Σελίδες

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιας ακριβώς «όρεξης» είναι το αποτέλεσμα της βιασύνης να τα πουλήσουν όλα αυτοί; Τι θα χάσουν αν δεν προλάβουν να τα πουλήσουν όλα;

 


Πριν από την ίδρυση της ΔΕΗ, στην Ελλάδα υπήρχαν 385 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού, από τις οποίες οι 263 ιδιωτικές με απλή άδεια, οι 54 ιδιωτικές με προνομιακή άδεια και 58 δημοτικές ή κοινοτικές. 

Υπήρχαν και 10 ιδιωτικές χωρίς άδεια! Η σύσταση της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 1950 εθνικοποίησε την παραγωγή και τη διανομή τής ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκε, όπως σε όλη την Ευρώπη, υπηρεσία κοινής ωφέλειας.

Το λαβωμένο ελληνικό κράτος είχε ανάγκη σταθερά και ελεγχόμενα αναπτυξιακά εργαλεία και το μεγαλύτερο ήταν ο πάροχος και διανομέας της ηλεκτρικής ενέργειας ως εγγυητής σταθερότητας στο κόστος της βιομηχανικής παραγωγής.

Έκτοτε πέρασαν 71 χρόνια, πολλές κυβερνήσεις άλλαξαν, για να φτάσουμε στη Νέα Δεξιά, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κατεδαφίζει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις και τις δημόσιες δομές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Η ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής του μοναδικού πλέον μονοπωλίου στην ενέργεια συνιστά πρόκληση και υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων. Δεν υπήρχε κανένας, μα κανένας λόγος για τη συγκεκριμένη απόφαση. 

Το δίκτυο είναι σταθερά κερδοφόρο και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τελική τιμή

 πώλησης. Συνήθως οι νεοφιλελεύθεροι πουλάνε δημόσιες επιχειρήσεις για να λειτουργήσει, λένε, ο ανταγωνισμός. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει ανταγωνιστής. 

Υπάρχει μια ξένη ιδιωτική εταιρεία που ως μονοπώλιο θα καθορίζει και θα επηρεάζει τις τιμές στα παραγόμενα αγαθά.

Επιπλέον, είναι αδιανόητη η εμμονή σε μια απόφαση που δεν επιβάλλεται από καμιά υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου ή μνημονιακή απαίτηση. Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι, όταν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και οι δύο μεγαλύτερες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν υπό κρατικό έλεγχο την ενέργεια;

Στην πράξη η ΔΕΗ θα εισπράξει από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 1,3 δισ., ποσό το οποίο μοιάζει πολύ μικρό εάν υπολογίσει κανείς ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει έσοδα για το 2021 και το 2022 1,55 δισ. 

Επιπλέον, ο νέος ιδιοκτήτης του Διαχειριστή στην τετραετία μπορεί να έχει έσοδα πάνω από 3,1 δισ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας την επένδυση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Η μόνη ερώτηση που έχουμε από τους ψηφοφόρους μας είναι γιατί δεν το κάνουμε πιο γρήγορα, γιατί αργήσαμε τόσο πολύ, γιατί δεν πουλάμε πιο πολλά, γιατί δεν ιδιωτικοποιούμε τα πάντα. Και πρέπει να σας καθησυχάσω ότι η όρεξή μας είναι τόσο τεράστια και κάθε μήνας που περνάει γίνεται μεγαλύτερη»! 

Αυτά δήλωνε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης ως κεντρικός ομιλητής στο 21ο ετήσιο φόρουμ της Capital Link με θέμα «Επενδύστε στην Ελλάδα», που έγινε στη Νέα Υόρκη στις 9 Δεκεμβρίου του 2019!

Υπάρχουν απορίες; Είχαν μήπως μελετήσει από τότε ότι μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα προς όφελος της κοινωνίας; Ποιας ακριβώς όρεξης είναι το αποτέλεσμα της βιασύνης να τα πουλήσουν όλα αυτοί πριν γίνει καμιά στραβή και δεν επανεκλεγούν; Τι θα χάσουν αν δεν προλάβουν να τα πουλήσουν όλα;

Υποδούλωσαν όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Ασκούν έλεγχο ακόμα και στο ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα προστατεύοντας με νόμο τα στελέχη τους από οποιαδήποτε παρανομία! Δεν τους ενδιαφέρουν τα προσχήματα. 

Για παράδειγμα, νέος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στη θέση του αποβιώσαντος Κ. Μίχαλου εξελέγη ο Γιάννης Μπρατάκος, νυν γενικός διευθυντής της Ν.Δ.!

Πώς και γιατί λοιπόν να εμπιστευτούμε ένα κόμμα που χαρακτήρισε το διεθνές σκάνδαλο δωροδοκιών της Novartis ως σκευωρία;  Ένα σκάνδαλο που στο μεγαλύτερο μέρος του έλαβε χώρα στην Αθήνα και δεν τολμούν μέχρι σήμερα να επιβάλουν πρόστιμο στην εταιρεία, όπως έκαναν όλες οι θιγόμενες χώρες;

Δυστυχώς, το μεγάλο πλιάτσικο συνεχίζεται.  Όλες οι εξουσίες και οι ρυθμίσεις θα πηγάζουν από το παλάτι του Μαξίμου. Η οικονομία θα συρρικνώνεται διαρκώς καθώς η χώρα, χωρίς επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, δεν προσελκύει εδώ και χρόνια εξωστρεφείς παραγωγικές επενδύσεις αν δεν υπάρχει εγγύηση εσόδων από μονοπωλιακές πρακτικές.

Και χωρίς ισχυρή καινοτομική οικονομία, ικανή να εγγυηθεί υψηλού επιπέδου βιώσιμη ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική ανεξαρτησία και ασφάλεια απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους.  

Όταν λοιπόν διαλύεις τη δημόσια Παιδεία, αποκαλύπτεις τις προθέσεις σου ως ισόβιος διοικητής του προτεκτοράτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου