταν πρωθυπουργός»

 




Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο STAR Κεντρικής Ελλάδας στην οποία τόνισε ότι χωρίς την διαπλοκή και τα ΜΜΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

«Αν δεν υπήρχε η διαπλοκή και η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να τον στηρίζει δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία. 

Έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. 

Τα νοικοκυριά βλέπουν αυξήσεις τρομακτικές στους προϋπολογισμούς τους και ο ίδιος κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να συγκρουστεί με την εκλογική του πελατεία και «συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος την ώρα της πανδημίας», ενώ πρόσθεσε ότι 

«Είναι προφανές στον μέσο πολίτη πια ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Παριστάνει ότι πρωθυπουργεύει μία άλλη χώρα, όχι τη χώρα μας. 

Έχει πανηγυρίσει τρεις φορές το τέλος του κορονοϊού, μας είπε ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι και δημιούργησε ένα κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας για να βρισκόμαστε τους τελευταίους τρεις μήνες στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη».

Όσον αφορά την πανδημία και την διαχείρηση της κυβέρνησης είπε ότι 

«Είχε δύο ολόκληρα χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ, το ΕΣΥ είναι στα όρια της κατάρρευσης, οι άνθρωποι που δίνουν την ικμάδα των δυνάμεών τους για να το κρατήσουν όρθιο, λιποθυμούν έξω από τα νοσοκομεία, όπως στη Λάρισα. 

Η κατάσταση είναι τραγική, σήμερα είναι 2.500 λιγότεροι υγειονομικοί στο ΕΣΥ από ότι το 2019.  Στην Ευρώπη είμαστε χειρότεροι, ανταγωνιζόμαστε μονάχα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και εδώ ο κ. Μητσοτάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Στο θέμα της ακρίβειας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν απαιτεί δημοσιονομικό χώρο» και συνέχισε: «Αν δεν στηρίξεις τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από ένα - ελπίζουμε παροδικό - φαινόμενο, θα έχεις τεράστιες απώλειες. Θα βγουν στο περιθώριο, στη φτώχεια, έξω από την οικονομική δραστηριότητα… 

Την ώρα που έχουμε ένα τεράστιο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα θεσμικό μέτρο. Ενώ τώρα χρειάζεσαι μία ισχυρή ΔΕΗ για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές στον ανταγωνισμό, όπως έκανε επί των ημερών μας που δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το τιμολόγιο, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης τώρα και λέει ιδιωτικοποίηση, εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ με ΑΜΚ χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου. 

Πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η αγορά δεν τα ρυθμίζει όλα, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης. Η αγορά ρυθμίζει να έχουν κέρδος κάποιοι ιδιώτες».

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια, έχει την πιο ακριβή τιμή στην χονδρική πώληση του ρεύματος. Είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους, πρωταθλήτρια σε καταστροφές γιατί φταίει η κλιματική αλλαγή, πρωταθλήτρια στην ακρίβεια - φταίει το γενικότερο φαινόμενο. Ε, κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνησή μας τα διαχειρίζεται!».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «Δεκέμβριο, με βάση τις αυξήσεις που είχαμε στην χονδρική τιμή ρεύματος, οι συμπολίτες μας θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια από 80 ως 150%. 

Ο κ. Μητσοτάκης χθες είπε ψέματα, ότι αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις μας, θα ήταν δέκα φορές πιο πάνω οι τιμές. Είναι χυδαίο αυτό το ψέμα, γιατί η παρέμβαση που έκανε ήταν 9 ευρώ και τώρα το πάει στα 18.

 Αλλά οι αυξήσεις που θα δει ο μέσος πολίτης θα είναι στα 150 ευρώ. 

150 ευρώ μείωση στο εισόδημα μίας οικογένειας που ζει με 800 ευρώ. 

Την ώρα που ο κατώτατος μισθός μένει παγωμένος για μία τριετία στα 650 ευρώ, μιλάμε για μία κατάσταση που θα είναι αφόρητη».

 Προειδοποιεί ότι «αν ο Μητσοτάκης δεν προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις στήριξης του εισοδήματος με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, με μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, θα έχουμε έναν χειμώνα που σε συνδυασμό με την πανδημία, θα είναι ο πιο σκληρός και χειρότερος της τελευταίας δεκαετίας. 

Το 2% που αυξάνει το μισθό το 2022 ο κ. Μητσοτάκης είναι ψίχουλα, 50 λεπτά τη μέρα, ενώ έλεγε προεκλογικά κάτω από την πίεση των εξαγγελιών μας, ότι θα αυξήσει στο διπλάσιο της ανάπτυξης. 

Το '21 με ανάπτυξη 6% έπρεπε να τον αυξήσει 12% και ανακοινώνει 2%. 

Και κάτω από την πίεσή μας που λέμε στα 800 ευρώ ο κατώτατος αύριο το πρωί, λέει γενικόλογα ότι θα τον ξανααυξήσει.

 Γιατί δεν τον αυξάνει τώρα; Μιλάμε για κοροϊδία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση ο κ. Μητσοτάκης με την πρότασή μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με βάση τη δυνατότητα που μας δίνει το νέο Σύνταγμα. Να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, της μειοψηφίας δηλαδή για να ελέγξει πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Και ήταν κάτι που το ψηφίσαμε μαζί στο Σύνταγμα. 

Και εφαρμόζεται τώρα για πρώτη φορά. Κι έρχεται σε μεγάλη δυσκολία, διότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα 40 και πλέον εκατομμύρια που έχει δώσει πάνω απ’ το τραπέζι, εννοώ έχουν συμβασιοποιηθεί, δεν μιλάω για μαύρα λεφτά. 

Πάνω από το τραπέζι, αλλά έχουν δοθεί χωρίς κριτήρια.

Δεν έδωσε χρήματα με βάση το κριτήριο του πόσοι δημοσιογράφοι δουλεύουν στο κάθε μέσο, με βάση το κριτήριο του τι απήχηση έχει το κάθε μέσο. Απέκλεισε κάποια Μέσα εντελώς, κάποια άλλα τους έδωσε ψίχουλα και σε κάποια άλλα, επειδή θεωρούσε ότι αυτούς έπρεπε να ευνοήσει, έδωσε πάρα πολλά εκατομμύρια. 

Αξιοποίησε δηλαδή το δημόσιο χρήμα, των Ελλήνων φορολογουμένων, σε μια περίοδο κρίσης, πανδημίας, με πρόσχημα μάλιστα την πανδημία για να δημιουργήσει το δικό του καθεστώς στα ΜΜΕ. Αυτό είναι ένα πλήγμα στον πυρήνα της δημοκρατίας».

«Και είναι κάτι που, κατά την άποψή μου, πέρα από τις ποινικές διαστάσεις που μπορεί να έχει, και θα έχει, εγώ βάζω την ηθική διάσταση. Διότι και στην Αυστρία έτσι ξεκίνησε, ως ένα μεγάλο ηθικό σκάνδαλο που ανάγκασε τον Κουρτς να παραιτηθεί.

 Ο Κουρτς δεν παραιτήθηκε γιατί δρομολογήθηκε μια κατηγορία ποινική -ενδεχομένως στο μέλλον να δρομολογηθεί- αλλά γιατί δεν άντεξε το ηθικό βάρος. 

Εκεί μιλάγαμε για ένα εκατομμύριο ευρώ, εδώ μιλάμε για 40 και πλέον εκατομμύρια.        

Και να σας πω και κάτι άλλο: Από την αρχή του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, σε 18 μήνες, έχει δοθεί ένα απίστευτο ρεκόρ 2 δισ. Ευρώ, όχι 40, σε απευθείας αναθέσεις. 

Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Δηλαδή, αυτή είναι η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και η κυβέρνηση η οποία τελικά αποδεικνύεται απολύτως ανίκανη να υπερασπιστεί τις ανάγκες των πολιτών σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή».           

Τέλος, για το σενάριο πρόωρων εκλογών είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα τις κάνει γιατί τις φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι.

 Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει όσο περνά ο καιρός να τις απαιτήσει, να τις διεκδικήσει και να τις κερδίσει η ελληνική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου