Σελίδες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Η – ανεξήγητη – εκτίναξη των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα





 


ΟΝίκος Χαρδαλιάς και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας εμφανίστηκαν χθες το απόγευμα μαζί για να εκπέμψουν όχι υγειονομικό αλλά πολιτικό μήνυμα. 

Χρησιμοποίησαν την τακτική ενημέρωση για την πανδημία για να κάνουν πολιτικό statement – να δείξουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο είναι αρραγές και να υποστηρίξουν πως τα στοιχεία που παρέχει ο ΕΟΔΥ στους επιδημιολόγους και τους πολίτες είναι αξιόπιστα και δεν δίνουν πλασματική εικόνα της υγειονομικής κατάστασης.

«Είναι κακόβουλα» και «απαράδεκτα» είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας για τα δημοσιεύματα περί μη αξιόπιστων στοιχείων από τον ΕΟΔΥ – «επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, άνευ σχολίων και άνευ απαντήσεων για το γεγονός ότι είχε υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις.

Απαντήσεις δεν έδωσαν ούτε επί της ουσίας των στοιχείων, τα οποία και χθες είχαν κενά και αντιφάσεις: Ανακοινώθηκαν 1.044 νέα κρούσματα, ανοίγοντας πεδίο εκτιμήσεων για αρχή της ύφεσης της πανδημίας.

Ταυτόχρονα όμως ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο έγιναν μόνον 7.203 μοριακά τεστ. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας ήταν πάνω από 14%. 

Εαν αθροιστούν και τα επιπλέον 4.169 rapid test που έγιναν – πάντοτε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ – προκύπτει σύνολο 11.372 τεστ. Η θετικότητα είναι και  πάλι στο 9,1% - δηλαδή ένας στους 11 πολίτες που ελέγχθηκαν ήταν θετικοί στον κορονοϊό. 

Το ποσοστό αυτό προφανώς και δεν συνάδει με αρχή της ύφεσης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας – πολύ περισσότερο, δε, δεν συνάδει με οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του lockdown που ήδη μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα.

«Τα σημερινά στοιχεία δεν τα λαμβάνω υπ’ όψιν μου, καθώς διενεργήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης: «Από αύριο θα δούμε την πραγματική εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας».

Σοβαρά ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και για το υψηλό ποσοστό θνητότητας που καταγράφεται στην Ελλάδα – με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τουλάχιστον – σε σχέση με άλλες χώρες.

 Χθες, για παράδειγμα, η Ελλάδα κατέγραψε 1.044 νέα κρούσματα και είχε 85 θανάτους – δηλαδή, ποσοστό θνητότητας 8,1%. 

Η Γερμανία είχε 11.000 κρούσματα και 125 θανάτους (1,1%), 

η Σουηδία είχε 5.464 κρούσματα και 16 θανάτους (0,2%) 

και η Ολλανδία είχε 5.578 κρούσματα και 23 θανάτους.

Εδώ, οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως πρώτα αποκλιμακώνονται τα κρούσματα και μετά οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, καθώς τα θύματα και οι πιο βαριά νοσούντες αποτυπώνουν ουσιαστικά την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατούσε πριν από δέκα με 15 ημέρες. 

Αυτό είναι αλήθεια, το ίδιο όμως ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες, με τις οποίες η σύγκριση των δεικτών έχει δυσεξήγητες αποκλίσεις.

Όπως δυσεξήγητη παραμένει και η εκτίναξη του δείκτη θανάτων στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα και, ειδικά, το τελευταίο δεκαπενθήμερο: 

Πέραν της «μαύρης» 24ης Νοεμβρίου όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times η Ελλάδα βρέθηκε πρώτη σε θανάτους παγκοσμίως, τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης (ecdc) δείχνουν ότι και στις 28 Νοεμβρίου, η χώρα μας με 0,93 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. 

Βρέθηκε, δηλαδή, πίσω από την Ιταλία (1,21 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), αλλά και πάλι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (0,78 θάνατοι) και των ΗΠΑ (0,43 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Με αυτά τα, μάλλον θολά δεδομένα, ουδείς αρμόδιος είναι σε θέση ακόμη να εκτιμήσει έγκυρα πότε και πως θα αρχίσει η άρση των περιορισμών.

 Ο πρωθυπουργός είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο πως δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για παράταση του lockdown πιθανώς για μια εβδομάδα ακόμη μετά την 7η Δεκεμβρίου, αλλά από εκεί και πέρα τίποτα δεν είναι σαφές.

Η εισήγηση της πλειοψηφίας των επιδημιολόγων είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία έως τις γιορτές αλλά η κυβέρνηση μάλλον θα τα ανοίξει – έστω τα δημοτικά, έστω και για δέκα ημέρες.
Η εισήγηση – σχεδόν καθολικά εδώ – των λοιμωξιολόγων είναι να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση, αλλά η αγορά δεν το αντέχει. Και, κυρίως, δεν δείχνει να αντέχει η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά και ουσιαστικά ένα «λουκέτο» διαρκείας.

Όπερ, το μόνο που «κλείδωσε» μετά και τις χθεσινές αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαβουλεύσεις είναι πως στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει νέο διάγγελμα Μητσοτάκη. Για να ανακοινώσει άγνωστο ακόμη τι – έως το επόμενο διάγγελμα.

https://tvxs.gr/news/ellada/i-–-aneksigiti-–-ektinaksi-ton-thanaton-apo-koronoio-stin-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου