Σελίδες

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Τους ήρθε ταμπλάς το αίτημα για Εξεταστική

 


https://www.topontiki.gr/2021/10/16/tous-irthe-tamplas-to-etima-gia-exetastiki/

Η παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς από την αυστριακή καγκελαρία, επειδή έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ κρατικό χρήμα σε στημένες δημοσκοπήσεις και δημοσιεύματα που είχαν στόχο να αυξήσουν τη δημοφιλία του, έφερε σημαντικές παρενέργειες και στην Ελλάδα, όπου φαίνεται να λειτούργησε ως καταλύτης για την κορύφωση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να συνδέσει τα όσα συνέβησαν στην Αυστρία με την ελληνική πραγματικότητα και αιφνιδίασε την κυβέρνηση καταθέτοντας πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» για ενίσχυση των ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία και τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll.
Η πρότασή της έγινε δεκτή απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άρα όχι μόνο θα γίνει εφικτή η συγκρότηση της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, αλλά επιπλέον το σύνολο των κομμάτων για πρώτη φορά δημιούργησε ένα μέτωπο κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου στα θέματα της επικοινωνίας.


Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι στην κυβέρνηση αισθάνονται περισσότερο θορυβημένοι από το αντιπολιτευτικό μέτωπο παρά από την Εξεταστική Επιτροπή. Η προοπτική το μέτωπο αυτό να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της κυβέρνησης και οι πιθανότητες να προκύψει μέσα απ’ αυτό η εναλλακτική λύση στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών έχουν δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο στόχαστρο ο Πέτσας

Φυσικά το γεγονός ότι στην επικαιρότητα θα βρεθούν πάλι ο Μένιος Φουρθιώτης και τα χρήματα που πήρε από τη «λίστα Πέτσα», οι κουμπάροι και οι κουμπάρες στελεχών της Ν.Δ. που κατασκεύασαν ιστοσελίδες την τελευταία στιγμή προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τα κρατικά κονδύλια για τα θέματα της πανδημίας, έχουν βάλει στο στόχαστρο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.


Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα επιχειρούν να βγάλουν το Μέγαρο Μαξίμου εκτός της ιστορίας αυτής κατηγορώντας τον Πέτσα ότι μόνος του έκανε τις επιλογές και έδωσε τα χρήματα εκεί που αυτός ήθελε.
Άλλωστε η επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η κοινωνία αγωνιά για το κύμα των αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια, αναμένεται να πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις για το ποιοι και με ποια κριτήρια πήραν τα χρήματα.

Το ΚΚΕ έκανε… τη διαφορά
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως αρχικά υποβάθμισε το θέμα. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν μάλιστα τέτοια αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει τις ψήφους που χρειάζεται (120 βουλευτές) για να προχωρήσει η διαδικασία, ώστε μέχρι και την τελευταία στιγμή έκαναν… χιούμορ λέγοντας «ας τις βρει αυτός και μετά βλέπουμε».


Τη διαφορά και την… έκπληξη για το Μαξίμου σε όλη τη διαδικασία την έκανε η αποδοχή της πρότασης από το ΚΚΕ, καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούσαν ότι ο Περισσός δεν θα αποδεχόταν την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάκιστη εκτίμηση έκαναν βεβαίως, αφού το ΚΚΕ δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να αρνηθεί τη διερεύνηση της υπόθεσης των χρηματοδοτήσεων ΜΜΕ. Πολύ περισσότερο όταν ο Περισσός έχει σταθερή άποψη ότι οι καμπάνιες δημοσίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη δημόσια υγεία, πρέπει να προβάλλονται δωρεάν από τα ΜΜΕ.


Ε, αν προσθέσουμε και τα επεισόδια στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και την ανοχή της κυβέρνησης στις ακροδεξιές πρακτικές, όπως και το θέμα Μπογδάνου, γίνεται εντελώς ακατανόητη και ανεδαφική η κυβερνητική προσδοκία ότι το ΚΚΕ θα έλεγε όχι στην Εξεταστική.

Κόκκινο πανί και για τη Φώφη

Η άμεση αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από το Κίνημα Αλλαγής ήταν για πολλούς αναμενόμενη, αφού η πρόεδρος του κινήματος Φώφη Γεννηματά είχε επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll καθώς της χρέωνε σκοπιμότητα σε σειρά ερευνών.


Εκτός των άλλων η εν λόγω εταιρεία αποτελεί κόκκινο πανί και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά εδώ και τέσσερις μήνες τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία και τα κόστη αμφιλεγόμενης δημοσκόπησης της εταιρείας Opinion Poll. Μάλιστα η αντιπολίτευση έχει παρουσιάσει και έγγραφα για να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι ο ιδιοκτήτης της, μέσω άλλης εταιρείας, συνδεδεμένης με τη δημοσκοπική, έχει πάρει με απευθείας αναθέσεις 270.000 ευρώ από το Δημόσιο για έργο «αμφιβόλου σκοπιμότητας».


Οι πληροφορίες λένε ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζήτησαν λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική τους επιδίωξη ήταν να μην φανεί στην κοινή γνώμη ότι το αντιπολιτευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε με αφορμή την Εξεταστική Επιτροπή αμφισβητεί ευθέως τις πρακτικές της κυβέρνησης.
Έτσι, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αποφασίστηκε το κυβερνών κόμμα να ζητήσει να διευρυνθεί η χρονική περίοδος διερεύνησης των χρηματικών ενισχύσεων σε μέσα ενημέρωσης και εταιρείες δημοσκοπήσεων «από το 2015 και μετά», ώστε να στραφεί η συζήτηση στον «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.


Ακόμα, επιδίωξη των κυβερνητικών στελεχών ήταν να συγχωνευτούν οι δύο προτάσεις, κάτι όμως που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει, καθώς δεν υπάρχει σχετικό άρθρο. Δηλαδή δεν μπορούν να συγχωνευθούν προτάσεις εφόσον αφορούν το ίδιο αντικείμενο.
Το ΚΙΝΑΛΛ πάντως, εξαιτίας και των εσωκομματικών θεμάτων που έχει, εμφανίζεται να υιοθετεί την πρόταση της κυβέρνησης. Η βουλευτής του Νάντια Γιαννακοπούλου – που ανήκει στην ομάδα Λοβέρδου – από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι η διερεύνηση πρέπει να απλωθεί «από το 2015 και μετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου