Σελίδες

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Με την καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, φαίνεται ότι τελειώνουμε με τη ναζιστική συμμορία. Ωστόσο, με τον φασισμό δεν έχουμε τελειώσει

 




Πριν την απόφαση του δικαστηρίου λέγαμε ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής θα αποτελέσει μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος γιατί θα είναι πράξη δικαιοσύνης, θα διαλύσει τον μηχανισμό του τρόμου και θα συμβάλει πολύ στην πολιτική απονομιμοποίηση του ναζισμού. Ωστόσο, η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα σημάνει το τέλος του φασισμού στην Ελλάδα. 

Με την καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, φαίνεται ότι τελειώνουμε με τη ναζιστική συμμορία. Ωστόσο, με τον φασισμό δεν έχουμε τελειώσει και σήμερα έχουμε την πρώτη σαφή ένδειξη ότι η εκτίμησή μας ήταν σωστή.


Στη σημερινή έρευνα της Prorata που δημοσιεύει η ΕφΣυν, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων εκφράζει την ικανοποίησή της για την καταδίκη των ναζί -πράγμα εξαιρετικά θετικό. Η ελληνική κοινωνία παραμένει γενικά δημοκρατική.

Ωστόσο, πρέπει να μας ανησυχήσει ότι:
-Το 13% δεν είναι ικανοποιημένο με την απόφαση.
-Το 19% πιστεύει ότι δεν υπήρξε ποτέ φασιστική απειλή στη χώρα.
-Το 21% δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή θα ήταν ένα χρήσιμο πολιτικό κόμμα αν έμενε προσηλωμένη στις «ιδέες» (sic) και τις πολιτικές προτάσεις (sic) της.

Πάμε τώρα 7 χρόνια πίσω. Σεπτέμβριος 2013, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:
-Η Rass δίνει στη ΧΑ 8,3%.
-Η Pulse 13,5%.
-H Public Issue 13%.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η δίωξη που ακολούθησε, οδηγούν σταδιακά σε πτώση τη ΧΑ και τελικά στο να μείνει εκτός Βουλής. Αν συγκρίνουμε το τότε και το τώρα μπορεί να οδηγηθούμε στα εξής συμπεράσματα:

1. Η πολιτική απήχησης της Χρυσής Αυγής ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα εκλογικά ποσοστά που κατέγραφε.
2. Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας (21% κατά την Prorata) μπορεί να μην εγκρίνει τις δολοφονίες αλλά συμφωνεί με τις (φασιστικές κι εγκληματικές) «ιδέες» της Χρυσής Αυγής ή τουλάχιστον με μέρος αυτών
3. Το τμήμα της κοινωνίας που ενστερνίζεται αυτές τις φασιστικές κι εγκληματικές ιδέες (ή μέρος αυτών) έχει πλέον παγιωθεί. Εφτά χρόνια μετά το 2013 κι ενώ η οικονομική κατάσταση έχει σχετικά βελτιωθεί, η απήχηση των «ιδεών» της Χρυσής Αυγής επιμένει. 

Επομένως δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά συνιστά πολιτική μετατόπιση που έχει παγιωθεί.
4. Η παγίωση του ποσοστού σε συνδυασμό με το στοιχείο ότι 4 στους 10 από όσους αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, θα ήθελαν μια «νόμιμη» ΧΑ, δείχνει ότι υπάρχει ένα ισχυρό μπλοκ στη κοινωνία (ιδίως μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ) το οποίο επιθυμεί «χρυσαυγίτικες πολιτικές». Προφανώς αυτό το μπλοκ ασκεί τρομερή πίεση στην κυβέρνηση αν δεν τη θέτει σε ομηρία.
5. Για να μη γελιόμαστε. Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει όλα τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά για να τοποθετηθεί στον ακροδεξιό/φασιστικό χώρο -ασχέτως αν το παραδέχεται

Η Χρυσή Αυγή τελείωσε. Οι «ιδέες» της είναι όμως εδώ και απειλούν τις ελευθερίες και την ελευθερίας. «Ιδέες» που θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε τέσσερις άξονες: Ακραίος ρατσισμός, αχαλίνωτος εθνικισμός, κρατικός αυταρχισμός και κοινωνικός κανιβαλισμός/μισανθρωπισμός. Άξονες που «πατάνε» πάνω τόσο στη μαζική κοινωνική περιθωριοποίηση όσο και σε ορισμένες «σταθερές» της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Προς το παρόν αυτό το ακροδεξιό μπλοκ καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τη Νέα Δημοκρατία και δευτερευόντως από τον Βελόπουλο. Νομίζω όμως ότι όσο θα φθείρεται η κυβέρνηση, τόσο περισσότερος χώρος θα ανοίγει για τους ναζί με γραβάτες που θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη «νόμιμη» Χρυσή Αυγή. Επομένως, θα έχουμε δουλειά στο προσεχές μέλλον. Αλλά μετά την καταδίκη, θα παλεύουμε από καλύτερες θέσεις που λέγανε και οι παλιότεροι… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου