Σελίδες

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Πτωχευτικός κώδικας με δόγμα «πρώτα οι τράπεζες»

 


δ








Η ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το νομοσχέδιο που ξηλώνει κάθε προστασία κατοικίας και παραδίδει τους δανειολήπτες στις διαθέσεις των τραπεζών.

Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται αποφασισμένη να το περάσει, παρά το γεγονός πως ο νέος πτωχευτικός κώδικας έχει συγκεντρώσει τα σφοδρά πυρά φορέων και κομμάτων.
 
«Είναι μια βίαιη αναδιανομή εισοδήματος σε όφελος των ξένων funds και των τραπεζών» σχολιάζει στο Τvxs.gr ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας. 

«Ο πτωχευμένος τα χάνει όλα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά κατά την ανάλυσή της για το tvxs.gr πάνω στο νομοσχέδιο η δικηγόρος Όλγα Μοσχοχωρίτου.

Πρόκειται ένα νομικό κατασκεύασμα που «κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός θεσμικός διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, και χωρίς να συγκροτηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με τη συμμετοχή του δικηγορικού σώματος», όπως έχει καταγγείλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
 
Με τη βοήθεια των ειδικών, σταχυολογούμε τις βασικές αλλαγές που φέρνει στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
 
Πλέον μπορούμε να πτωχεύσουμε όλοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με πρωτοβουλία των τραπεζών
 
«Για να το πούμε ωμά, ο νέος κώδικας είναι σαν να καθιστά τον κάθε πολίτη, νοικοκυριό, συλλογικότητα μια άτυπη πολύ μικρή επιχείρηση.

 Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθένας που θα μπαίνει σε καθεστώς πτώχευσης θα υφίσταται απώλεια και ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του» είχε παρατηρήσει η κα. Μοσχοχωρίτου.
 
«Εφόσον κάποιος έχει σημαντικές οφειλές, είναι δυνατόν πλέον να τεθεί σε πτώχευση και να ρευστοποιηθεί άμεσα όλη η περιουσία του με πρωτοβουλία ακόμα και των πιστωτών, με αποτέλεσμα όχι απλά να μείνει πτωχός αλλά να μείνει χωρίς καθόλου κινητή και ακίνητη περιουσία», τονίζει πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Τεμπονέρας.
 
Αίρεται εντελώς η προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού πλέον και αυτή συνυπολογίζεται στα προς ρευστοποίηση περιουσιακά στοιχεία...
 
Στις περιπτώσεις λοιπόν που ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του, αυτό περνά στον «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων», και ο οφειλέτης θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να παραμείνει σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη. 

Αν σε αυτά τα 12 χρόνια καθυστερήσει πάνω από 3 μισθώματα, θα του γίνεται έξωση. 
Αν καταφέρει και ανταπεξέλθει αυτά τα 12 χρόνια, τότε θα μπορεί να επαναγοράσει το σπίτι του στην τρέχουσα εμπορική του αξία, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μισθώματα των 12 ετών! 

Ουσιαστικά ο οφειλέτης θα καλείται να ξαναγοράσει από το μηδέν το σπίτι του, κι αυτό από την κυβέρνηση ονομάζεται «δεύτερη ευκαιρία».  
 
Στην σχετική του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί «προβληματική» τη νομική φύση ιδιωτικού δικαίου του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και υπογραμμίζει ότι τίθεται μείζον ζήτημα έλλειψης προστασίας για το διάστημα μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα.
 
«Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση αίρει εντελώς την προστασία της πρώτης κατοικίας σε μια συνθήκη πανδημίας, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 20% και πολλούς ανθρώπους να ζουν με τα 534 ευρώ της αναστολής εργασίας. Η κυβέρνηση σώζει τις τράπεζες με την περιουσία του ελληνικού λαού και κυρίως των μικρομεσαίων» σημειώνει ο Διονύσης Τεμπονέρας.
 
Στην προς κατάσχεση περιουσία μπαίνουν πλέον όλα τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» οι οποίες ορίζονται περίπου στα 611 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, ποσό που αυξάνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας…
 
Όποια εισοδήματα πάνω από αυτά τα όρια αποκτά ο οφειλέτης, ακόμα και αφού οι πιστωτές τον έχουν οδηγήσει στην πτώχευση, θεωρείται στο εξής από το νόμο περίσσευμα που πρέπει να πάει προς αποπληρωμή των χρεών. 
«Προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης σε περίπτωση που ο πτωχευμένος προβεί σε “ριψοκίνδυνες συμπεριφορές”» επισημαίνει ο κ. Τεμπονέρας.
 
Τί είδους κινήσεις μπορούν να εκληφθούν ως “ριψοκίνδυνες” δηλαδή αχρείαστες δαπάνες και βάση αυτών μια τράπεζα να στείλει τον οφειλέτη της στο δικαστήριο;
 
«Αυτό είναι μια αόριστη έννοια μέσα στην οποία μπορούν να χωρέσουν ακόμα και δαπάνες για ένα φροντιστήριο ή η αγορά ενός αυτοκινήτου που χρειάζεται κάποιος για να πηγαίνει στην εργασία του», εξηγεί ο ίδιος. 

«Οι περισσότερες διατάξεις του νέου κώδικα αποσκοπούν στην απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας της πτώχευσης, προς όφελος φυσικά κυρίως των τραπεζών. 

Οι απαιτήσεις του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, των εργαζομένων που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις του οφειλέτη και φυσικά των μικρότερων πιστωτών (προμηθευτών κτλ) έπονται» σημειώνει η κα. Μοσχοχωρίτου.
 
Στη διαδικασία της πτώχευσης, οι πιστωτές πλέον μόνοι τους διορίζουν τον σύνδικο, κι άρα αυτός εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους…
 
«Ο σύνδικος που συνήθως είναι ένα δικηγορικό γραφείο, αφού θα έχει διοριστεί από τους πιστωτές, αυτών τα συμφέροντα θα θελήσει να εκπροσωπήσει με αποτέλεσμα να πιέζει για fast-track εκποιήσεις οι οποίες πιθανόν να μη γίνονται στην πιο συμφέρουσα χρονική στιγμή και στην καλύτερη τιμή που θα μπορούσε να πετύχει κάποιος. Έως τώρα είχαν και οι οφειλέτες λόγο ως προς την περαίωση της πτώχευσης. Αυτό πλέον δεν ισχύει» εξηγεί ο Διονύσης Τεμπονέρας στο tvxs.gr.

«Δεν λαμβάνεται πρόνοια ώστε να εξισορροπηθούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα πιστωτών και πτωχού στη διαδικασία της πτώχευσης, καθώς επιφυλάσσεται υπέρ των πιστωτών απόλυτο δικαίωμα επιλογής του διαχειριστή αφερεγγυότητας» σημειώνει σχετικά στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι τράπεζες έχουν τον τελευταίο λόγο…

«Πέρα από όσους χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι, για όλους τους άλλους οφειλέτες δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια πάνω στα οποία θα μπορούσε να γίνει μια λογική ρύθμιση των χρεών. 

Αν ο οφειλέτης δεν ικανοποιείται από το περιεχόμενο της ρύθμισης που του προτείνει η τράπεζα, πράγμα πολύ πιθανό, δεν έχει πάτημα για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη», σημειώνει η Όλγα Μοσχοχωρίτου.

«Πρόκειται για φιάσκο» υποστηρίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας. 

«Η τράπεζα δεν υποχρεούται να απαντήσει σε τυχόν αίτημα του οφειλέτη για προσφυγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό πριν τον οδηγήσει σε πτώχευση. Για τις τράπεζες, το στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι προαιρετικό», μας είπε ο δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου