Σελίδες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Στην αδράνεια της Δικαιοσύνης οι πολιτικοί κάθε φορά που ανακύπτει έστω κάποια έρευνα ή απόπειρα ελέγχου των πεπραγμένων τους κάνουν πλάκα, διότι γνωρίζουν ότι κανένας δεν θα ελέγξει κυρίως τις πράξεις τους, όσο αθέμιτες, παράνομες & αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον & αν είναι...

 








Ο κίνδυνος για το πολιτικό σύστημα είναι το έλλειμμα Δικαιοσύνης. 

Τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια. 

Στην αδράνεια της Δικαιοσύνης οι πολιτικοί κάθε φορά που ανακύπτει έστω κάποια έρευνα ή απόπειρα ελέγχου των πεπραγμένων τους κάνουν πλάκα, διότι προφανώς γνωρίζουν ότι κανένας δεν θα ελέγξει τα λεγόμενα και κυρίως τις πράξεις τους, όσο αθέμιτες, παράνομες και αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον και αν είναι.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα και κραυγαλέα προκλητικές μπορεί να την πληρώσει κανένας αποδιοπομπαίος ή άχρηστος για το σύστημα, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι συνεργάτες και συγκυβερνήσαντες δεν εγνώριζαν, ούτε αντελήφθησαν τίποτε, αλλά κυρίως δεν τους ενόχλησε η Δικαιοσύνη. Και ιδού:

  • α) «Ευτυχώς δεν ασκείτε εξουσία! Ευτυχώς! Διότι εάν η νοοτροπία σας περιβληθεί με το κύρος της εξουσίας θα μας κλείσετε φυλακή» (από ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, Βουλή των Ελλήνων, 11 Φεβρουαρίου 2012, απευθυνόμενος στην τότε αντιπολίτευση). Ολοι γνωρίζουμε τι έγινε όταν σύμφωνα με τον νόμο (της δικής του έμπνευσης) διατάχθηκε έρευνα, τι υπέστησαν οι δικαστικοί λειτουργοί και ποιο ήταν το αποτέλεσμα.
  •  Μάλιστα ένας από τους ερευνώμενους είναι και υποψήφιος αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος ως να μη συμβαίνει τίποτε!
    • β) «Ευτυχώς που είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλά. Γιατί αν και τον επικαλείστε τον θέλατε στη φυλακή για τη Novartis» (πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλή των Ελλήνων, 7 Οκτωβρίου 2021 απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση).

    Και τα λένε αυτά: ο ένας διαπρεπής συνταγματολόγος και ο άλλος με σύμβουλο εξίσου έγκριτο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

    Και αναρωτιέται ο αφελής κοινός θνητός και πολίτης αυτής της υπερήφανης, κατά τ' άλλα, χώρας ποιος κλείνει στη φυλακή ποιον και η Δικαιοσύνη πόσο ανεξάρτητη είναι και πόσο γρηγορούσα τυγχάνει σε συσχέτιση των τεκταινομένων στην Αυστρία, όπου η Δικαιοσύνη ερευνά τον καγκελάριο Σ. Κουρτς. 

    Και επίσης ο αφελής πολίτης, που είναι και νομοταγής και ενίοτε δαρμένος, προβληματίζεται αν οι πολιτικοί ταγοί του αντιλαμβάνονται με τα λεγόμενα και κυρίως με τα πραττόμενα και δη με την ασυδοσία της εξουσίας τι κινδύνους δημιουργούν στο πολιτικό σύστημα με τη θεσμική του έννοια και τούτο βέβαια αναπότρεπτα οδηγεί στον φασισμό, τον οποίον κατά τ' άλλα όλοι εξορκίζουν.

     Κυρίως δε απορεί ο αφελής με την ατιμωρησία των ισχυρών διαχρονικά, μολονότι οι δημοσιολογούντες, στο ευρύ μέτωπο του δημόσιου λόγου που ελέγχεται από την κυβέρνηση, στηλιτεύουν και κεραυνοβολούν με κραυγές τα «λαμόγια τους επιχειρηματίες» και τους «προδότες πολιτικούς».

    Θα είχαν αναμφίβολα δίκιο αν δεν παρέλειπαν τεχνηέντως να ξεχωρίσουν ότι άλλο θέμα είναι το πολιτικό σύστημα με τη θεσμική του έννοια και άλλο με την έννοια της συμπαιγνίας επαγγελματιών πολιτικών που ευθύνονται για την εξαθλίωση των πολιτών επειδή υπερασπίζονται μόνο τα συμφέροντα τα δικά τους και μιας μικρής ομάδας, η οποία ελέγχει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και όχι μόνο. Οσο απαραίτητο είναι να προστατευτεί το πρώτο, τόσο ζωτικό είναι να βρεθεί το δεύτερο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    * δικηγόρος, τ. γεν. γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου