Σελίδες

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Τα τανκς ξαναμπαίνουν στη Βουλή Δημήτρης Ψαρράς


 




Αντιδράσεις για την επί δίωρο επαναλαμ­βα­νό­μενη προβολή πάνω στο κτίριο του Κοινοβουλίου ενός τετράλεπτου βίντεο με εθνοπρεπείς αναπαραστάσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων» ● Απόδειξη ότι στελέχη της Δεξιάς δεν έπαψαν να νοσταλγούν τα παλιά μεγαλεία (εποχής Παττακού) και να εισηγούνται την επάνοδο στο εθνωφελές κιτς.

Σε πολιτική ακρότητα πρώτου μεγέθους εξελίχτηκε το Σάββατο η έμπνευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τιμηθεί η «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων» με την επί δίωρο επαναλαμβανόμενη προβολή πάνω στο κτίριο του Κοινοβουλίου ενός τετράλεπτου βίντεο με εικόνες δράσης της «τρισχιλιετούς» ελληνικής πολεμικής ιστορίας.

Παρόμοια έμπνευση είχαμε να ζήσουμε από την περίοδο της δικτατορίας, όταν είχε θεσπιστεί ο εορτασμός της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων», σε συνδυασμό με «τη συντριβή του κομμουνιστοσυμμοριτισμού το 1949», και γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου, με ανάλογης αισθητικής και αντίστοιχου πολιτικού ύφους αναπαραστάσεις και δρώμενα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Εικόνες κιτς από τη Ν.Δ. που ζήλεψε τη χουντική «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων»

Πολύ εύστοχα ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης επισήμανε ότι «η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εισοδίων της Παναγίας αξιοποιήθηκε από τη Ν.Δ. για την προβολή στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου εικόνων που παραπέμπουν στο διαβόητο “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”. Το κτίριο του βασικού θεσμού της δημοκρατίας καλύφθηκε από εικόνες πολεμικής κινητοποίησης και από θρησκευτικές απεικονίσεις, κάτι εντελώς ανεπίτρεπτο. 

Πρόκειται για ατόπημα πρώτης γραμμής, πολιτικά και αισθητικά αποκρουστικό. 

Για στυγνή προσβολή της δημοκρατίας. 

Ολοι αντιλαμβάνονται τι σηματοδοτεί η προβολή στην κεντρική όψη του Κοινοβουλίου στρατιωτικών ασκήσεων. Λίγες μέρες μάλιστα μετά την απόπειρα της κυβέρνησης να εμποδίσει με τη βία και να αμαυρώσει τον συμβολικό, λόγω συνθηκών, εορτασμό του Πολυτεχνείου».

Ο επίσημος ιστότοπος του ΓΕΕΘΑ έχει αναρτήσει βίντεο με την απαράδεκτη αυτή σκηνή, συνοδεύοντάς τη με μια ντροπαλή λεζάντα: «Προβολή οπτικοακουστικού υλικού στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων για την Εορτή της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων». Αλλά ο ιστότοπος της Βουλής προβάλλει από προχτές ενθουσιασμένος την αθλιότητα: 

«Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στον πανελλήνιο εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, τιμώντας με έναν ξεχωριστό τρόπο αυτούς που τάχθηκαν στην υπεράσπιση της πατρίδας μας, στη διαφύλαξη των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών συνόρων.

 Απόψε, στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής “ζωντανεύουν” -μέσα από μια οπτική, εικαστική σύνθεση- στιγμές και γεγονότα της ιστορίας μας που αναδεικνύουν τη μεγάλη συνεισφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, κατά την ιστορική εξέλιξή τους, στην ελευθερία, στην ασφάλεια, στην ίδια την ύπαρξη του έθνους και του λαού μας».

Τώρα τι σχέση έχουν ο Ικαρος, οι Σπαρτιάτες, το Υγρόν Πυρ, το Χάνι της Γραβιάς, ο Μακεδονικός Αγώνας, η Μάχη του Σκρα, η Παναγία, τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη και αντιτορπιλικά, αυτό το γνωρίζει προφανώς μόνον ο πρόεδρος κ. Τασούλας.

 Ισως πρόλαβε να του τα εξηγήσει η κυρία Ζαρούλια που την είχε διορίσει κατά λάθος στη Βουλή πριν από λίγες βδομάδες. 

Οπως θα του εξήγησε και τη σκοπιμότητα να προβάλλεται επίμονα πάνω στην πρόσοψη της Βουλής το έμβλημα του ΓΕΕΘΑ. 

«Αιέν Αριστεύειν» που θα έλεγε και ο Μπαρμπαρούσης, που πρώτος είχε εισηγηθεί να αναλάβει δράση ο στρατός στη Βουλή και να συλληφθούν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός.

Για να έχει κανείς μια ιδέα της χουντικής έμπνευσης μπορεί να δει το ανάλογο βίντεο από τον εορτασμό του 1969 που φυλάσσεται στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, με τον Παττακό να έχει το γενικό πρόσταγμα (https://tinyurl.com/y5shysx9).

Είναι γεγονός ότι η Δεξιά είχε μια παράδοση σ’ αυτού του είδους τις εθνοπρεπείς αναπαραστάσεις και κυρίως στη συνένωση παντελώς άσχετων ιστορικών στιγμών με τη συγκολλητική ουσία της προαιώνιας «πολεμικής αρετής» και τη Θεοτόκο να ευλογεί τους 300 του Λεωνίδα. 

Η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατάργησε τον άθλιο εορτασμό και μετέφερε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου, περιορίζοντας τις σχετικές τελετές σε στρατώνες και εκκλησίες.

Ομως δεν έπαψαν στελέχη της Ν.Δ. να νοσταλγούν τα παλιά μεγαλεία και να εισηγούνται την επάνοδο στο εθνωφελές κιτς. 

Ο πάντα αποκαλυπτικός Βύρων Πολύδωρας το ομολογούσε από το 1996: «Θυμήθηκα πως η δικτατορία είχε θεσπίσει τον εορτασμό της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων. Καλώς και δικαίως. [...] Θυμήθηκα ακόμη πως η Πολεμική Αρετή των Ελλήνων εγιορτάζετο στις 29 Αυγούστου, επέτειο της νίκης της δημοκρατίας στον Γράμμο και το Βίτσι. 

Δεν άφησαν ούτε την ίδια ημερομηνία. Και εγώ ερωτώ: Γιατί; Μήπως θα προτιμούσαν να νικούσαν σ’ εκείνα τα βουνά, τότε, οι κομμουνιστές; Ετσι φθάσαμε στον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων τον Δεκαπενταύγουστο. 

Ενας εορτασμός “σούπα”».

Τελικά η Ν.Δ. αποφάσισε να γιορτάζει και τον Δεκαπενταύγουστο (Κοίμηση) και στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια Θεοτόκου) τις Ενοπλες Δυνάμεις. 

Και φέτος μάλιστα επανέφερε και τις ιστορικές, πολιτικές και αισθητικές επιλογές της χούντας. Προφανώς αναζητείται ΜΕΘ για τα δημοκρατικά ανακλαστικά του πολιτικού συστήματος.

https://www.efsyn.gr/politiki/269790_ta-tanks-xanampainoyn-sti-boyli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου