Σελίδες

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Πυροτεχνήματα εξωτερικής πολιτικής προς εσωτερική κατανάλωση






Τέσσερα 24ωρα επίσης μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία ο έλληνας πρωθυπουργός δεν απαίτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας και αποδέχθηκε άνευ αντίδρασης την απόρριψη οποιασδήποτε συζήτησης για εμπάργκο όπλων κατά της Αγκυρας, το υπουργείο Εξωτερικών «θυμήθηκε» την διπλωματική αντεπίθεση: 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Νίκος Δένδιας με επιστολή του στον ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχίλι ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Και σύμφωνα με το ΑΠΕ, με έτερες επιστολές του προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τις τρεις συγκεκριμένες χώρες να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα.

Το επιχείρημα του ΥΠΕΞ είναι πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τα αμυντικά συστήματα που της παρέχουν άλλες χώρες-παραγωγοί αμυντικού εξοπλισμού για επιθετικές ενέργειες ή περιφερειακή αποσταθεροποίηση, κάτι που είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών της ΕΕ να αποφύγουν. Ειδικά, δε, προς την Γερμανία, η ελληνική πλευρά επισημαίνει, κατά την ίδια πηγή, ότι πρέπει να μην δοθούν άδειες εξαγωγής για υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη, καθώς και για την αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Το πρώτο προφανές ερώτημα που προκύπτει είναι εάν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας γιατί τα δύο συγκεκριμένα αιτήματα υποβάλλονται τώρα και δεν τέθηκαν, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην σύνοδο κορυφής.

Το δεύτερο ερώτημα είναι, εάν δεν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα γιατί σπεύδει η κυβέρνηση εκ των υστέρων να ζητήσει – εκτός πλαισίου ΕΕ και όχι σε επίπεδο κορυφής – κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Πόσο μάλλον αφού το Oruc Reis πλέει απλώς σε διεθνή ύδατα, και αφού με βάση την δημόσια τοποθέτηση Γεραπετρίτη η εθνική «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 μίλια.

Το τρίτο ερώτημα, που οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση, είναι εάν το Oruc Reis πραγματοποιεί ή όχι αυτή την στιγμή έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ταχύτητα του πλοίου φέρεται να είναι ταχύτητα ερευνών, όμως η απάντηση που δίνει κατηγορηματικά τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως το Oruc Reis απλώς… πλέει χωρίς να κάνει έρευνες. Εάν η απάντηση παραμένει ότι δεν κάνει έρευνες, τότε προς τι η διπλωματική «αντεπίθεση»;

Από όλα αυτά γίνεται μάλλον εύκολα αντιληπτό ότι η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, ασκεί εξωτερική πολιτική προς εσωτερική κατανάλωση. Και με «μπαταριές στον αέρα», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αντί να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ  «με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκική επιθετικότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι αντί η κυβέρνηση «να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα».

«Ο κ. Μητσοτάκης», καταλήγει,  «πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτόν Μέσα Ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δε διαθέτει».

Εξίσου έντονη είναι και η αντίδραση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία δήλωσε ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έχουν γίνει ροζ».

Η κυβέρνηση αποδέχεται την αμφισβήτηση και του κυριαρχικού δικαιώματος και του δικαιώματος της κυριαρχίας, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στο Realfm και πρόσθεσε πωςτα διπλωματικά μέτρα έρχονται αργά, καθυστερημένα και πρόχειρα ενώ  στα επιχειρησιακά απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Όσον αφορά τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί πρωτοβουλιών για κυρώσεις στην Τουρκία και περί της πρότασης να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, σχολίασε ότι δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου